India: Pondicherry si Auroville

Daca intrebi cativa indieni ce e de vizitat in sudul Indiei o sa iti raspunda clar: Kerala si Pondicherry. Cel putin, asa am ajuns eu in Pondicherry, la recomandarea unor amici indieni care sustineau sus si tare ca acolo e unul dintre cele mai frumoase locuri din sudul Indiei. Pondicherry e un orasel dragut, fosta colonie franceza, lucru care se reflecta foarte bine in arhitectura locului. Catedralele, parcurile, strazile, hotelurile pastreaza atmosfera aia frantuzeasca, insa toate par prafuite, lasate in paragina, cu alte cuvinte, au primit amprenta indiana.

Cladire Pondi

Strada pondi spre mare

Pe strada in pondi

vanzator de fructe

Catedrala1-Pondicherry

CIMG4948

CIMG4941

Pondicherry e un orasel cochet, ceea ce nu poti spune despre multe locuri in India. Are un aer boem, iar turistii veniti aici sunt parca toti chititi sa se ilumineze. Nu e un oras in care sa iti petreci prea multe zile si asta pentru ca nu sunt asa multe lucruri de facut. Te poti duce pe promenada de pe malul marii, poti vizita Gradina Botanica, lasata si ea in paragina, poti vizita, bineinteles, tot felul de temple si, nu in ultimul rand, poti incerca specialitatile culinare locale. De asemenea, e ok si pentru shopping, ca de altfel toata India.

Vanzatoare de flori

o alta parte a strazii
Priveliste din camera de la hotel
strada in pondicherry
Din partea asta se vedea mai dragut
In gradina botanica
Gradina Botanica
hanuman
Hanuman, gasit prin Gradina Botanica
CIMG5028
Tot prin Gradina Botanica
statuie in oras
Statuie cu Ghandi
Strada duminica in Pondi
Duminica in oras

CIMG5035

CIMG5032

CIMG5037

CIMG4945

CIMG4950
O alta statuie cu Ghandi
CIMG4951
Pe malul marii, in unele locuri, arata cam asa

La o aruncatura de bat de Pondicherry se afla oraselul experiment Auroville, unde locuiesc permanent vreo 2400 de oameni din toata lumea, veniti aici sa traiasca simplu, fara religie, departe de consumerism si alte apucaturi contemporane. Daca iti arde sa iei o pauza de la viata ta, Auroville e o idee buna. Aici poti locui gratis daca faci ceva voluntariat, adica munca pe camp, gradinarit sau impletit la cosuri de rafie. De asemenea, in caz ca nu vrei sa muncesti, iti poti inchiria un bungalou si poti participa la activitatile de aici (meditatie, yoga, seminarii, festivaluri). Mai multe detalii gasesti pe saitul lor aici.

Sat ascuns dupa palmieri

Plaja Auroville 2
Plaja Auroville
Drum spre plaja in Auroville
Drum spre plaja in Auroville

Fast-food in Auroville

Plaja Auroville1
Plaja din Auroville
in auroville
Casute in Auroville

auroville spre plaja

Centru de meditatie in Auroville
Centru de meditatie in Auroville

CIMG4976

CIMG4979
Pondicherry se vedea in departare

In Auroville se gaseste Matrimandir, un templu in forma de cupola aurita care, din cate am citit, isi propune sa uneasca toate religiile. Din pacate, n-am poza cu templu, insa se gasesc o gramada pe net. Cred ca am uitat sa fac poze inca de la intrarea in Auroville. Poate si din cauza atmosferei hipiotesti care ma cuprinsese.

In Pondicherry se ajunge usor din Chennai cu taxiuri prepaid. Nu-mi mai amintesc cat a costat, insa suficient de putin cat sa nu-ti ramana gandul la asta.

CIMG4928
Poza facuta din taxi, din Chennai spre Pondicherry
About Livia

4 comments

  1. Partea frantuzeasca a Pondicherry-ului (intre canal si tarmul marii) este intr-adevar unul dintre cele mai elegente locuri pe care le-am vazut in sudul Indiei. Au trotuare, lucru destul de rar intalnit chiar si in unele cartiere din Delhi, si strazile sunt curate si ingrijite. Mi-a mai placut mult in Varkala si in Mamallapuram.

  2. Da, este intr-adevar elegant si cu trotuare :). Am citit despre Varkala pe blogul vostru, va urmaresc mai demult peripetiile prin lume. Chiar m-am bucurat ca v-am gasit.

  3. Mulţumesc mult, dragă Livia şi Adiana (sau Adriana). Am fost acolo (pe blog, nu în India) unde mi-a plăcut evident ~ INDIA !

    ” ૐ 2 luni în INDIA cu rucsacul în spate ” … MINUNAT !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *