De vazut prin OSLO

Cand zici Norvegia te gandesti automat la natura, la fiorduri, ghetari, lacuri adanci si paduri intunecate sau cerul colorat de aurora boreala. Te gandesti la vikingi, la reni, la zapada, la orice numai la orase nu.
Poate n-o fi Oslo cel mai frumos oras al Norvegiei, (preferatul meu este Bergen) dar are cateva atractii turistice interesante care nu ar trebui ratate. Iar daca-ti place natura, atunci tine cont de faptul ca Oslo are 343 de lacuri! Nu pierde insa mai mult de 2-3 zile prin Oslo, pentru ca adevaratele minuni ale Norvegiei se afla in alta parte…

Iata cateva atractii care mi-au atras atentia in mod deosebit.

Parcul cu sculpturi Vigeland

Nu este un mit, Norvegia chiar este o tara scumpa, dar exista si cateva atractii minunate pentru care nu trebuie sa platesti nimic, cum ar fi parcul Frogner, numit si parcul de sculpturi Vigeland, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice al orasului. Toate sculpturile pe care le vei intalni in acest parc apartin artistului norvegian Gustav Vigeland, care a trait in perioada 1869- 1943.

DSC06980

DSC06992

DSC06994

DSC06996

DSC06997

DSC06987

DSC07010

DSC06979

DSC06973

DSC06975

Aleile parcului sunt decorate cu 212 statui din bronz sau granit ce infatiseaza barbati, femei si copii in diverse ispostaze ce exprima o paleta larga de trairi si stari sufletesti. In centrul parcului troneaza cea mai impresionanta sculptura, o coloana imensa pe 14 metri, realizata intre anii 1928-1942, compusa din 121 de figuri umane care simbolizeaza ciclul vietii de la nastere pana la moarte.

DSC06999

DSC06991O alta piesa care iti atrage privirea este ‘Sinnataggen’ o sculptura ce infatiseaza un copil nervos care calca ceva in picioare. Aceast copil capricios, imortalizat de toata lumea, se afla pe un pod, alaturi de alte 58 de sculpturi din bronz.

Opera din Oslo

Oslo_Opera_House_01
Iubitorii de arta dar in special cei interesati de arhitectura moderna vor indragi pe loc Opera din Oslo, si pe buna dreptate, pentru ca aceasta cladire are o arhitectura orginala, fiind la de apreciata ca opera din Sydney. Cladirea se afla in apropierea portului, mai exact in zona Bjørvika si are o suprafata de peste 38.500 metri patrati. Cladirea operei este realizata din marmura alba si sticla, fiind amplasata chiar la gura apei mai exact o mare parte este realizata pe suprafata portului, iar cealalta jumatate se afla deasupra apei, dand impresia unui eisberg plutitor. In interiorul operei se afla peste 1000 de incaperi iar Sala principala are o capacitate de 1369 de locuri. Istoria acestei cladiri e relativ recenta si incepe in anul 1999 cand primaria capitalei norvegiene a organizat un concurs de design la care au participat 350 de arhitecti, tema fiind una cat se poate de clara: cladirea operei din Oslo.

DSC07029

DSC07027

DSC07048

DSC07034

DSC07051

DSC07047
Juriul a fost de acord ca una dintre cele mai creative lucrari apartine celor de la biroul de arhitectura Snøhetta, asa ca proiectul a fost aprobat rapid si a beneficiat de un buget imens. Constructorii s-au pus pe treaba in 2003, dar fiind vorba de o lucrare complexa, opera a fost terminata d-abia in 2007.
Daca vrei sa descoperi toate secretele acestei minunate cladiri atunci ia un tur ghidat, disponibil in engleza, germana sau franceza. In interiorul operei se mai afla o librarie si un restaurant. De pe terasa operei poti admira o alta opera de arta: „She lies”, o sculptura din sticla si otel care pluteste pe apa ca o corabie in deriva. „She lies” a fost conceputa si creata de artista de origine italiana Monica Bonvicini.

DSC07039

Muzeul Munch
Daca esti interesat de arta, ai nimerit unde trebuie pentru ca Oslo se poate mandri cu niste muzee bunicele. Un muzeu care nu ar trebui sa lipseasca din acesta vizita este Muzeul Munch, care adaposteste operele unuia dintre cei mai buni pictori ai lumii, Edward Munch. Aici se afla si versiunea in tempera a celebrei picturi „The Scream”(Tipatul). Pictura orginala se afla insa la Galeria Nationala din Oslo. In interiorul muzeului se afla o colectie permanenta de peste 1,200 de picturi, 4500 de schite, 21 de sculpturi si o multime de poze facute de catre artist. Si acest muzeu a luat nastere tot datorita unui concurs de arhitectura, care a fost organizat in anul 1951. Deschiderea oficiala a avut loc pe 29 mai 1963, anul in care artistul ar fi implinit varsta de 100 de ani.
Muzeul este deschis martea, miercurea, vinerea si sambata intre 10.00-18.00 iar pretul unui bilet este de 95 NOK  (aproximativ 12 euro) pentru adulti si 50 NOK pentru studenti si pensionari.

munch-museum-oslo
Cateva atractii turistice valoaroase sunt concentrare in zona peninsulei Bygdøy, unde se afla si niste parcuri si plaje care se aglomereaza in weekenduri, cand e vreme frumoasa. Aici se afla Muzeul Kon-Tiki, unde vei afla totul despre expeditia legandara a lui Thor Heyerdahl si unde poti rasfoi documente din expeditiile lui Fridtjof Nansen in Africa si ale lui Roald Amundsen la Polul Sud in 1911. Muzeul este deschis zilnic intre orele 10-18 (in lunile de iarna doar pana la 17.00) iar intrarea costa 90 NOK (aproximativ 12 euro) pentru adulti si 40 NOK (6 euro) pentru copii.

800px-Wikingerschiff_Oslo

Daca tot esti in zona viziteaza si Muzeul Vaselor Vikinge, unde se afla doua nave vikinge bine conservate, cu o vecime de peste 1000 de ani sau Muzeul norvegian de Arta populara (Norsk Folkemuseum) unde poti vedea peste 140 de case traditionale din diverse zone ale tarii.

DSC07014

Alte atractii turistice care merita incercate sunt: Castelul Akershus, un castel medieval construit in anul 1299 si Primaria din Oslo, locul de unde se acorda in fiecare an premiul Nobel.
Norvegia este denumita si „paradisul sporturilor de iarna”, asa ca daca nimeresti in anotimpul rece, fa o tura pana in partea de vest a orasului, la Holmenkollen, unde se afla este o trambulina de schi cu o inaltime de 60 de metri din varful careia ai o panorama excelenta asupra orasului.

holmenkollen-oslo-norway-740
Iubitorii de design si arta contemporana sunt ispititi cu DOGA, Centrul Norvegian pentru Design si Arhitectura si Muzeul de Arta Moderna Astrup Fearnley Museum, unde se afla o colectie impresionanta a unor renumiti artisti contemporani precum Jeff Koons, Cindy Sherman, Matthew Barney sau Tom Sachs.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *