Olanda, dincolo de Amsterdam

Majoritatea turiștilor care vizitează Olanda se limitează la Amsterdam, orașul deschis la minte, unde poți face tot felul de lucruri interzise în alte parți. Țara Lalelelor are însă și alte locuri care merită descoperite – muzee de talie internațională, canale romantice, arhitectură impresionantă, orașe istorice, gastronomie delicioasă, oameni relaxați și prietenoși și o viață de noapte la înălțime. Descoperă-i toate fațetele, atât Olanda tradițională cu saboți de lemn, câmpuri de lalele și mori de vânt precum și pe cea nonconformistă, cu coffee-shopuri, cluburi de noapte, muzee și galerii de artă contemporană.
Și pentru că întreg teritoriul țării este plat, poți urma și tu exemplul olandezilor și poți lua orașele la pedală. Vei descoperi o țară cu localități pitorești și un bogat patrimoniu cultural.

Amsterdam înseamnă plimbări relaxante pe canale, muzee, parcuri, cafenele, câmpuri de lalele, cluburi și posibilități nelimitate de shopping. În Amsterdam se resimte din plin amprenta personalităților culturale ale căror capodopere se află aici: Rembrandt și Van Gogh. Amsterdam este locul unde tabuurile sunt eliminate pe rând, orașul fiind cunoscut în industria turismului pentru cafenelele unde se vând și consumă droguri ușoare și pentru cartierul Red District.

Keukenhof – Atracția-vedetă a țării se află în orașul Lisse, la aproximativ 30 de minute de Amsterdam. Keukenhof este una dintre cele mai frumoase grădini de primăvară din lume, regine fiind lalelele care formează un covor multicolor. Aici au loc numeroase spectacole și Parade de flori, vizitate anual de milioane de turiști.

Haarlem Dacă haosul din Amsterdam te-a copleșit, atunci da o tură până în Haarlem aflat la aproximativ 20 de minute de mers cu mașina. Aici poți vizită două muzee excelente: Muzeul Frans Hals Museum și The Teylers Museum sau poți savura o cafea în Grote Markt, piață centrală a orașului, de unde poți fotografia monumentele istorice din jurul tău. Orașul Haarlem este situat în nordul Olandei, pe malurile râului Spaame. Arhitectura clădirilor sale și străduțele pietruite va vor purta înapoi în timp, în vremurile gotice ale orașului. Orașul este principalul exportator de bulbi de flori din Olanda, fiind situat în apropierea câmpurilor de flori din Lisse și Hillegom. Este astfel ideal că baza pentru turiștii ce vor să cadă in mrejele culorilor și miresmelor lalelelor din Olanda.

Leiden Orașul universitar Leiden, unul dintre cele mai vechi și frumoase din Olanda, se află în provincia Zuid Holland, pe vechiul Rin. Universitatea datează din anul 1575, fiind un important centru cultural cu un observator astronomic și o frumoasă grădina botanică. Poți vizită și Biserica Sint Pieter sau Primăria.

Haga Astăzi sediu al guvernului, Haga și-a păstrat caracterul unui oraș nobil de odinioară. Așezat între Vechiul Rin și Noul Maas, în apropiere de coasta Marii Nordului, orașul impresionează prin vile, parcuri și construcții noi dar și cu palatele regale sau clădirea Parlamentului. Vizitează și clădirile guvernamentale din Haga, sediul guvernului și a regalității olandeze și al patrulea cel mai important oraș al Națiunilor Unite. Tot aici poți vizita și orașul în miniatură Madurodam unde se află muzeul național, aeroportul, portul, casele de pe canale, câmpurile de lalele și evident, morile de vânt!

Maastricht Dacă vrei să schimbi puțin peisajul îndreaptă-te spre sud-estul îndepărtat al țării, pentru a vedea arhitectură medievală din Maastricht, cel mai vechi oraș fortificat al Olandei. Atracțiile principale includ bisericile Sfânta Fecioara și St Servatius.

Rotterdam Al doilea oraș că mărime al Olandei este totodată un port de renume, care și-a început existența ca un modest sat de pescari, în secolul al 13-lea. Frumusețea arhitecturală a clădirilor îi oferă orașului o aura istorică fermecătoare. Admira arhitectură unică a orașului, cu case vechi, piața centrală Vrijthof, dominată de turlele unor biserici vechi dar și Catedrala Sf. Maria. Pentru panorame superbe urcă în Turnul Euromast și privește orașul de la înălțimea de 185 metri.

Zandvoort Știai ca Olanda are iesire spre mare și litoral? În nordul țăriise află stațiunea Zandvoort, cea mai renumită din Olanda. Aici se află o plajă lungă de 9 km și o mulțime de dune de nisip. Cei mai dezinhibați au la dispoziție și o plajă de nudiști.

Gouda Din ce în ce mai mulți turiști vizitează Gouda, orașul vestit pentru brânză să, dar și pentru canalele pitorești, primăria orașului ce datează din secolul 15 sau biserica în stil gotic St. Janskerk, cu vitraliile sale magnifice.

Monnickendam Acest pitoresc sat din nordul Olandei, așezat la malul lacului IJssel fascinează cu portul sau plin de yachturi multicolore și cu campiile sale cu mori de vânt. Un loc ideal pentru pictorii amatori!

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *