Bali, o capcană turistică?

“Ai zice că Bali, Insula Zeilor, a fost special creată pentru a satisface orice călător sau turist, fie că vorbim de tineri cu rucsacul în spate, de cupluri în căutarea unui loc romantic sau de turiști care caută luxul și răsfățul. Bali plusează și îți oferă mai mult decat un peisaj idilic, ci mai degrabă un stil de viață fiind locul unde ai să te încarci de energie pozitivă, să te molipsesti de optimismul locuitorilor …” scriam eu, în necunoștintă de cauză, acum ceva vreme pentru niște broșuri turistice care promovau vacanțe exotice în Bali.

Iarna trecută, am strivit și eu sub tălpi Insula Zeilor, iar impresia a fost cu totul alta. În primul rând, am dat peste un singur zeu – acela al inșelăciunii, iar toate epitelele cu care descriam insula s-au dovedit a fi ilare.

20170210_111628
Pentru mine, Bali, în special Ubud, este o capcană turistică a cărei amintire vreau să mi-o reprim, nu înainte însă de a vă povesti prin ce am trecut, poate evitați voi o excursie nereușită.
Tot ce ține de natură e fabulos, cu peisaje de desktop –  terasele de orez, câmpiile înverzite, jungla și, cu mici excepții, plajele, dacă eviți sezonul ploios când sunt de-a dreptul mizerabile. Templele înnegrite de timp au un farmec aparte, casele oamenilor, la fel, iar statuile care împodobesc insula, accesorizate cu umbreluțe și hăinuțe, iți dau impresia că te afli într-un loc magic. Materialismul și dorința de a profita de urma turiștilor insă, strică tot feng shui-ul!
Am stat vreo șapte zile în Bali, timp în care am vizitat sudul (Seminyak), centrul (Ubud)  și estul insulei (Candidasa). Am nimerit în plin sezon ploios, deci vremea a contribuit și ea din plin la imaginea negativă pe care o am despre acesta insulă. Să ne înțelegem din start: nu sunt pretentioasă, nu sunt la prima vacanță în Asia, nu călătoresc la all inclusive, în resorturi, și n-am nicio problemă să mănânc street food, dar Bali m-a dezamăgit profund și voi demonta pe rand toate miturile legate de acest fals “paradis”.

“In Bali te așteaptă o călătorie de suflet, inițiatică.” REALLY?

shopping-1
Ridicat la rang de destinație mistică, odată cu publicarea romanului Eat Pray Love, transformat în hit hollywoodian, Ubud, promite marea cu sarea, fără să ofere mare lucru în schimb. E ințesat de oameni care n-au pierdut nimic, dar vin, pe urmele Juliei Roberts, să se regăsească, sa trăiască o minune spirituală, iluminare sau mai știu eu ce aberații mistice. Iar balinezii nu-s deloc proști, așa că le oferă iluzia unei oaze spirituale, cu magazine new age, suvenire cu mesaje pozitive – o spoială, care la o privire mai amănunțita nu rezistă nici macar la suprafață.
Pe cele trei străduțe principale (vorbesc tot de Ubud), sunt zeci de magazine care profită de naivitatea turiștilor vestici – yoga-retreat, centre pseudo-spirituale, chioșcuri cu lumanări și uleiuri vegane, medicină alternativă, amulete, Chocolate Yoga, Tantra Yoga, masaje care-ți deschid chakrele și tot ce-ți trece prin cap. Mulți vin să-l caute pe ințeleptul Ketut, devenit celebru tot prin intermediul filmului, care practică niște prețuri enorme pentru 15 minute de asistență spirituală.
Dacă ai impresia că te poti relaxa într-un loc unde oamenii trag non-stop de tine, încercând să-ți vândă ceva, unde nu primești nicio informație legate de imprejurimi, decat dacă ești gata să cumperi o excursie, și dacă ai cumpărat totuși excursia te pomenești că au inclus o multime de activități de care nu aveai oricum niciun chef, (să continui?), atunci ești cu adevărat un zen master!

“Bali e sinonim cu relaxarea pură. Lasă-te răsfațat de profesioniști și experimentează pe pielea ta masajul balinez.” HA!
Dacă nu ai o problemă cu masejele pe paturi slinoase, unde nu se schimbă asternutul după fiecare client, făcute de femei care știu despre masaj la fel de multe cate știi și tu, atunci da, experimentează pe pielea ta, minunea. Am încercat mai multe – începând de la cele ieftine, de la care nu aveam nicio așteptare, pană la cele mai scumpe, cu pretenții de spa all inclusive. Niciunul nu a fost satisfăcător.

“Bali este o insulă mică și poate fi vizitată ușor de la un capăt în celălalt în doar cateva ore”. WRONG!
De mică, e mică, nu zic nu, dar singura ta șansă s-o vizitezi de la un capat în altul este să închiriezi un scuter! Ai grijă că și aici sunt o mulțime de păcăleli și amenzi false, dar măcar nu depinzi de tot felul de profitori. Pentru că, în acest paradis, accesul între orașe este dificil și costisitor. Există foarte puține autocare sau microbuze, așa că nu ai de ales decat să închiriezi o mașina privată cu șofer. Practic, ești la mana mafiei locale, care și-a stabilit niște prețuri exorbitante, peste care nu poți să treci.

bali-taxi_4

La intrarea în Ubud, spre exemplu, este o pancartă mare pe care scrie “No uber, no Grab me, no Taximeter”. Ok, Uber și Grab me, fie… dar ce aveți cu taximetrele? Simplu – prețurile care le practică ei aici sunt de vreo cinci ori mai mari decât dacă ai merge, legal, cu taximetrul. Astfel, nu ai cum să nu te enervezi și să-ți tragi singur trollerul după tine, cand iți cere cineva 20 de dolari pentru un drum de 10 minute!

“Locuitorii sunt prietenoși și mereu cu zâmbetul pe buze”. WRONG AGAIN!

Nu vreau să generalizez dar, din experiența proprie, aș zice că locuitorii văd in tine un portofel ambulant și or să te țepuiască fără milă. Și nici măcar n-o fac elegant, cu zâmbetul pe buze, așa ca thailandezii, pe care nu ai cum să te superi.
Ok, e o țară saracă și oamenii se bazează pe turism, dar parcă nu știu totuși cand să se oprească. Majoritatea caselor au fost transformate în guest house și toate au câte un jeep la poartă. În plus, sătenii își permiteau să mănânce la unele restaurante la care eu mă uitam cu jind.
Da, știu că se negociază, ca în orice țară din Asia, ceea ce am și făcut, dar chiar și așa, prețurile finale nu reprezentau valoarea corectă a obiectului negociat, în special când era vorba de transport sau excursii.
Dacă dai un search pe google ai să găsești multe sfaturi referitor la țepele de aici, ba chiar topuri legate de asta. Ești păcălit de cand aterizezi pe aeroport – de la transport, mâncare și schimb valutar, pană la comisioane inexistente și bilete de intrare false. Oriunde există o posibilitate de a te păcăli, o vor face!

“În Bali distracția nu cunoaște limite”. YEAH RIGHT!
Dacă genul tău de distracție înseamnă să faci slalom printre turiști australieni beți rangă sau bunicuți la braț cu localnice care le-ar putea fi nepoate, alcool scump (deh, e țară musulmană!) și muzică proastă, atunci, ești unde trebuie! Dacă ești in căutarea unui loc de relaxare intim și liniștit, atunci întreaptă-te spre estul insulei sau în nordul îndepărtat, unde se află plaje cu nisip negru, vulcanic. Sfatul meu: Evită Kuta, Semnyak și alte stațiuni “celebre pentru distracție”.

“Renumita gastronomie balineză” sau “Cât orez poti mânca pe zi?!”
Concurează și ea, cu succes, la eșecul acestei călătorii. Evident, nu este cea mai proastă mancare gustată vreodata, dar nici nu pot spune ca m-a impresionat în vreun fel. Mâncarea de bază este orezul, servit de obicei alături de pui, pește sau fructe de mare. Orezul poate fi înlocuit și de tăiței subțiri. În afară de cateva sosuri mai speciale, cu lapte de cocos sau arahide, o să te saturi de atata orez și pui, iar pentru celebrul porcușor rumenit, ridicat în slavi de majoritatea ghidurilor turistice, trebuie să faci comanda cu o zi înainte. Prețurile nu sunt exagerate, dar porțile sunt foarte mici și nu te saturi niciodată dintr-un singur fel.

Siguranța
Din nou, nu mă înțelegeți greșit, nu spun că toți balinezii sunt profitori, ci povestesc din experiențele proprii, dar și din poveștile unor cunoscuți apropiați sau din ce am auzit de la alți turiști nemulțumiti.
Unei prietene i s-a furat geanta, de către doi tipi aflați, în mers, pe motocicletă și pentru ca s-a încapățânat să nu-i dea drumul, au târat-o vreme de câțiva metri buni pe asfalt. Mie mi s-a furat laptopul și aparatul foto, în autobuz, chiar de sub nasul meu.

Iată câteva sfaturi pentru o vacanță mai reușită decât am avut eu:
– nu te duce cu așteptări mari și nu crede tot ce scrie în broșurile turistice.
– nu vizita Bali în timpul sezonul ploios. Cea mai bună perioadă pentru o vacanța în Bali este între lunile iulie și octombrie, când plouă puțin și temperaturile sunt ridicate.
– inchirează un scuter și du-te în zone mai retrase, în sate, pe plaje pustii.
– ai grija pe unde calci! Vorbesc serios, Bali e o capcană pentru turiști la propriu și la figurat, pentru că dalele din zonele pietonale, și asa foarte înguste, sunt șubrede iar în unele locuri lipsesc cu desăvarșire! Cască bine ochii dacă nu vrei să-ți petreci vacanța într-un spital!

20170210_1116282114
– descarcă o aplicație cu o hartă a insulei (maps me, spre exemplu). Pe insulă nu găsești un centru de informare turistică, hărțile sunt aproape inexistente, iar agențiile de turism nu-ți oferă vreo informație în afara de excursiile pe care vor sa ți le vândă.

From Bali, with hate (articol publicat pe art7.fm)
About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

20 comments

  1. Am stat 23 de zile in bali in noiembrie 2015 si nu pot spune ca sunt de acord cu descrierea ta, ba chiar din contra. Este o insula minunata, mirifica, doar ca trebuie sa stii unde sa mergi- bali nu inseamna doar Nusa Dua, Kuta si Ubud. Si da, terasele de orez sunt minunate, templele la fel, mancarea delicioasa,plajele superbe oamenii minunati. Singurul lucru care mi s-a parut oribil este traficul 😬. Ar fi dragut sa nu induci in eroare lumea, nu cred ca dupa o saptamana pe fuga iti poti da cu parerea obiectiv. Daca doresti o vacanta reusita in bali scrie-mi si iti recomand niste locuri putin turistice, dar unde ai totusi toate conditiile, si la ocean si in jungla

    1. Din pacate are dreptate.Am fost in 2013 si 2017…. acum sunt aici in alt concediu sperand ca va fi bine insa nu e .Eu nu cred ca voi mai reveni .E mizerie multa,s-a construit haotic,scutere la greu,masini.In afara de hotelurile de 5 stele peste tot e jegos.Ubudul a fost curat,fara gunoaie ,a foat salbatic.Acum e sticla,multe chestii facute fara gust … s-a aglomerat,…. la spauri e mizerie….

    2. Buna Andreea
      imi place cum ai descris Bali. Nu am fost niciodata in Asia. Te rog daca ai timp si rabdare sa imi trimiti cateva ponturi pentru o vacanta reusita.
      multumesc
      Silvia

  2. Am fost in Bali in Febuarie si pot spune ca sunt la fel de dezamagina, preturi exorbitale chiar si dupa negociere, mancarea lasa mult de dorit, peisaje ok dar mai mult mi au placut cele din Filipine, niste temple faine si cam atat. Plaja foarte deprimanta nu am vazut ceva mai jegos in nici o alta tara din toata lumea, orice gasesti pe plaja incepand de la periute de dinti pana la saci de rafie, cauciucuri si orice altceva ai in minte…despre Kuta este vorba…de snorkeling nu are rost sa vorbim full de plastic in mare. Am vizitat insula 3 saptamani din pacate inclusiv zona “de fitze” unde sunt doar plaje private si hoteluri de 5 stele, un pic mai ok plaja fata de Kuta (dar tot gasesti plastic in apa inclusiv in nisip), dar pretul este la fel ca si cum ai merge in Monaco. Singurul loc un pic mai ok este Ubud dar sa nu stai in oras, eu am ales un hotel in padure si a fost superb. As mai putea sa scriu 3 pagini si nu as gasi prea multe chestii pozitive legate de Bali. Sfat nu va cheltuiti banii sa mergeti acolo pt ca sunt alte locuri cu adevarat superbe in alte tari cu oameni mult mai ospitalieri si care chiar zambesc.

  3. Ce titlu … :)) Mai bine puneai titlu: “Ce nu mi-a placut mie in Bali” sau “Vacanta mea nereusita pentru ca sunt negativista”. Ficare loc are anumite probleme, fie ca sunt din cauza oameniilor sau ca sunt naturale. In primul rand Bali mergi sa te relaxezi nu sa te distrezi si in al doilea rand acolo este alta cultura , alti oameni , alta religie. Normal ca mancarea nu e cea cu care esti obisnuita in romania si binenteles sunt locuri unde poti manca o mancare foarte buna, dar depinde unde mananci. Daca mananci la marginea strazii poate ca mancarea nu e cea mai ok.
    Este un loc pe care tb sa-l explorezi , sa cunosti oamenii asa cum sunt ei , nu sa stai la allinclusive si sa astepti ca totul sa fie lux. Nu esti Maldive …

  4. N-am exagerat cu nimic, am povestit doar ce mi s-a intamplat mie. Sunt convinsa ca multi au avut experiente pozitive, nu a fost insa cazul meu.

  5. Subscriu la tot ce scrie mai sus. M-am intors de cateva zile din Bali si am colindat aproape intreaga insula . Si in afara de vegetatia superba si temple , care mi-au placut maxim, restul m-a dezamagit complet.Mizerie peste tot. Plajele au fost un fiasco. Nu am vazut nicunde mizerie pe plaja asa cum am vazut aici . Ubud este mai degraba o aglomeratie de scutere si mizerie si mirosuri greu de tolerat, zgomot infernal si personaje care te ademenesc cu cate ceva.Au fost si locuri frumoase ce-i drept…insa plecasem catre Bali cu o alta parere , iar acum sunt la polul opus. Un alt aspect care nu l-am gasit niciunde despre Bali este despre cainii bolnavi si suferinzi si pisicile emaciate de foame care le vezi la tot pasul . Sunt un iubitor de animale si acest aspect acolo m-a socat. Se spune ca modul in care iti tratezi animalele spune totul despre tine…Pe ei nici nu ii interesa . Singurul aspect care ii nteresa era ceea ce aveau de vandut si te sicanau cu asta. La inceput am crezut ca mizeria era mare parte din cauza turismului . Dar cu ochii mei am vazut cum aruncau pe strada si pe plaje chiar si in minunata padure mormane de gunoi. Deci am ramas profund dezamagita..iar ceea ce am citit pe net inainte sa plec este doar mica parte pozitiva care o are Bali.

  6. Oana, din pacate ai mare dreptate, am vazut articolul tau si inainte de a merge în Bali… dar mi-am zis ca nu poate fi asa de rau… pe mine plajele m- au dezamăgit maxim, sint niște veritabile gunoisti si focare de infecție, cu multe plastice aduse de apa, dar rauletele mici ce se varsa in mare aduc cu ele apa de canalizare, miroase oribil pe plaja, nu am avut curaj sa intru in mare… pe multe plaje vizitate am vazut efectiv mormane de gunoi… gunoaie sunt îndeajuns si prin interiorul insulei… Paturile de la toate spa-urile (am fost la vre-o 4) au fost slinoase… si da im mare parte localnicii te vad ca fiind un portofel… Iarasi amai mentionat cineva mai sus, ei nu respecta animalele… Am fost, am vazut… dar nu voi mai reveni, sunt cu adevărat atâtea locuri faine de vazut in lumea asta…Bali e doar un renume pe care din pacate nu stiu sa il păstreze frumos… nu as recomanda de loc. Bravo pentru articol, obiectivitatea nu strica 😉

  7. Da intradevar peisaje frumoase, dar foarte scumpa viata si localnici foarte profitori si plajele murdare ….. cel putin thailanda are plaje mult mai frumoase

  8. Unde mai pui ca devine unul din focarele de trafic de droguri ale Asiei, un loc absolut sinistru noaptea, un parc tematic jalnic ziua (inclusiv templele), excursii exorbitante pe insulele din apropiere. Dar cel mai rau de suportat sunt imaginile cu locuitorii absolut ingrozitori, mirosurile, noxele, zgomotul.

  9. Ma bucur ca ai scris acest articol. Ai foarte mare dreptate. Eu sunt aici in momentul de fata mai am 2 zile si plec si de abea astept.
    Inainte sa vin aici am citit atatea lucruri frumoase despre Bali si ca este ieftin. Imi facusem in buged pt cele 3 saptamanii de stat aici si noroc ca am luat cardul cu mine ca bugetul sa triplat. Oamenii sunt foarte profitori.
    Am ajuns si in locul faimos KUTA care din prima zis ajunsa aici au incercat sami fure telefonul din mana mergand pe motocicleta!
    Ubud a mai salvat 15% din tot dar un singur lucru stiu ca aici nu ma voi mai intoarce. Cu banii cheltuiti aici (fara biletele de avion) as fi putut merge in 2 tarii diferite si sigur mai ajungeam acasa cu ceva bani.

    1. imi pare rau ca ai avut (si tu) o experienta neplacuta… din pacate, multi nu ma cred si considera articolul exagerat…

      1. bv oana si multumesc pt articol, sunt in thailanda cu familia si vroiam sa mergem 2 saptamani in bali, dar dupa ce am citit articolul tau si alte comentarii mi am schimbat opinia despre bali, mai bine raman aici inca 2 saptamani.
        daca ai timp, mi ar face placere sa mi trimiti cateva locatii pe care le stii ca sunt ok. multumesc

  10. In perioada 8-22 decembrie 2019 am fost in Bali Indonezia, in vacanta cu familia. In seara zilei de 8 decembrie, fiicei mele i sau furat din poseta suma de 900 GBP, prin metoda impretenirii(SMEN).Am fost la politie sa reclamam furtul, si politistul de serviciu ne a indrumat sa mergem acasa si sa revenim a doua zi sa reclamam,sub pretextul ca nu avem copie dupa pasaport asupra noastra, si ei nu au la sediu dispozitiv xerox.Inaintea noastra mai erau 5 persoane care voiau sa reclame furturi de bani, acte identitate si chiar talharii, comise in aceeasi seara. O doamna din Cehia a fost talharita, i s a furat borseta de catre un motociclist din mers, a fost ranita la mana si la picior, iar politistii au trimis o acasa, dupa ce au dat o cu un unguient de vindecat rani pe ranile deschise, spunandu i sa revina a doua zi cu o copie dupa pasaport.Cand ajungi in sediul politiei, ei nu sunt preocupati sa te intrebe de detalii privind infractiunea comisa, ei te intreba cant pleci din Bali.Daca totusi insisti sa depui reclamatie ca ai fost pradat, ei cheama un om de al lor, translator, sa traduca in limba Indoneziana, dar nu consemneaza realitatea in declaratie. Scriu declaratia in asa fel ca dupa plecarea ta din Bali, sa poata da o solutie de neincepere in dosar.Cele mai multe din reclamatii nu le inregistreaza. Politia din Bali este mana in mana cu infractorii, isi iau dreptul de la ei.Pentru mine, este a 8 a oara cand vin in Bali, nu era asa acum cativa ani.Este pacat de frumusetile locului, dar mie nu mi mai tebuie sa merg in concediu in Bali. Raiul infractorilor, politia nu face absolut nimic sa previna furturile si talhariile comise aici, au salarii cam mici,si mai impart si ei din castigul infractorilor!!!???

  11. Hei, chiar ma gandeam sa ma reintorc in Bali si am luat bloguri la citit :).

    Referitor la ce ai scris, inteleg ca este vorba de experienta ta si sunt de acord cu anumite chestii (de ex. cum ca localnicii te vad ca un portofel ambulant), dar as vrea sa punctez cateva lucruri:
    – nu stiu cum ai ajuns la concluzia ca Bali e o insula mica. E imensa. Intr-adevar, nu prea ai cum s-o vizitezi fara sa inchiriezi scuter sau sofer, dar totusi un sofer iti ia $40 sa te plimbe o zi intreaga si sa-ti fie ghid. Iar un scuter e vreo $7/zi. E extrem de putin. Doar ce m-am intors din Croatia, unde un scuter costa 40 euro/zi.
    – mancarea in Bali este cea mai buna mancare din lume. Inteleg ca gusturile sunt diferite, dar nu e numai bazata pe orez, sunt atatea mancaruri diferite la multe restaurante, incat vrei mereu sa alegi altceva.
    – masaj am nimerit si bun si mai putin bun si mereu au pus prosoape de hartie pe pat.

    Legat de furt, in tarile asiatice si mai putin dezvoltate (nu vorbesc de Japonia, Singapore, etc…), politia nu face niciodata nimic. Acolo, bunul furat e furat. N-are absolut niciun sens sa mergi la politie. Un prieten a patit asta in Thailanda si de-abia s-au deranjat sa-l bage in seama. Altcineva a patit asta in Zanzibar, iar politistul de acolo i-a cerut $10 ca si-a facut timp sa vorbeasca cu el :)). L-a furat si camerista, ca despre ea era vorba (el lasase $100 intr-un sertar si au disparut) si l-a mai furat si politistul.

    Dar na, acum cu bune, cu rele, noi avem chef de duca si e de datoria noastra sa fim extra precauti in astfel de tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *