Guatemala, printre vulcani și lacuri

O altă destinație obligatoriu de bifat în Guatemala este lacul Atlitlan. Acest lac l-a impresionat atât de puternic pe Aldous Huxley, încât a scris următoarele – Lake Como, it seems to me, touches on the limit of permissibly picturesque, but Atitlán is Como with additional embellishments of several immense volcanoes. It really is too much of a good thing”‪ , numindu-l cel mai frumos lac din lume. N-am văzut multe lacuri de acest gen, deci nu am cu ce să-l compar, dar trebuie sa recunosc că e cu adevărat pitoresc. Lacul este de fapt o fostă calderă a unui vulcan gigantic, care a erupt acum 84.000 de ani și a fost acoperit în timp de ploi. Atitlan este înconjurat de 3 vulcani și multe satuce boeme în care te poți caza. Întreaga regiune are un aer mistic, fiind zvonuri cum că aici s-ar afla unul din puținele vortexuri de energie de pe pământ. Așadar, nu e de mirare că a devenit un fel de loc de pelerinaj pentru comunități de hippie și alte persoane care caută iluminare spirituală sau diverse experiențe mistice alternative.

Cum ajungi aici?
Atitlan se afla la aproximativ 2 ore de mers cu autobuzul, din Antigua. Vei ajunge la Panajachel, un fost oraș mayaș, devenit punctul de plecare al excursiilor pe lac. În Panajachel nu prea ai ce face, doar să te plimbi pe malul lacului (apusurile sunt superbe) și să îți plănuiești zilele care vor urma. Temperatura din această regiune este perfectă, departe de a fi caniculară, maxima fiind de 25 de grade.

Unde te cazezi?
În jurul lacului există 11 sate, fiecare foarte diferit unul de altul, patru fiind foarte populare din punct de vedere turistic – San Pedro de la Laguna, San Marcos, Santa Clara sau Santa Cruz. Toate sunt accesibile ca prețuri, dacă nu ești pretențios poți sta o săptămână cu un buget de 100 de euro.
Cel mai bine e să te cazezi într-un sigur loc (eu m-am cazat în San Pedro de la Laguna) și să faci excursii de o zi cu barca, care servește aici pe post de taxi, și să descoperi cel puțin 3-4 sate din regiune. Eu mi-am căutat cazarea la fața locului, dar dacă vii în weekend, sau într-o perioadă a vacanțelor poate e bine să-ți rezervi cazarea dinainte, măcar pentru prima noapte.

Ce faci pe aici?
Te relazexi. Eu am petrecut două zile de relaxare, plimbări pe lângă lac, citit în hamac, și un dolce far niente de care nu am mai avut parte de mult prin vacanțe exotice.
Viziteaza satele din jurul lacului. Sunt foarte diferite intre ele, si le poti rezerva chiar si o zi întreagă. San Pedro de la Laguna este celebru pentru petreceri, backpackeri și atmosfera relaxantă, San Marcos este un loc plin pentru hippie, vegani și resorturi pentru yoga, Santa Clara este cel mai liniștit sătuc din zonă sau Santa Cruz, unde toți localnicii umblă îmbrăcați doar în haine tradiționale.
Ia lecții de limba spaniolă, direct de la localnici. De fapt, aceasta regiune este celebră pentru așa ceva, ai să găsesți o mulțime de oferte convenabile. Prețurile pornesc de la 140 de dolari pe săptămâna și includ cazarea și masa la familia profesorului de limbă.


Drumetii. Într-o zi m-am trezit cu noaptea în cap pentru și am facut o excursie pe dealul Indian Nose, unde am așteptat răsăritul și am fost recompensați cu o priveliște spectaculoasă asupra întregului lan, flancat de 3 vulcani. A fost o excursie ciudățică, cu un ghid-copil care ne-a preluat la 3 dimineața din fața pensiunii și ne-a dus, la lumina unei lanterne, pâna la poalele vulcanului, de unde ne-a preluat un alt ghid. Am început urcarea, într-o beznă de nedescris, încercînd să nu rămînem în urmă, singura sursă de lumină fiind lanterna ghidului. După maxim o oră de urcuș, am ajuns în vârf, unde mai așteptau înca vreo 10 turiștii. Ghizii au făcut focul și au preparat cafea și ceai. Încet, încet, se crapă de zi. Răsăritul e cu adevarăt spectaculos. Nici măcar domnișoarele care au venit cu două trei ținute după ele, să-și facă selfie-uri cu răsăritul nu reușesc sa-mi strice vibe-ul. Probabil unul dintre cele mai frumoase locuri unde mi-am băut cafeaua de dimineață.

Descoperă gastronomia locală. Toate satele au restaurante tradiționale, asa că ai de unde alege. Daca vrei ceva cu adevărat special, atunci dă o fugă până în Santa Cruz, la restaurantul Café Sabor Cruceño, de unde ai o privire incredibilă asupra lacului. Tot aici poți lua de lecții de gastronomie guatemaleza. Aici am mâncat cel mai bun Pepian și Kakik, o mâncare tradițională din Guatemala – tocăniță cu pui și vită în sos de roșii, servită cu avocado și tortilla.
Vizitează un târg de duminică. Suvenire autentice, tipice acestei regiuni, poți achiziționa dacă vizitezi un târg de dumincă, când toți săteni ies să-și vândă marfa, în piața principală,un prilej bun și pentru fotografii frumoase.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *