Machu Picchu – cam cât costa distracția

IMG_0105

Intreaba orice pasionat de calatorii care este o destinatie obligatorie de vazut in aceasta viata si vei vedea ca 3 din 5 mizeaza pe MACHU PICCHU, situl care a pus Peru in fruntea destinatiilor turistice. Considerat pe buna dreptate una din cele 7 minuni ale lumii moderne, Machu Picchu este spectaculos nu doar datorita locatiei speciale din mijlocul Anzilor sau a fascinantei arhitecturi incase ci si datorita misterului care il inconjoara. Situl este bine ascuns intre munti si vai, doar nu deagaba a ramas atat vreme nedescoperit, asa ca nu te astepta sa ajungi aici usor! Dar merita din plin!

Cu singuranta te-ai intrebat cat costa toata distractia. Depinde foarte mult de felul in care ti-ai propus sa calatoresti, de cat de pretentios esti, cat timp ai la dispozitie etc. Daca nu punem la socoteala biletul de avion din Romania pana in Peru atunci, dupa calculele si experientele mele personale, ai sa scoti in buzunar intre 500- 800 de dolari  in care sunt incluse: drumul Lima – Cusco – Agua Calientes, intrarea in sit, cazarea pentru 2-3 nopti plus, evident, mancarea. Ma refer la un buget redus spre mediu, pentru ca daca iti permiti, poti cheltui lejer si cateva mii de dolari. Daca nu esti genul de calator independent, atunci poti lua un pachet all-inclusive din Lima (intre 800-1000 de dolari, fara biletul de avion Lima-Cusco-Lima)  sau chiar in Bucuresti, cu preturi pornind de la 2200 de euro/pentru 10 zile. Pentru cei care au conditie fizica si vor sa adauge traseul Inca in CVul de drumet, un traseu de 4 zile, cu ghid, cazari in cort, mancare plus bilet de intrare in sit costa in jur de 600 de dolari.

704

IMG_0452

700

Sa o luam insa cu inceputul: in Machu Picchu nu poti ajunge direct, asa ca trebuie sa-ti planuiesti totul dinainte si sa iti rezervi cel putin 3-4 zile pentru aceasta excursie. Din Lima ia avionul spre Cusco (daca il iei din timp poti gasi si cu 200 de dolari/dus intors) sau daca ai mai mult timp la dispozitie, incerca o excursie cu autocarul. Distanta dintre Lima si Cusco este de aproximativ 1200 de kilometri asa ca vei merge mai mult de 18 ore cu autocarul, care este destul de confortabil si accesibil ca pret – 60 de dolari, dus.

730

742
Calatoria spre Machu Picchu incepe din orasul Cusco, capitala imperiului Inca, in care merita sa stai cel putin 2- 3 zile ca sa-l descoperi pe indelete. Cazarea e destul de acceptabila ca pret asa ca n-ai sa scoti din buzunar mai mult de 25 de dolari/pe noapte pentru o camera dubla. Din Cusco trebuie sa iei in considerare cel putin 300 de dolari in plus doar pentru aceasta calatorie, suma in care intra drumul dus intors cu trenul, o noapte de cazare in satul Aguas Calientes, autobuzul, si intrarea in sit. Doar nu credeai ca minunile se lasa descoperite atat de simplu! Din Cusco ai trei posibilitati, toate pe cale feroviara, in functie de gradul de confort pe care pe care vrei sa-l ai, sau mai bine zis, pe care ti-l poti permite. Poti lua trenul direct din apropiere de Cusco, in Poroy,  sau poti merge pana in orasul Ollantaytambo de unde vei lua alt tren. In total calatoria cu trenul este de 112 kilometri de-a lungul carora vei intalni un peisaj spectaculos.

IMG_0141

IMG_0143

Cu trenul, din Cusco pana in Agua Calientes, parcurgi aproximativ 112 km, pe un drum printre munti impaduriti, plin de serpentine. Este un tren micut si cochet care strabate muntii circuland in zig-zag, din cauza traseului dificil. Daca petreci mai mult de 3 zile la Machu Picchu iti este permis sa iei bagaj cu tine in tren, daca nu, trebuie sa-ti iei doar strictul necesar. Asta daca ai optat pentru varianta cea mai ieftina a calatoriei (in jur de 150 de dolari dus intors). Exista si varianta luxoasa, trenul Hiran Bingham, denumit dupa cel care a descoperit situl, in care poti lua cat bagaj vrei si primesti de mancare si un ghid insotitor, la pretul de aproximativ 330 de dolari, o singura calatorie.
Daca optezi pentru plecarea din Ollantaytambo, atunci poti lua un taxi din Cusco pana in gara din Ollantaytambo (care te costa in jur de 25-30 de dolari) dupa care mergi cu trenul aproximativ 65 de kilometri pana in Agua Calientes. Varianta backpacker costa 31 de dolari, calatoria dus, iar cea premium in jur de 60 de dolari.

693

IMG_0149

Odata ce ai ajuns in Aguas Calientes, oraselul de aproximativ 1600 de locuitori de la poalele muntelui denumit si Machu Pichu Pueblo, iti sucesti gatul incercand sa descoperi unde se termina muntii si unde incepe cerul. Din gara treci direct printr-un bazar lung plin de suvenire traditionale, de la bijuterii incase, magneti, covoare, caciuli de lana, vederi si cate si mai cate, si ajungi in orasul propriu zis, unde mai mult ca sigur ca vei ramane peste noapte. Cu toate ca satul este mic vei gasi nenumarate posibilitati de cazare, turismul fiind indeletnicirea de baza a localnicilor. Orasul este renumit si pentru baile sale termale (intrarea costa 10 dolari) dar in special ca punct de acces pentru Machu Picchu.
Biletul de acces la Machu Picchu se cumpara doar din Aguas Calientes, de la Institutul National de Cultura, sau online, dar nu te urca in autocar fara sa ti-l procuri dinainte pentru ca nu vei avea cum sa intri in sit.
Din Aguas Calientes pana la Machu Picchu poti lua un autobuz care costa 18 dolari si cu care mergi in jur de 20 – 25 de minute sau poti merge pe jos, 8 km, pe care ii parcurgi, in functie de conditia fizica si de starea meteorolgica intr-o ora jumatate, maxim 2 ore.
Cand ajungi acolo insa, iti dai seama ca a meritat tot efortul. Orasul pierdut al incasilor se afla cocotat la 500 de metri deasupra fluviului Urubamba, care se varsa in Amazon, iar privelistea iti taie rasuflarea. Nu uita sa-ti iei cu tine o sticla de apa, mai mult nu este permis, si un sandwich, deoarece preturile la intrarea in sit sunt astronomice. Daca vrei sa intelegi cat mai multe despre istoria locului, atunci angajeaza unul din ghizii locali care asteapta in fata intrarii. Costul unui ghid poate ajunge la 20 de dolari.

IMG_0151IMG_0183

Machu Picchu inseamana “vechiul pisc” in limba Quechua iar una dintre intrebarile care ne macina si acum e cum au reusit sa construiasca aceste drumuri in munte pe vremea cand nu fusese inca descoperita roata.

Numarul din ce in ce mai mare al turistilor (de vreo 10 ori mai multi decat acum 10 ani) pun in pericol zona asa ca autoritatile au inceput deja sa ia masuri pentru prevenirea distrugerii si sa limiteze accesul la 2500 de persoane pe zi.
Cei mai aventurosi pot incerca traseul Inca, mai exact vor parcurge cei 82 de kilometri cu trenul pana la Ollantaytambo, de unde vor incepe urcursul prin valea sacra a incasilor. Aceste excursii se fac doar organizat si se rezerva cu ceva timp inainte, avand ca insotitor un ghid local priceput. Traseul este destul de dificil dar toti care l-au parcurs pana acum spun ca este o experienta de neuitat.
Pentru a te obisnui cu altitudinea este recomandat sa te hidratezi des si sa bei faimosul ceai de coca, sau sa mesteci frunzele amarui care te umplu de energie.

IMG_0214
Daca nu vrei sa mai dai banii si pe ghid, atunci iata cateva informatii de baza: Construit in secolul al 15-lea, Machu Picchu a fost descoperit d-abia in anul 1911, adica acum 102 ani de catre un profesor de istorie pe nume Hiram Bingham III. Situat in mijlocul unor munti acoperiti de un covor verde, situl este format din 140 de cladiri, peste 100 de trepte, terase, ziduri si canalizari, sapate adanc in blocuri compacte de piatra. Vechiul oras este impartit in trei zone principale: zona sacra, zona preotilor si zona omenilor de rand. Suprafata totala ocupa 32.500 de hectare, dar cladirile sunt dispuse pe un platou de 530 de metri inaltime si 200 latime. Imediat dupa intrare vei strabate o poteca care te va duce in terasa sectorului agricol.
In zona sacra, care este totodata principala zona a cetatii, se afla Templu celor trei ferestre, Templul Soarelui, Templu Condorilor si Intihuatana (Cel mai inalt loc al soarelui) unde se afla o stanca sacra despre care legendele samanilor spun ca daca esti “ales” poti avea viziuni spirituale, prin simpla atingere a pietrei.

IMG_0380

IMG_0456
Dupa ce am umblat vreo 3-4 ore prin sit si mi-am consumat bateria de la aparatul foto, m-am asezat pe iarba verde si am privit hipnotizata muntele si peisajul din jur. Nu cred in prostii spirituale dar locul mi-a dat o energie pozitiva care s-a mentinut multa vreme dupa aceasta calatorie.
Daca ai avut inspiratia sa-ti cumperi bilet si pentru muntele Huayna Picchu („Muntele cel tanar“) atunci nu rata sansa sa-l escaladezi si sa priveste panorama de sus din varful acestuia. Numarul de vizitatori pentru acest munte a fost limitat la 400 asa ca e bine sa-ti rezervi bilet din timp. In timpul sezonului ploios (mai precis intre octombrie si aprilie) accesul pe munte este strict interzis. Majoritatea calatorilor se duc si pana la Puente Inca, un pod suspendat la care se ajunge pe un drum ingust, situat la marginea unei prapastii adanci de unde d-abia poti vedea albia raului Urubamba.

874

machu pichu
Turistii activi se trezesc cu noaptea-n cap pentru a ajunge la sit in jur de 6 dimineata cand se pare ca poti avea cea mai frumoasa priveliste, cand norii se ridica deasupra muntilor si iti dezvaluie una din cele 7 minuni. La iesirea din sit nu uita sa iti decorezi pasaportul cu un suvenir inedit: stampila de Machu Picchu.
Machu Picchu este deschis zilnic de la ora 06.00 la 17.00 iar intrarea difera in functie de ce vreti sa vizitati: intrarea doar la Machu Picchu costa 45.57 USD, Macchu Picchu si muntele Wayna Picchu – 54, 11 USD, Machu Picchu + Muntele Machu Picchu – 50,55 USD Machu Picchu + Muzeul – 53,40 USD.
In Aguas Calientes si pe langa Machu Picchu sunt multe locuri unde nu se accepta plata cu cardul de credit si uneori nici plata cash in alta valuta decat cea locala (soli peruani).

Cand sa vizitezi Machu Picchu: Daca vrei sa-l explorezi in conditii optime, atunci trebuie sa iei in considerare vremea din aceasta emisfera si sa eviti sezonul ploios, care debuteaza in decembrie si tine pana prin luna mai. Eu am fost chiar la inceputul anului, in ianuarie, dar nu pot spune ca am intampinat probleme majore care sa-mi strice in vreun fel bucuria excursiei.
Totodata daca vrei sa eviti aglomeratia atunci nu-ti planifica excursia in lunile iulie si august pentru ca se pare ca atunci e vizitat de cel mai multi turisti.
Prin urmare, daca esti obisnuit sa calatoresti low-cost, nu strambi din nas la hosteluri sau la drumul cu autocarul local si mananci prin piete, cot la cot cu localnicii, poti sa vizitezi Machu Picchu cu 500-700 de dolari, plus avionul dus -intors din Romania pe care il poti gasi si cu 850-900 de euro.

Despre luna petrecuta in Peru am povestit mai in detaliu aici.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

6 comments

  1. Nu că nu fusese inventată roata, doar că nu știau incașii de ea! Chestie de exprimare, nu și de conținut…
    Foarte frumos și util articolul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *