Peisaje unice pentru care merită să vizitezi America de Sud

Salar de Uyuni, Bolivia

Cumpără-ți cei mai buni ochelari de soare, pentru că în peisajul de care urmează să-ți povestesc lumina este, literalmente, orbitoare. Soarele se reflectă puternic în sarea albă din Uyuni, cel mai mare platou salin din lume, locul unde ai zice că nu există o linie care să delimiteze cerul de pământ.

DSC04458-1024x576

DSC04521-1024x576

Platoul Salar de Uyuni este situat în sud-vestul Boliviei, are o suprafață de 10.582 km2 și este uimitor de plat, doar din loc în loc existând mici denivelări ce nu depășesc însă 1 m în altitudine. În sezonul uscat, Salar de Uyuni se transformă într-un deșert acoperit de sare, însă lunile ploioase sunt cele care îl transformă într-o minune. Pentru că atunci când platoul este acoperit de apă, reflectă perfect frumusețea cerului, dându-ți senzația că poți calcă pe norișori în vreme ce totul în jurul tău plutește. Nu-l poți vizita decît însoțit de ghid, cu o mașină 4×4, pentru că de unul singur există riscul să te rătăcești.

Deșertul Nasca, Peru

O oprire obligatorie dacă vizitezi Peru este Nasca, unde se află misterioasele linii care nu au nici până acum o explicație logică, majoritatea interpretărilor fiind speculații sau legende.
Aceste linii au fost create acum 2000 de ani de către poporul Nasca și se află pe coasta sudică a Perului. Deșertul se întinde pe o suprafață mai mare de 80 km iar liniile trasate pe suprafață sa reprezintă figuri precum păsări, păianjeni, maimuțe, pești, șopârle și chiar oameni. Nu se știe însă cu exactitate care este semnificația zecilor sau chiar sutelor de figuri geometrice, atât simple cât și complexe. Cercetătorii au ajuns la concluzia că băștinașii au împins pietrele întunecate și au lăsat la suprafață pământul deschis la culoare, formând șanțuri de diverse forme geometrice.

228
În zona această nu plouă aproape niciodată așa că nu e de mirare că desenele s-au păstrat atâta vreme. Se pare că acestea datează din perioada 400-650, iar unii oameni de știință susțin că poporul Nazca a creat aceste linii pentru a putea fi văzute de zei. Alții au susținut că aceste figuri se află în legătură cu cosmologia și astronomia.

Canionul Colca, Peru

Dacă ai vizitat Grand Canyon, probabil crezi că nimic nu te mai poate impresiona. Așa credeam și eu până să dau de această minune a naturii din Peru. Aici, Rio Colca taie munții Anzi la o adâncime de două ori mai mare decât sus numitul.
Dacă vrei să te afli în compania condorilor atunci nu rata o excursie la Valea Colca. Punctul de pornire este din Arequipa, numit și Ciudad Blanca, sau orașul alb datorită clădirilor numeroase vopsite în alb strălucitor. Canionul se află la aproximativ 160 de km de oraș și este cel mai adânc canion din lume, cu o adâncime de 4,160 m și 100 metri lungime.

376

Chiar dacă ghizii locali vor spune că traseul are o dificultate medie, care poate fi parcursă fără probleme de oricine, vă avertizez că este un traseu dificil și foarte solicitant. Drumul constă în urcușuri și coborâșuri pe multe poteci înguste printr-un peisaj deșertic și pietros cu cactuși. Pe drum poți întâlni cirezi de alpaca sau lame. Dacă nu mai poți face față urcușului îți poți continua drumul pe un măgar, pentru 30 de dolari în plus.

1200px-Colca_Canyon_Puno

În drumul spre canion te poți opri la La Calera, lângă Chivay, unde se află niște băi termale dar și în satele tradiționale. În vârf la Cruz del Condor (Crucea Condorului) poți admira condorii. Turul costă în jur de 100 de dolari, și include ghid, plus cazare și masă. La întoarcere vei aduce ca suvenir o febra musculară de toată frumusețea dar și niște amintiri de neuitat.

Ghețarul Perito Moreno, Argentina

DSC03506-1024x768
Încălzirea globală ne face să privim cu îngrijorare cum ghețarii se sfărâma iar stratul de gheață devine din ce în ce mai subțire. Acest lucru nu este însă vizibil și în Parcul Național Los Glaciares, care se întinde în Anzi, la 78 de kilometri de orașul El Calafate, între cele două lacuri Viedma și Argentino, aproape de granița cu Chile. În mod ciudat, ghețarul continuă să se extindă și să se ridice, producând rupturi ale calotei de gheață, lucru greu de explicat chiar și de către de oamenii de știință,
Ghețarul Perito Moreno are o suprafață de 250 de kilometri pătrați și o înălțime medie a gheții de 74 de metri deasupra suprafeței lacului și este o capodoperă a naturii pe care trebuie s-o vezi cu ochii tăi, măcar o dată în viață.

Alte peisaje speciale din această regiune:

Deșertul Tatacoa

Parcul National Nevado Tres Cruces

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *