Sfaturi pentru prima călătorie în Africa

Până acum am vizitat doar 3 ţări din Africa (Tanzania, Kenya şi Maroc) deci nu mă pot declara o expertă, dar din ce am văzut şi citit am compilat o serie de sfaturi, de bun simţ, pentru o vacanţă lipsită de surprize majore.
Se ştie însă, oricât te-ai documenta, există destinaţii pentru care nu eşti niciodată suficient de pregătit iar Africa face parte din această categorie. Continentul african are 54 de ţări dar turismul de masă este popular în foarte puţine. Cele mai căutate destinaţii sunt Maroc, Egipt, Africa de Sud, Kenya, Tanzania şi Algeria, ţări care primesc uneori şi peste 10 milioane de turişti anual.

DSC03650-1024x576

DSC06078-1024x768

Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont pentru a avea o vacanţă africană cât mai reuşită:

Viza

În majoritatea ţărilor de pe continentul african este necesară obţinerea unei vize de intrare. Câteva pratică şi sistemul VISA ON ARRIVAL, iar în foarte puţine poţi intra fără viza. Aşadar, verifică din start, pe siteul MAE şi la Ambasada sau Consulatul din România, pentru a afla din timp ce fel de documente de călătorie sunt necesare pentru ţara respectivă.

Vaccinează-te!

Febra galbenă, malaria sau hepatită sunt boli cu care nu e de glumă! Pentru o vacanţă în Africa sunt recomandate o mulţime de vaccine precum cele împotriva hepatitei A, poliomielitei, tetanus-ului, febrei tifoide şi febrei galbene. Nu trebuie să le faci chiar pe toate, dar discuta cu medicul tău care sunt cele obligatorii. În unele ţări nu poţi intră dacă nu prezinţi dovadă vaccinării! Atenţie însă: de preferinţă, vaccinarea trebuie  efectuată cu 4 săptămâni înainte de a călători.

Religie şi obiceiuri

DSC05635-1024x768
Multe ţări din Africa sunt predominant musulmane, prin urmare ţine cont de obiceiurile şi regulile de aici. Se ştie, în ţările musulmane e bine să fii cât mai decent, să nu-ţi arăţi afecţiunea în public iar consumul de alcool e limitat spre inexistent.

Preţuri diferite faţă de cele pentru localnici

Africa e un continent sărac dar asta nu inseamnă că o vacanţă pe acest continent nu îţi poate uşura contul din banca. Aşadar, negociază! În unele ţări precum Maroc, Tunisia sau Egipt negociatul face parte din stilul lor de viaţă aşa că nu te abţine şi verifică-ţi talentul pe negociator! Suvenirele costă de obicei cam cu jumătate mai puţin decât primul preţ oferit iar în unele locuri poţi negocia şi cazarea, transportul sau masă.

Comunicarea cu localnicii

DSC05995-1024x768
De obicei, în ţările africane există o barieră lingvistică şi culturală pe care o depăşeşti cu greu. Nu zice nimeni să fii plin de prejudecăţi, dar ai mare grijă cu cine te împrieteneşti pentru că în general, în aceste ţări sărace, nimic nu este pe gratis! Ignoră localnici agresivi. Pe plajă vei fi agasat de tot felul de localnici care îţi vând diverse lucruri sau îţi oferă excursii. Sunt foarte insistenţi şi nu se lasă cu una cu două. Nu le spune că eşti pentru prima dată la ei în ţară, ci că vii des prin Africa, că ai rude sau prieteni, şi îţi va fi mai uşor să scapi de ofertele lor insistente.
Limba franceză îţi poate fi mai utilă decât engleză, în special în Africa Centrală şi de Vest dar şi în ţări precum Maroc, Algeria, Rwanda sau Tunisia.

Schimb valutar

Pe întreg teritoriul Africii poţi schimbă atât euro cât şi dolari, dar n-o face niciodată pe stradă, ci doar la ghişeele autorizate! Unele ţări nu acceptă bancnotele uzate sau mai vechi de anul 2006, iar în altele, bancnotele mici de 1, 5, 10 chiar şi 20 de dolari au un curs mai nefavorabil. Evident, nu ai să găseşti bancomate în orice sat, ci doar în oraşele mai mari iar plata cu cardul nu este acceptată pretutindeni.

Vremea

Soarele este puternic dar nu dogoreşte la fel în fiecare colţişor din Africa! Dacă iei în calcul o excursie pe Kilimanjaro atunci trebuie să ştii dinainte că noaptea temperaturile pot scădea şi sub 10 grade iar în unele locuri poţi găsi chiar şi zăpadă. În majoritatea ţărilor însă căldură va fi greu de suportat, aşa că dacă ai pe lista un safari, ia-ţi neapărat o pălărie sau o şapcă, şi haine uşoare din în sau bumbac.

DSC06038-e1415113276959

Ia cu ţine nişte medicamente

În multe ţări n-ai să găseşti mare lucru prin farmacii, aşa că ia cu ţine câteva medicamente care crezi că ţi-ar putea fi de folos. Nu uită sprayul împotriva ţânţarilor, crema cu factor de protecţie, un gel dezinfectat, plasturi şi şerveţele umede!

Asigurare medicală

Dacă te bate gândul unei călătorii pe teritoriul african, atunci probabil că realizezi şi tu că asigurarea de călătorie este nu importantă, ci aproape vitală! Ideal e să nu fie nevoie să aplezi la ea, dar fără ea nu vei avea acces la servicii medicale de calitate decât contra unor sume enorme.

Ai grijă ce mănânci și bei

Nu bea apă de la robinet şi, în general, ai grijă ce şi de unde mănânci! Fructele de aici sunt absolut delicioase, încearcă-le pe toate, dar nu înainte de a le spăla temeinic!

DSC06078-1024x768

Ţine cont de obiceiurile locale

Nu fotografia localnicii fără să le ceri permisiunea! Unele triburi consideră că atunci când sunt fotografiaţi, le poţi fură sufletul cu blitzul aparatului, şi nu ai vrea să intri în conflict cu aceştia. De asemenea, dacă te vizitezi o ţară musulmană în perioada Ramadamului, trebuie să ştii că nu ai voie să bei sau să mănânci în public, de la răsărit până la apus!

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *