India: New Delhi si Agra

New Delhi poate fi un bun punct de pornire pentru o calatorie in India, mai ales daca vrei sa vezi Taj Mahalul, Templul de Aur din Amritsar si oraselele budiste din nord. Daca ai ales sa iti cumperi bilet pana in Delhi, ar fi pacat sa nu dai o fuga si pana la Varanasi, orasul sfant unde indienii se duc sa se scalde in apele murdare ale Gangelui. Daca nu te deranjeaza sa mai cumperi niste bilete de avion, poti opta pentru niste zboruri interne cu Air India sau alta companie indiana si sa mergi sa umbli pe plajele din Goa sau chiar sa te duci in capatul celalalt al Indiei sa vezi Kerala. Biletele, mai ales daca sunt luate din timp, nu sunt asa de scumpe.

DSC00769

In Delhi am ajuns la sfarsit de decembrie, dupa un drum nu foarte lung cu Aerosvit si o escala de vreo 8 ore in Kiev. Primul contact cu orasul a fost unul destul de dur. Mirosul de urina amestecat cu cel de curry si betisoare parfumate, oamenii dormind pe strazi si mizeria m-au descurajat initial, insa dupa doua zile de umblat pe strazi simteam deja ca as putea trai acolo.

delhi1

Daca Mumbai te copleseste cu arhitectura in stil britanic si iti da impresia de multe ori ca te invarti printr-un oras lasat in paragina, care pluteste in deriva pe un morman de gunoi, in New Delhi atmosfera e alta. Bineinteles, mormanele de gunoaie sunt aceleasi, insa orasul e parca mai putin turistic, mai aerisit si mult mai prietenos cu bugetul tau. Cazarea in New Delhi, in cartierul de turisti, poate fi 3-4 sute de rupii, adica vreo 30-40 de lei, pret pe care nu o sa-l gasesti in Mumbai, in Colaba, zona cu turisti.

DSC00757

birla

In Delhi ai o gramada de chestii de vazut, iar 4 zile cate mi-am rezervat eu inainte sa plec in Goa nu mi-au ajuns. Cel mai spectaculos e templul Akshardham. Apoi mai sunt de vizitat Humayun’s Tomb, care nu e foarte impresionant, mi-a placut mai mult un mormant similar in drum spre Agra. Celelalte zile am mai vizitat templul Birla, spectaculos ca si celelalte temple Birla din India, insa merita vazut, Red Fort, unde e plin de veverite si maimute, am bantuit prin Old Delhi, Chandnie Chowk, de unde am cumparat carti, saluri, genti si rochii, m-am indopat cu masala dosa si m-am targuit prin tot felul de mici magazine. Chandnie Chowk e ca un imens bazar.

main-bazar1

DSC00319

Locul unde se afla urna cu cenusa lui Ghandi se gaseste tot in Delhi, insa nu e cine stie ce, doar un parculet cu un monument mic in mijloc. Eu aveam impresia ca e într-un muzeu. Muzeul Ghandi era langa, dar era luni si era inchis.

ghandi

Din Delhi, o zi am plecat in Agra la Taj Mahal, unde nu mai are sens sa spun cum e, e fix ca in poze. Agra insa mi s-a parut cel mai urat si mai murdar oras din India. Cu toate astea, merita sa te duci acolo, Taj Mahalul e intr-adevar superb, iar drumul pana in Agra e presarat cu tot felul de morminte si forturi.

taj-mahal

DSC00340

Hotelul gasit rapid pe net inainte de plecare, Hari Piorko, nu mi s-a parut deloc primitor. Camera mica, intunecoasa, fara ferestre, cu un acvariu urias implantat in perete mi se parea nesigura si complet neprietenoasa. Plus de asta, la sfarsit de decembrie cand am fost eu, era destul de frig noaptea.

Hari Piorko s-a dovedit pana la urma a fi un hotel ok, poate si pentru ca era situat in Main Bazar, o zona langa gara, plina de magazine si hoteluri darapanate, unde turisti din toata lumea s-au hotarat sa poposeasca. Connaught Place, o zonă mai de lux, cu magazine de firma si hoteluri cu ferestre, destul de scumpe, se afla la vreo 10 minute de mers pe jos de Main Bazar, asa ca daca vrei sa iti iei pantofi de la Bata din India, aici ii gasesti.

DSC00752

agra-fort4

Cum să ajungi ieftin în Delhi? Aerosvit nu mai are zboruri din Bucuresti si nici nu mai e o idee buna sa te duci prin Kiev, insa Turkish Airlines au mereu preturi bune. O combinatie buna este cu Airarabia din Istanbul, cu escala la Sharjah. Drumul dureaza putin mai mult, insa pretul poate fi destul de mic.

india-gate

Nu ai nevoie de vaccinuri, doar daca intentionezi sa mananci de pe jos, sa nu te speli pe maini si sa umbli descult prin slumuri.

About Livia

17 comments

  1. Foarte frumos. Pentru mine, INDIA este o ţară sfântă.

    Deci trebuie mai întâi să fac vaccinuri…
    Mulţumesc _/|\_ ૐ

    1. Buna, nu e neaparat nevoie de vaccinuri, eu am facut prima oara cand am fost, in 2007, si mi-am dat seama ca nu erau necesare. Cand am revenit in India, in 2012 si 2014, nu mi-am mai facut niciun vaccin si totul a fost ok.

      1. Totuşi, trebuie să fac. Pentru că aşa scrie aici: …”doar daca intentionezi sa mananci de pe jos, sa nu te speli pe maini si sa umbli descult prin slumuri.”. Iar eu, de pe jos nu prea mânânc, mă mai spăl şi pe mâini uneori, însă altfel decât desculţ nu pot să merg. Mai ales în India !
        Şi, sincer, mă bucur foarte mult pentru tine că ai avut această plăcere enormă de a vizita India. Acesta este visul de aur al vieţii mele. Pe care, probabil, îl voi pune în practică în august 2017. Şi dacă aş mai întâlni şi o indiancă desculţă într-un sari alb cu auriu, nici că m-aş mai întoarce.
        Mulţumesc pentru comment. Sărut mâna 🌹
        Dinu (Bucureşti)

        1. Nu cred ca e cea mai buna idee sa mergi descult prin orasele din India, e foarte multa mizerie, o sa te socheze aspectul asta. Poti, in schimb, sa mergi descult pe plajele din Goa si Kerala sau prin satele de aici, mult mai curate ca in restul Indiei. Ma bucur ca o sa iti transformi visul de a merge in India in realitate, dar vezi ca august nu e cea mai buna luna pentru a vizita India, deoarece e perioada cu musonul si ploua in fiecare zi. La Flydubai gasesti preturi bune pentru India, chiar luna trecuta au avut o oferta cu 250 de euro biletul dus-intors Bucuresti-Goa pentru 2017. Cand te hotarasti sa pleci, sa ne mai scrii aici pe site si te ajutam sa iti planifici excursia (hotel, bilet de avion etc.).

          1. Ştiu, pentru voi (şi oricine altcineva) nu este o idee prea bună să merg desculţ, însă eu nu pot merge… încălţat cu nimic. Decât, poate, în tradiţionalii şlapi indieni.
            Ştii… eu sunt indianofil (sau indianist), iubesc India sub toate aspectele, populaţia şi filozofiile hinduse. Întotdeauna am simţit aşa, ceva, ca o chemare. E ceva acolo care mă atrage ca un magnet invizibil. Poate mai mult spre Varanasi…
            Am citit multe cărţi despre India în viaţa mea (eu am 57 ani) şi… oarecum, eu simt că acolo sunt rădăcinile mele ancestrale. Crezând în reîncarnare, sunt convins că în viaţa anterioară eu am fost indian.

            Namaste Livia ! Dar नंगे पाँव este cel mai bine ! ^_^

  2. Pentru mine, o vizită în India nu ar fi o simplă excursie în grup cu autocarul, pentru a face poze şi a bea CocaCola. Pentru mine ar fi o împlinire a unui vis de viaţă… o întâlnire cu prelungirea Universului pe Pământ… cu spiritul ancestral, cu Shiva, Brahma şi toate celelalte zeităţi… O noapte în balsamul din Varanasi… Un botez în fluviul sfânt Ganga …
    Pentru mine, India este totul. Este locul de unde am pornit desculţ în lume…

    Dinu ૐ

    1. Da, acum inteleg mai bine :). Sper sa iti implinesti cat mai curand visul de a ajunge in India si sa reusesti sa te reintorci la ea cat mai des, India e inepuizabila, de oricate ori ai merge, niciodata nu e de ajuns :). O sa mergi cu o excursie organizata (agentie) sau iti planifici singur calatoria?

      1. Pai nu stiu inca nimic. Sigur, ar fi bine ceva organizat, cu un ghid care sa ne explice ce si cum. Dar vezi… eu sunt un om meticulos, care caut sa despic firul in 4, sa filozofez… adica nu pot sa trec asa ca printr-un muzeu ca gasca prin apa. Si nu cred ca ar avea cineva atata rabdare sa stea dupa mine. O calatorie in India nu este ca o calatorie la Sibiu sau Sinaia. Nici macar ca una in Delta.
        Apoi ar mai fi si faptul ca nu stiu cam cati indieni cunosc limba engleza. In fine, sunt multe alte lucruri pe care nu le pot prevedea, asa… “pe viu”. Caci socoteala de-acasa nu se va potrivi cu cea de la piata. Pe feisbuc am cativa friends care au fost singuri acolo si s-au descurcat de minune. Unul chiar nu s-a mai intors acasa la el in SUA. Si-a facut acolo o familie…

        1. Daca stai asa mult si filosofezi, n-o sa te simti niciodata pregatit si timpul trece. Important e sa iti faci curaj si sa mergi o data, dup-aia o sa iti fie mai usor sa iti organizezi si alte calatorii acolo. Indienii se descurca foarte bine cu limba engleza, n-o sa ai probleme. Eu mi-am organizat singura excursiile, e mult mai ieftin si ai avantajul ca descoperi tu singur locurile. Daca vrei musai ghid, sunt o gramada de indieni ghizi dispusi sa isi ofere serviciile, ii gasesti la orice obiectiv turistic. Prin India te descurci usor sa calatoresti cu trenul sau autocarul. Pentru inceput cauta-ti un bilet de avion pentru la anul in octombrie sau noiembrie, dup-aia fa-ti un traseu cu locurile pe care vrei sa le vizitezi, rezerva-ti cazare pentru primele 2-3 nopti, restul ti le iei de la fata locului, si gata, nu mai astepta. Iar in 2018 fa-ti planul pentru alta calatorie, asa o sa intelegi India, mergand de cat mai multe ori acolo, nu stand acasa si imaginandu-ti lucruri. Succes :).

          1. Oooo Keyyyyyy… Mulţumesc din suflet pentru informaţiile preţioase.
            Dar am doar o mică întrebare: am voie desculţ în avion ? :D

    1. Buna, Dinu, e mai greu sa ramai acolo pentru ca viza se da doar pe 3-6 luni. Doar daca ai un contract de munca acolo si mergi cu business viza, poti sa stai mai mult. Cred ca cel mai bine mergi pentru o luna, vezi cum te acomodezi, dup-aia gandeste-te daca vrei in continuare sa traiesti in India.

      1. Vizitarea Indiei rămâne doar un vis frumos… Eu care în ultimii 5 ani, în concediile estivale de odihnă n-am mai ajuns nici până la campingul din Năvodari. Numai trenul este 120 lei. Dar nu mă plâng niciodată ; bine că sunt sănătos ! :)

        1. Sper sa nu ramana doar la stadiul de vis vizitarea Indiei, sigur o sa reusesti la un moment dat sa iti iei un bilet si sa pleci. Daca gasesc o super oferta pentru India, o sa iti trimit link :).

          1. Nu, desigur că acest vis de aur nu poate să nu devină realitate. Însă mă cam împiedică serviciul ăsta la stat. Două săptămâni vara şi alte doo toamna. Zic de concediul deodihnă. Ce să vizitez în două săptămâni, poate doar nordul Moldovei. Or India, ca ţară sfântă, nu mi-ar ajunge să o vizitez nici într-un an. Poate doar când voi ieşi la pensie, peste 7 ani…

  3. Bună Livia, ce mai faci ?
    Ultima oară când am vorbit, era în 17/09/2016. Între timp s-au întâmplat multe lucruri … dintre ele cel mai important pentru mine fiind acela că am ieşit la pensie. De boală, nu de vârstă (pentru care mai având de aşteptat încă 3 ani). Da’ nu-i niciun bai, că mă descurc io şi cu 2000 lei pe lună. Doar sunt omul economiilor !
    Dar orcum, decât munca la stat, parcă-i mai bine’i să fiu liber (după 33 de ani bătuţi pe muche în condiţii de toxicitate).
    Deci visul ăla cu India nu că a mai rămas, da chiar s-a agravat ; astfel că în 2024 chiar plec într-acolo, pe bune. Sunt deja aşteptat de-o Sruti Md din Varanasi (o colegă din facultate). Deja chiar nu mai am răbdare.
    Dar parcă mi-e puţin cam teamă, că s’ar putea să nu mă mai întorc … Să zic un Namaste la RO şi să lipăi fericit spre INDIA mea iubită !!!
    Cu drag, Dinu din Bucharest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *