Trekking in Himalaya: 10 lucruri bine de stiut

Pentru ca eu nu m-am documentat inainte de a face un trek in Himalaya si am vazut ulterior tot felul de articole cum ca iti trebuie cine stie ce pregatire, am zis sa demontez acest mit. Nu trebuie sa mergi la sala 5 luni inainte si nici sa iti cumperi cine stie ce echipament. Traseele din Himalaya sunt, in general, foarte lungi (4-31 zile), peisajele sunt altele ca pe la noi, nu vezi brazi ci terase de orez, insa efortul pe care il depui nu e mai mare fata de cel depus pentru un traseu in Piatra Craiului sa zicem.

Iata cateva informatii despre un traseu in Himalaya:

1. Ai nevoie de permis de trekking

Permisul de trekking poate fi procurat de la orice agentie de turism si costa 2.000 de rupii, adica 20 de dolari. Daca nu vrei sa apelezi la agentie, ti-l poti lua de la oficiul de turism din localitatea din care intentionezi sa pornesti trekul. Nu poti fenta locurile unde se verifica permisul de trekking pentru ca traseul e doar unul si e cam periculos sa te abati de la el, sa o iei de nebun prin padure pentru cateva rupii.

20150123_172057

2. Se poate merge prin munti si fara ghid, insa nu fara permis

Desi e mai bine cu ghid, mai afli una alta despre diferite locuri din munti, poti scuti o suma de bani nu foarte mare mergand de capul tau. Chiar daca nu sunt marcaje, sunt suficiente cabane pe drum, aproximativ din 2 in 2 ore, de unde te poti informa despre traseu. Bineinteles, nu strica sa ai si o harta la tine.

IMG_0616

3. Daca nu vrei sa urci prea mult, exista anumite free zones unde nu ai nevoie de permis

Exista si anumite zone unde nu este necesar permisul de trekking, insa acestea sunt pe la poalele muntilor, nu depasesc 2.500 de metri. O zona frumoasa de mers pe langa Pokhara, unde nu ai nevoie de permis, este Dhampus.

DSC09697
Dhampus

4. Se poate face trekking si cu copil de 3-4 ani

Copilul ti-l poate duce un caraus in schimbul unei sume infime, asa ca, daca nu ai cu cine sa il lasi acasa, ia-l cu tine, va fi si pentru el o experienta misto. Am vazut pe traseu cativa carausi ducand copii mici in niste scaune speciale. Copiii pareau incantati.

5. Ia-ti caraus daca ai bagaje multe

Daca faci un traseu mai lung, obosesti repede si ai multe bagaje de care nu te poti desparti, ia-ti un caraus de la o agentie si o sa urci pe munte cu mainile in buzunare. Rucsacul, daca te poti lipsi de el, il poti lasa si la agentia de unde iti iei trekul. Noi am mers cu cate un rucsac mic, iar pe cele mari le-am lasat la agentie.

IMG_0776

6. Nu-ti cumpara de la agentie un trek care sa includa si mancare si cazare

Nu e chiar indicat sa iei un trek care sa includa si mancare si cazare, costa foarte mult, cam 500 de dolari pentru 4 zile. Daca iti iei doar ghid, o sa te coste 15-20 de dolari pe zi. Ghidul primeste mancare si cazare gratis prin toate locurile pe unde ajungi. Poti sa iesi si cu un pret mai mic la ghid daca nu il iei prin agentie. Noi iti recomandam ghidul cu care am fost noi. Pagina lui de Facebook o gasesti aici.

IMG_0800
Ghidul nostru

7. Nu urca fara cel putin 10.000 de rupii in buzunar, adica 100 de dolari

Pe drum mancarea e scumpa si cazarea ieftina, asa ca ia-ti suficienti bani la tine, 10.000 de rupii as zice ca sunt suficienti pentru 3-4 zile. Cazarea costa 3 dolari pe noapte, insa mancarea costa cam 4-5 dolari un fel. Berea costa 4-5 dolari, ceaiul o jumatate de dolar, 5 mandarine 1 dolar, apa 2 dolari, iar o ciocolata Snickers 3 dolari.

IMG_0826

8. Ia-ti sac de dormit

Nu pleca fara sac de dormit daca faci un trek mai lung. De la 2.500 de metri in sus, se face chiar frig, iar la cabana o sa primesti o patura destul de subtirica. Eu n-am avut sac de dormit, dar tare mi-as fi dorit unul.

IMG_0530
Una din camerele in care am dormit

9. Poti sa parcurgi un trek in mai putine zile decat ti se spune la agentie

Vrei sa faci Annapurna Base Camp si ai doar 5 zile la dispozitie? Se poate, doar trebuie sa le zici celor de la agentie si vei merge mai multe ore pe zi. Daca urci fara ghid nu iti mai organizeaza nimeni timpul de urcat si coborat, asa ca faci traseele in cate zile vrei. Eu as recomanda totusi ghidul, chiar afli multe lucruri de la el si mergi fara sa te stresezi unde te cazezi, ghidul se ocupa de asta. Plus ca nu te grabeste in niciun fel.

IMG_0516

10. Nu e musai sa ai cine stie ce conditie fizica si nici echipament de sute de euro

Eu nu mai facusem un traseu pe munte de un an si ceva (Diham nu se pune), iar cu mersul la sala n-am fost niciodata in relatii prea bune. Am vazut pe traseu multi oameni trecuti bine de 60 de ani care mergeau incet si constant, fara sa isi dea duhul p-acolo. Ghidul nostru zicea ca a mers cu o fata destul de grasa pana la Annapurna Base Camp (4.130 metri). Nimeni nu se astepta sa reuseasca, dar a ajuns cu bine. Asa ca daca o grasa a facut traseul, n-ar trebui sa fie prea dificil, nu?

In ceea ce priveste echipamentul, sunt suficiente 2 bluze tip polar, o geaca, 2 tricouri, o pereche de pantaloni, colanti, manusi si, bineinteles, bocanci buni. N-am avut bete de trekking, pantaloni speciali, tricou anti-transpiratie si alte chestii la moda. Echipament, in caz ca nu ti-ai adus nimic de acasa, se poate cumpara si din Kathmandu la niste preturi derizorii.

Daca intentionezi sa treci de 3.500 de metri, e musai sa iti mai iei niste haine groase, ca sa nu mori de frig ca israelitii de aici.

IMG_20141231_163144

IMG_20150101_090646

20141231_163248

IMG_0586

IMG_0603
Popas pe drum

IMG_0683

Iti recomandam si:

Cat te costa o vacanta in Nepal

Cum arata un traseu in Himalaya

Nepal: Pokhara

Nepal: Kathmandu

2 saptamani de Nepal

Nepal: o tura prin jungla cu rinoceri din Chitwan

About Livia

2 comments

  1. Iti multumesc pentru sfaturile utile!
    O intrebare: O harta pentru trekking (Himalaya – Nepal) ai idee de unde as putea sa cumpar? Am incercat magazinele de specialitate din Romania, site-uri, insa nu am gasit nimic.

  2. Harti cu trasee gasesti peste tot in Nepal, nu are sens sa ti le iei de aici. Acolo o sa afli despre trasee vrei-nu vrei, toti turistii au asta in minte si peste tot sunt agentii de turism care te trag de maneca sa iti iei ghid sau sa iti vanda o excursie ceva. Succes in calatoria ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *