Los Angeles pentru cinefili

În „Orașul Îngerilor” am văzut atâția oameni fără adăpost cât n-am văzut în toată viață. Cred că e locul unde se simte cel mai bine diferența dintre bogați și săraci, dintre mizerie și lux, dintre cei care privesc lumea din zgârie nori și cei care își fac veacul în cutii de carton sau pe sub poduri.
Oriunde te uiți însă, faci legătura cu un film. Întreagă America e un imens platou de filmare, dar Los Angeles este epicentrul. Așa că nu e de mirare că cinefilii, dar nu numai, se înghesuie să viziteze Los Angeles. Și când o fac, nu ratează nicio locație din cele de mai jos.

Griffith Observatory

huell32

La Observatorul Griffith poți vedea o mulțime de stele, că doar vorbim de un observator astronomic. Majoritatea care-l vizitează, vin însă pentru priveliștea asupra orașului sau să-și facă un selfie cu Mount Lee, unde tronează faimoasele litere albe ce formează Hollywood. Locația a fost folosită în numeroase producții de la clasicul Rebel Without A Cause până la recentul musical La La Land. Alte filme în care poți recunoaște frumoasa clădire Art Deco a observatorului – Terminator, MacGyver, Charlie’s Angels, Yes Man, The People vs. Larry Flynt, Bowfinger, și multe, multe altele.

Bradbury Building

DSCN5477-1024x768

Dacă ești pasionat de filme, nu ai voie să ratezi interiorul clădirii Bradbury, locul unde s-au filmat Blade Runner sau The Artist. Clădirea cu cinci etaje ce datează din 1893 servește acum drept birouri și imobil de locuințe, așa că trebuie să vorbești în șoaptă ca să nu deranjezi locatarii. În interior se află și o statuie cu Charlie Chaplin, alături de care le poți poza pe bancă.

charlie-chaplin-statue-bradbury-building-1000x750
De la această clădire ai de mers foarte puțin până la Angels Flight Railway, un funicular care nu mai este în funcțiune, dar pe care poate ai să-l recunoști din La La Land. Sus, în vârf, se află Bunker Hill, de unde poți ajunge lejer în parcul Angel’s Knoll – parc în care te poți așeza pe banca preferată a lui Tom (Joseph Gordon Levvitt) din (500) Days of Summer.

Cinematografele de pe Broadway

DSC04699-1024x576

DSC04735-1024x576

În zilele noastre, strada Broadway e precum o vedetă a cărei glorie a apus demult, care își mai târăște însă rochia cu trenă, acum ponosită și ruptă. E o imagine tristă să vezi toate cinematografele, cândva faimoase, unde au avut loc premierele primelor filme din istoria cinematografiei, lăsate acum în paragină. Orpheum Theather, Roxy sau Los Angeles Theater care și-a închis porțile în 1994 și care poate fi văzut în New York, New York, Man on the Moon, Charlie’s Angels, ș.a – toate servesc acum drept refugiu pentru oamenii străzii.

Walt Disney Concert Hall

DSC04813-1024x576

DSCN5238-1024x768

Impozanta clădire construită de Frank Gehry în 2003, strălucește din orice poziție ai poza-o. Centrul de concerte Walt Disney organizează proiecții cinematografice, concerte simfonice, aici aflându-se și Casa Filarmonicii din L.A. Găzduiește, totodată, mari show-uri de televiziune.
Clădirea a fost luată peste picior într-un episod din The Simpsons, unde poți auzi chiar vocea lui Gehry, în rol propriu. În serial, clădirea este transformată într-o închisoare de către Mr. Burns, iar Snake, personajul care evadează are o replică haioasă: “No Frank Gehry – designed prison can hold me!”
Printre producțiile hollywoodiene care au fost filmate aici se numără Iron Man, Get Smart, Celeste and Jesse Forever, precum și multe scene din serialul Glee.

Hollywood

DSC05235-1024x576

DSC05250-1024x576

DSC05266-1024x576

Orice turist cinefil care se respectă vizitează Hollywoodul. Mie mi s-a părut kitschos, haotic, murdar, zgomotos și mega-comercial. Am ieșit din metrou și m-am pomenit într-un fel de Disneyland, înconjurată de toate personajele din toate filmele care-ți trec prin cap. Pe bulevardul Walk of Fame înaintam ca la o coadă imensă. Abia am apucat să fotografiez două-trei stele, și alea aflate printre picioarele turiștilor. La fel de aglomerat e și în față la Dolby Theater, unde se decernează Oscarurile în fiecare an.

Santa Monica & Venice Beach

20141228_141154-1024x768

DSC05462-1024x576
Santa Monica și Venice Beach sunt două cartiere ce par niște orașe separate de Los Angeles, orașe ce pot fi vizitate în aceeași zi.
Santa Monica Pier găzduiește parcul de distracţii Pacific Park, un acvariu și un carusel ce datează de prin 1922. Tot aici se termină legendarul Route 66.
“I ran clear to the ocean,” zice Forrest Gump (Tom Hanks) și se oprește fix pe pontonul de la Santa Monica unde stă o clipă, apoi se întoarce și continuă alergarea spre alte oceane.
Santa Monica e vizibilă și în Knocked up, Get Shorty, The Truth About Cats and Dogs și Donnie Darko.
Dacă te plimbi prin Venice Beach, ai să calci pe urmele personajelor din Million Dollar Baby, Incredible Hulk, Assault on Precinct 13, White Men Can’t Jump, Grease și American History X.

art publicat pe art7.fm

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *