La schi în Franța – Chamonix și Trois Vallées

În Franța ai cultură și istorie, gastronomie rafinată, orașe fabuloase, orase de poveste, dar și munți înalți, unde sporturile de iarnă sunt ridicate la rang de artă. Și când vine vorba de vacanța sezonului alb, Franța dă clasa, fiind una din țările preferate datorită condițiilor excelente și pârtiilor care satisfac chiar și cei mai pretențioși schiori.

Spre deliciul pasionaților, în Franța sezonul de schi este foarte lung. Acesta începe la sfârșitul toamnei și ține până în luna mai a fiecărui an. Iată două destinații pe gustul iubitorilor de schi.

Chamonix

Pentru cei dornici să descopere peisajele care înconjoară al doilea cel mai înalt pisc al Europei, Chamonix este locul ideal pentru a porni aventură prin Alpi. Locația ideală și potențialul turistic au făcut din Chamonix un punct turistic important încă de prin 1770, când au început să se construiască aici primele hoteluri.

Iubitorii sportului alb au la dispoziție 150 km de pârtii de schi, din care 42 km pentru schi fond, multe dintre ele neamenajate, abrupte și lungi, precum faimoasa pârtie de pe ghețar „Vallée Blanche”, de 24 de km, cu peisajele sale dramatice și spectaculoase. În regiune se află mai multe vârfuri care depășesc 4000 m.

Așezat la 1035 m altitudine și cu posibilități de schiat cu plecare de la 3842 m altitudine, Chamonix oferă pârtii pentru toate categoriile de schiori, de la începători la experți. Stațiunea cumulează 168 km de părții de schi, care se întind de la 1040 la 3842 m,dintre care 25 km de dificultate redusă, 24 km de dificultate medie și 10 km de dificulate mare. Ai la dispoziție 18 telecabine, 17 telescaune și 12 teleschiuri și cea mai înalta linie de telecabina din Europa. Dacă eșți începător, sau dacă vrei să-ti perfecționezi tehnică, lasă-te pe mâna celor mai buni profesori în una din școlile de schi și snowboarding din oraș.

Iată câteva regiuni de schi din zona 

Brevent și Flegere
Dacă optezi pentru această zona, cu altitudini cuprinse între 1030 m și 2525 m, vei avea cele mai frumoase panorame ale asupra masivului Mont Blanc. Brevent este zona de schi cea mai apropiată de Chamonix, fiind recomandată în special schiorilor intemediari și celor experți. Flegere în schimb este recomandată tuturor schiorilor, indiferent de experiență.

Les Grands Montets
Cea mai populară zona de schi din Chamonix este situată între 1235 m și 3300 m altitudine, fiind recunoscută pentru o calitate foarte bună a zăpezii care durează până în luna mai. Pârtiile de aici se întind pe trei zone: ghețarul Argentiere, Lognan și Pendant. Zona este perfectă pentru iubitorii de freestyle, având numeroase piste neamenajate.

Balme și Vallorcine este o zona ideală pentru începători, cu pante largi și domoale, situate între 1453 m și 2270 m altitudine, aflată la o distanță de câteva sate de Chamonix.

Les Houches O regiune potrivită pentru începători și intermediari care pot exersa nestingheriți în această zona, aflată la poalele muntelui Mont- Blanc, la o altitudine de între 950 m și 1900 m altitudine.

Un loc ce merita vizitat în timpul unei vacanțe în Chamonix este Marea de gheață, “Mer de Glace”, un fenomen natural extrem de impresionant. Aici se ajunge ușor cu trenulețul vintage, dat în folosință în 1908, care este o atracție turistică în sine. Dacă ești mai curajos din fire și nu mai ești demult începător, poți alegea și calea extremă, de a schia de la Valee Blanche. De aici poți admira cele înalte vârfuri din zona: Les Drugs (3754 m), Les Grands Jorasses (4205 m) și Aiguille du Grepon (3482 m). Fă o călătorie cu gondola până la Grotă de Gheață de la baza ghețarului La Mer de Glace, unde poți admira o expoziție de opere de artă sculptate în gheață.

Trois Vallées

A doua alegere este Trois Vallees, stațiunea care revendică titlul de cea mai întinsă zona de schi a planetei. Aici te așteaptă un regat alb de 600 km de părtii cu diverse grade de dificultate accesibile tuturor iubitorilor de schi.

Dacă îți dorești o vacanță activă, îndreaptă-ți clăparii spre Trois Vallees, stațiunea perfectă pentru o vacanță albă împreună cu familia, cu părtii de schi largi, ideale pentru cei mici și priveliști superbe asupra Alpilor.

Așa cum îi zice și numele, acesta regiune se află în inima a trei vai pitoreșți: Saint-Bon, Allues și Belleville. În Trois Valles poți alege între 8 resorturi de schi, aflate la diverse altitudini: Courchevel, La Tania, Méribel, Val Thorens, Brides-les-Bains, Les Menuires, St-Martin-de-Belleville și Orelle.

Pârtiile celor 3 văi se situează între 1300 m și 3230 m altitudine, iar 85% din domeniul schiabil este situat mai sus de 1800 m. Ai la dispoziție 25 de culmi dintre care 10 sunt la mai bine de 2500 m. Rețeaua instalațiilor de cablu este modernă și funcțională astfel încât accesul la pârtiile de schi este foarte rapid: 183 instalații de cablu care transportă 260.000 de schiori pe oră. Detalii despre piste aici.

În cazul în care e o iarnă mai săracă în zăpadă, nu trebuie să-ți faci griji. Cele trei vai sunt dotate cu 2000 de tunuri de zăpadă care acoperă 1/3 din domeniul schiabil.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *