10 locuri de vizitat în Portugalia

Portugalia e țara care mă face să-mi încalc regula de a nu vizita de mai multe ori același loc. Fac ce fac și mă tot întorc. Pentru orașe, pentru mâncare, viață de noapte, muzee și expoziții, concerte, plaje, munte, mare dar și pentru locuitorii cu chef de viața molipsitor cu care te împrietenești imediat. Este fix genul ăla de loc în care visezi să te retragi pentru a trăi în tihnă, cu plăcere, într-un loc mereu însorit, așezat lângă mare, cu palmieri, cafele cu lapte și prăjiturele delicioase unde n-are cum să fie rău, nu-i așa?

Iată câteva dintre locurile ce merită vizitate în această țară în care m-aș muta chiar și mâine, dacă aș avea ocazia.

Lisabona

DSC05502-1024x768

Aş putea să povestesc ore întregi despre Lisabona, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei, dar nimic nu se compară cu o vizită la faţă locului. Lisabona te întâmpina cu un aer nostalgic şi boem, te invită la plimbări pe străduţele înguste şi întortocheate cu case vechi decorate cu plăcute de faianţă albă şi albastră.  Barurile şi restaurantele de fado din cartierele Bairro Alto, Baixa şi Alfama întregesc imaginea unui oraş vechi, dar mai viu că oricând. Ai nevoie de cel puţin o săptămâna pentru a vizita toate obiectivele turistice de aici şi de a lua pulsul oraşului. Admiră Turnul Belem şi mănăstirea Dos Jeronimos ambele înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO dar şi Centrul Cultural Belem, Castelul São Jorge, Catedrala Santa Maria Maior, Marques do Pombal, Oceanarium Lisabona şi Turnul Vasco da Gama. Urcă neapărat cu liftul Elevador de Santa Justă şi admira întreagă panorama a oraşului, fă o plimbare de neuitat cu tradiţionalele tramvaie galbene sau petrece o zi întreagă la cumpărături.

Dacă vrei o privire de ansamblu, plimbă-te de la un mirador la altul: Senhora do Monte, Sao Pedro de Alcantara, da Graca. Eu, de fiecare dată cand ajung, mai dau câte o tură și prin muzeele de aici, să vad ce expoziții temporare mai oferă sau să le revăd pe cele vechi. În special prin Muzeul MUDE.

Porto

porto

Merită din plin să vizitezi Porto, cel de-al doilea oraş ca mărime al Portugaliei, la fel de cool dar cu alt stil și alte oferte.  Oraşul oferă atracţii pe gustul tuturor de la parcuri şi grădini la edificii religioase până la monumente istorice, clădiri cu stiluri arhitecturale diverse,  muzee, galerii, crame şi plajă. Începi cu o plimbare pe străduţele labirintice din centrul istoric al oraşului, inclus pe lista UNESCO, pentru a vedea cum trăiesc localnicii. Nu rata Praca de Liberdade, cu bulevardele sale largi,  biserica şi turnul baroc Torre de Clerigos, Catedralei Se, cea mai mare şi impunătoare catedrala a oraşului sau bursă din Porto Palacio da Bolsa, aflată în patrimoniul UNESCO. Păstrează-ţi câteva ore pentru zona Ribeira, cea mai veche şi totodată cea mai frumoasă zona a oraşului care culminează cu malul răului Douro unde se află celebrul pod pe două etaje Dom Luis I. Portughezii sunt celebri pentru vinurile lor rafinate, şi ar fi păcat să vizitezi Portugalia fără să faci un tur de degustare în oraşul Porto, care este patria cramelor.

Vara, orașul se mândreste cu faptul că organizează cel puțin câte un festival în fiecare weekend, astfel că, oricând vei veni, vei avea cu siguranta unde să dansezi, să gusti bucate tradiționale și internaționale, sau să descoperi noi artiști  în evenimentele culturale.

Coasta Algarve

Lagos-75-1024x768

Vrei vacanţă cu mare şi soare? Ia trenul până pe Coasta Algarve, una dintre cele mai căutate atracţii turistice portugheze de vara. Regiunea de coastă a acestei zone are din jur de 440.000 de locuitori dar îşi triplează numărul în timpul verii, datorită turismului. Coasta Algarve se întinde pe 155 de kilometri, capitală regiunii aflându-se la Faro, singurul oraş din zona care are un aeroport. Aici poţi alege între staţiunile Albuferia, Villamoura, Lagos, Sagres sau Faro, toate cu plaje fermecătoare şi cu condiţii excelente pentru o vacanţă de neuitat.

Sintra

what-to-do-in-lisbon-experiences-sintra-castle

La 25 de kilometri de Lisabona, pe dealurile deasupra coastei Estorilului, se află un orăşel de munte care atrage vizitatorii ca un magnet. Sintra aparţine Patrimoniului Mondial UNESCO şi te întâmpină cu atracţii turistice de neratat: castele, palate şi mănăstiri ce par desprinse din basme. Atracţia cea mai mare o reprezintă Palacio Naţional de Sintra dar şi cea mai importantă construcţie din oraş, Palacio da Pena. Alte obiective turistice preţioase sunt Castelo dos Mouros, Biserica Santa Maria, Quinta da Regaleria, Palacio de Seteais şi Palacio e Parque de Montserrate, fosta reşedinţa de vara a familiei regale portugheze.

Guimarães

DSC03077-1024x768

O alte destinaţie de neratat în Portugalia este Guimarães, un oraş medieval, aflat la 50 km de Porto, considerat din anul 2001, patrimoniu cultural UNESCO. Printre atracţiile de neratat ale oraşului se numără Castelul din Guimaraes, simbolul oraşului, Torre de Menagem, Igreja de S.Miquel do Castelo,  Palatul ducilor de Braganza, Biserica Sao Miguel do Castelo, Convento do Carmo, Casă de Sezim. După ce ai descoperit la pas toate aceste minunăţii, ia telefericul, până în vârf de munte unde te poţi relaxa la picnic şi de unde ai o panorama excelenţă asupra întregului oraş istoric, considerat „locul unde s-a născut Portugalia’’.

Insula Madeira

madeira-travel-guide

Cei care îşi doresc o vacanţă în mijlocul naturii ar face bine să dea o tură prin insula Maderia, „Insula primăverii veşnice”, care poate fi comparată cu o grădina imensă în care florile nu se veştejesc niciodată. Arhipelagul Madeira este un paradis tropical aflat în Oceanul Atlantic la aproximativ 1000 km sud-vest de Lisabona, şi la 300 de km de Maroc. Din păcate în Madeira nu vei găsi plaje ci doar stânci abrupte care se aruncă direct în mare. Vizitează şi străvechiul Funchal, oraşul capitală al insulei sau fă plimbări cu barcă şi admira coasta din mai multe perspective. Piesele de rezistenţă ale acestei insule sunt peisajele dramatice unde poţi face drumeţii, vinul şi golful.

Cascais şi Estoril

Cascais-20-1024x768

Locuitorii din Lisabona sunt norocoşi! În fiecare weekend se pot urca în maşină sau într-un tren şi în maxim 30 de minute ajung la două dintre cele mai frumoase staţiuni de pe malul Atlanticului: Cascais şi Estoril. Urmează-le exemplul şi alternează un sejur în Lisabona cu o excursie în aceste două staţiuni speciale. Cascais este o staţiune mică şi cochetă, cu aproximativ 35.000 de locuitori, care îşi triplează numărul în timpul verii. În afară de plajele minunate poţi vedea şi câteva obiective turistice precum Farul Santa Maria, Parque Palmera, Museu do Măr, Marina sau Muzeul Castro Guimaraes dar şi celebra stânca Gura Infernului. În Estoril, staţiunea vecină, poţi admira celebrul Cazino unde s-a turnat filmul cu James Bond – “În slujba majestăţii sale”. Majoritatea turiştilor fac şi o excursie până la palatul Queluz, denumit şi “Versailles-ul portughez, dar şi  până la Cabo de Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale unde se află un far majestuos ce datează din 1846.

Insulele Azore

Cw43RDhWgAAm9uH.jpg large

Dacă eşti pasionat de natură, în Portugalia ai şansa unei vacanţe de neuitat în insulele Azore, aflate chiar în mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1500 km de Lisabona. Azore, asemenea Madeirei, este un teritoriu autonom ce aparţine de Portugalia, şi conţine 9 insule de origine vulcanică, dominate de vegetaţie luxuriantă, dealuri înverzite, lacuri albastre şi vulcani capricioşi. Insula nu este recomandată celor care caută relaxarea la plajă sau petreceri până dimineaţă, ci celor care vor să facă drumeţii în care să admire o flora şi fauna unică.

Costa Vicentina

87a697481ae34d3bce6783852fdb2bc9

Închireaza o maşină şi mergi prin locuri sălbatice şi misterioase pe care puţini s-au încumetat să le străbată. Costa Vicentina se află în vestul regiunii Algarve, lângă  Sagres, şi este  un încântător parc natural cu plaje stâncoase şi singuratice.

Alentejo

marvtop

Pentru linişte şi pace evadează în zona rurală Alentejo, o regiune perfectă unde te poţi ascunzi de forfota lumii moderne. Aici te poţi plimba prin câmpii verzi şi lanuri de porumb care se ondulează în bătaia vântului sau poţi pătrunde în păduri dese de stejari. Vizitează sate unde timpul parcă s-a oprit în loc dar şi oraşul universitar Evora, inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Iți recomandam si:

Ce poti vizita prin Porto in 3 zile

Top 5 Porto

Excursii de o zi din Lisabona: Cascais

Coimbra, orasul studentilor

Excursii de o zi din Porto: Guimaraes

Lisabona, orasul in care mi-as dori sa traiesc

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *