10 lucruri bine de știut pentru prima călătorie în America de Sud

Prima excursie importantă, în afară Europei, am făcut-o în America de Sud, mai exact, în Argentina. Era acum mai bine de 9 ani, şi nu ştiam la ce să mă aştept, ce buget să-mi pregătesc, de unde să-mi rezerv avioanele interne, etc. Între timp am vizitat şi alte ţări de pe acest continent (Peru, Chile, Bolivia, Columbia, Ecuador şi Uruguay) deci mi-am dat cât de cât seama cam cum stă treaba pe acolo.
America de Sud are 13 ţări mari şi late, foarte diferite între ele, cele mai vizitate fiind Brazilia, Bolivia, Peru, Argentina şi Chile iar cele mai “ignorate” din punct de vedere turistic, Guyana, French Guyana, Suriname şi Paraguay. Chile are cel mai ridicat nivel de trăi, în vreme ce Bolivia este cea mai defavorizată, dar chiar şi aşa merită o vizită, pentru că sărăcia nu reuşeşte să pună în umbră frumuseţea ţării.

20160102_161830

America de Sud are un vibe aparte. Pasională şi pulsând de energie, cu oameni mișto şi relaxaţi (în general), curioşi să interacţioneze cu ţine şi să-ţi prezinte tot ce au ei mai frumos. Aici poţi alege între peisaje unice în lume, situri arheologice legendare, oraşe vibrante, junglă şi deşert, gheţari spectaculoşi, nesfârşită Patagonie, învolburată Cascadă Iguazu, misterioasa Ţară de Foc şi câte şi mai câte.

DSC03506

Iată câteva sfaturi pentru a avea o vacanţă cât mai reuşită în America de Sud, cu precizarea că n-ar strica să înveţi câteva expresii în limba spaniolă! Te vor ajută foarte mult!

Când vizităm America de Sud?

Vestea bună e că America de Sud poate fi vizitată în orice anotimp al anului, dar nu uita că anotimpurile sunt invers faţă de emisfera nordică, aşa că lunile iunie, iulie şi august sunt luni de iarnă în vreme ce din decembrie până în februarie e vara toridă. Chiar și așa, iarna lor nu seamănă cu iarnă noastră, temperaturile fiind în jur de 15-20 de grade, în funcţie de zona pe care o vizitezi şi nu ai parte de sezon ploios, precum în Asia sau Africa. IMG_0143

Totuşi, că să eviţi orice surpriză, nu strică să te interesezi dinainte de condiţiile meteorologice din locul pe care ai de gând să-l vizitezi.Cu cât călătoreşti mai spre sud, cu atât se va răci vremea mai tare iar dacă iei în calcul o excursie prin Amazon, unde plouă destul de des, e bine să ai îmbrăcăminte corespunzătoare.

To viza or not to viza?

Şi la acest capitol avem veşti bune! Majoritatea ţărilor din America de Sud te lasă să circuli liber şi în voie pe o perioada de 1-3 luni, cu o singură condiţie: să ai un paşaport valabil cel puţin 6 luni de la dată intrării pe teritoriul respectiv. O ţară în care ai însă nevoie de viza este Bolivia iar vestea proastă e că în România nu există nici ambasada, nici consulat, aşa că o poţi lua din Berlin, Lima sau Santiago de Chile. Nici în Suriname sau Guyana nu poți intra fără viză, revin cu detalii cât de curând.

Cât ar fi ideal să stăm?

Nici să nu te gândeşti să stai mai puţin de 2 săptămâni! Nu face un maraton, ia-o încet, nu încerca să bifezi cât multe ţări deodată, decât dacă ai la dispoziţie câteva luni. Dacă tot ai ajuns până aici, ia în calcul cel puţin 20 de zile pentru a vizită o singură ţară! Distanţele între oraşe sunt foarte mari şi dacă nu-ţi permiţi să zbori intern (cu toate că zborurile nu sunt prea scumpe), vei lua desigur autocarul, care e accesibil şi, în funcţie de ţară și relativ confortabil (nu ţi-l recomand pe cel din Bolivia, plin de gândaci).

DSC04707

E nevoie de vaccin?

Vaccinatul nu este obligatoriu dar este indicat, mai ales dacă te aventurezi prin junglă sau locuri cu climă tropicală! În America de Sud se recomandă vaccinări împotriva febrei galbene, hepatită A şi B, tetanos sau febra tifoidă, dar şi aici diferă de la ţară la ţară.

Despre siguranță

Nu pleca urechea la zvonuri dar nici nu le ignoră total! Unele regiuni au un renume prost, aşa că e bine să te interesezi înainte să ieşi seară la o plimbare printr-un cartier rău famat. Şi bineînţeles, să ţii cont de câteva reguli de siguranţă: Nu ţine obiectele de valoare la vedere şi nici toţi bani într-un singur loc, ci prin mai multe portofele sau buzunare.

20160131_192845-1024x768

În unele oraşe, rata de criminalitate este destul de mare, doar știi prea bine ca poveștile despre favelele braziliene din filme precum City of Gods nu sunt chiar ficțiune!

Unde schimbăm banii si ce bani luam cu noi?

Dolarul american este mult mai popular pe acest continent, totul fiind raportat la el. Asta nu înseamnă că majoritatea ţărilor nu acceptă euro sau lira sterlină. Indicat ar fi să nu schimbi valută în aeroport, decât dacă n-ai încotro şi îţi trebuie pentru taxi, şi ai grijă, cardurile nu funcţionează chiar peste tot. Cu toate că plata cu cardul este foarte răspândită, s-ar putea să fie uneori imposibil să foloseşti un card de credit din România. Pentru a evita orice neplăceri, sună la banca ta înainte de călătorie, şi vezi cum stă treaba. Nu schimba bani pe stradă sau de la agenţii neautorizate.
Ai grijă ce bani iei cu tine! Unele ţări nu îţi schimbă bancnotele rupte sau uzate iar în altele, bancnotele mici de 1, 5,10 chiar şi 20 de dolari au un curs mult mai prost.

Dacă te-ai decis să călătoresti peste mari și tari unde nu se folosește euro, interesează-te înainte să pleci care e moneda națională si cursul oficial al acesteia. De asemenea, înainte de călătorie, e bine sa te vezi ce fel de comisioane practică banca ta în țara în are urmează să te plimbi.

Ce mâncăm?

America de Sud vine în întâmpinarea călătorului flămând cu delicii culinare greu de descris în cuvinte, dar asta nu înseamnă că nu poţi avea câteva surprize. Vegetarienii nu vor fi prea fericiţi în Chile sau Argentina unde se consumă foarte multă carne, în special de vită. În Bolivia, Peru şi Ecuador mâncarea este foarte ieftină, poţi găsi un fel principal chiar şi la 1-2 dolari.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Eu am încercat pe cât posibil să mănânc în locurile frecventate de localnici iar în ţările mai sărace am abuzat la maxim de street-food, care e ieftin şi bun, chiar dacă poate nu e preparat întotdeauna în condiţii optime. Nu bea apă de la robinet ci decât din sticle îmbuteliate după ce te asiguri că sunt sigilate. Micul dejun oferit în pensiuni şi hoteluri nu este prea consistent şi constă în genral în cafea sau ceai şi mici produse de patiserie sau pâine cu gem. Uneori şi fructe.
În anumite ţări (Chile, Uruguay) am avut surpriza că restaurantele închid între orele 15.00-19.00, şi pentru că m-am trezit prea târziu, a trebuit să sar peste masă de prânz. Cina se serveşte de obicei târziu, uneori chiar şi după ora 22.00.

De câţi bani avem nevoie?

Cu cât mai mulți, cu atât mai bine, dar daca nu-i ai, nu te resemna! Poți cutreiera AdS și cu un buget redus, în funcție de locurile pe care ți le-ai propus să le bifezi.  America de Sud este o destinaţie relativ ieftină dar, şi aici, preţurile diferă de la o ţară la altă. În anumite oraşe din Brazilia, Chile şi Argentina vei scoate din buzunar nişte sume considerabile. Pentru cazare, masă şi transport poţi lua în calcul cam 50 de dolari pe zi. Excursiile pot fi şi ele destul de costisitoare, la fel şi transportul, în funcţie de confortul pentru care optezi.
În Bolivia sau Peru te poţi descurcă cu un buget chiar şi de 5 ori mai mic chiar şi în zonele turistice unde preţurile sunt ceva mai ridicate. Despre bugetul pentru Columbia ți-am povestit în detaliu aici.

Ce haine să luăm cu noi?

20160130_174221
Din nou, răspunsul e legat de ceea ce intenţionezi să vizitezi. Dacă intenţionezi să vizitezi oraşe, să mergi la plajă, dar să faci şi câteva drumeţii, nu cred că mai trebuie s-o spun, dar nu uită să-ţi iei costumul de baie şi ghetele de munte. În unele ţări precum Bolivia şi Peru există spălătorii ieftine, în special în zonele turistice, dar nu toate sunt de calitate, aşa că să nu te mire dacă uneori primeşti înapoi un tricou cu două numere mai mici. Tot aici, ai să găseşti multe haine sportive de marcă contrafăcute, la preţuri accesibile dar de calitate mai îndoielnică.

Cum te adaptezi la altitudine

Unele dintre excursiile de top din aceste locuri se află la înălţime, aşa că dacă te aclimatizezi mai greu, e bine să faci traseul în două etape. Eu nu aveam habar de acest lucru şi mi-a fost atât de rău…încât nici nu am să vă povestesc…
Pentru a te obişnui cu altitudinea, parcurge în prima zi doar o bucată din traseu, chiar dacă e vorba de doau 3 ore. A doua zi, cu forţe proaspete şi organismul aclimatizat, poţi urcă chiar şi până la 4000 de metri.

256128_10200182544503763_2061647961_o
Un “prieten” de nădejde, care îţi ajută organismul să se adapteze mai uşor, este ceaiul din frunze de coca. Poţi încerca să mesteci şi frunze crude, aşa cum o fac localnicii. Sunt energizante şi legale, le poţi obţine de oriunde! Din păcate nu le poţi aduce cu tine în ţară, ele fiind legale doar pe teritoriul Americii de Sud, în Europa legile fiind cu totul altele.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *