La joaca, prin Lyon

OnlyLyon_4890-600x369

I-am acordat Lyonului o zi si jumatate si mi-a facut in ciuda venindu-mi in intampinare cu cele mai frumoase locuri de joaca, sa-mi faca pofta sa revin si alta data. Au complotat si vremea superba si vinurile dementiale.

Mi-am ales Lyonul ca teren de joaca, si m-am simtit ca intr-un joc interactiv, in care trebuie sa dezlegi mistere, sa cauti harti, sa ratacesti prin trecut, iar daca ai rabdare si urmezi toate indiciile, ai sa descoperi comoara. Primul joc m-a purtat in Vieux Lyon, prin pasajele traboules, pasaje secrete din timpul Rezistentei, care iti permit sa treci dintr-o strada in alta, cu curti interioare pline de sarm, multe inchise pentru publicul larg. Nici pana acum nu imi este foarte clar cum le identifici- unele le-am recunoscut dupa inscriptii, iar pentru altele m-am ghidat dupa instinct, adica am incercat orice poarta masiva imi iesea in cale chiar daca majoritatea se incapatanau sa nu se deschida. E amuzant ca multe dintre ele sunt ascunse in curtile locuite de oameni, dar locuitorii par atat de obisnuiti cu turistii care le intra in ograda incat nu schiteaza niciun gest.

DSC01682

2015 Hols Lyon

2015 Hols Lyon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC01681

DSC01685

Dupa ce am bifat cat mai multe pasaje obscure am vizitat un muzeu cam din aceeasi zona de interes- Muzeul de Miniaturi si Cinema (despre care v-am povestit aici), aflat intr-o cladire frumoasa din secolul al XVI-lea. Doar eram in orasul fratilor Lumiere!

Dupa hoinareala prin orasul vechi, a urmat o vizita in viitor, unde m-am jucat cu niste cuburi colorate in forma de cladiri, proiectate de niste arhitecti sofisticati.  Aici, la intalnirea celor doua ape, se afla cel mai nou cartier al orasului, Confluence, transformat dintr-o zona industriala intr-un loc numai bun de locuit cu cladiri ecologice. Piesele de rezistenta ale zonei sunt Cubul Portocaliu, cladirea de birouri spre care se indreapta toata privirile din zona, la concurenta cu Cubul Verde, la fel de fabulos.

6477580479_2a6356767e_z

jakob-macfarlane-green-cube-euronews-headquarters-lyon-confluence-france-designboom-02

jakob-macfarlane-green-cube-euronews-headquarters-lyon-confluence-france-designboom-06

Al treilea joc a fost tot din zona “cauta comoara” pentru ca am desconspirat toate graffiturile din oras si, sper ca n-a scapat nici unul! Sunt chiar deosebite, cu aerul loc vintage, care te poarta in vremuri burgheze cu iz decandent.

DSC01727

DSC01728

DSC01732

DSC01733

DSC01734

DSC01735

Cu ce sa-i mai fac reclama? Lyon este un oras universitar important asa ca te lovesti mereu de tineri galagiosi pusi pe distractie. Orasul are o asezare de invidiat – situat intre raurile Rhone si Saone, si intre doua coline, asa ca merge s-o pui si de un picnic pe marginea apei sau intr-unul din numeroasele parcuri dar mai ales ca faci o plimbare cu barca sau cu bicicleta de-a lungul raurilor.

Este indeajuns de mare, al doilea sau al treilea oras ca marime al Frantei, dar nu te simti inghesuit ca la Paris si nici nu te calci in picioare cu hoarde de turisti

Lyon da clasa si la capitulul gastronomie, despre care se zvoneste ca este una dintre cele mai spectaculoase din Franta, dar eu am infulecat ceva pe graba, deci n-am sa insist pe acest capitol. Fiind un oras studentesc gasesti si bodegi cu preturi decente dar si multe “fromagerie“,„boulangerie”, macelarii, pescarii, si si bineinteles, vinarii de soi.

DSC01671

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC01610

DSC01606

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daca esti turist serios, si nu-ti arde de joaca, atunci viziteaza cladiri medievale precum Catedrala si Biserica Saint Paul, biserica Notre Dame de la Fourviere, manastrirea Benedictina Saint Pierre, toate aflate in Patromoniul Unesco din 1998.

About Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *