Sibiul are 17 murale noi (Sibiu International StreetArt Festival 2019)

Am făcut ce am facut și am ratat și anul asta SISAF, festival de Street Art din Romania. Am fost însă cu ei prin intermediul postărilor pe fb și al comunicatelor de presa, așa că dau și eu mai departe ce am aflat despre aceasta editie, poate interesează pe cineva.

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Street Art de la Sibiu a avut anul asta loc între 1-7 iulie. Bilanț? Sibiul este mai colorat cu 2.400 metri pătrați de culoare, repartizate pe 4 unități de învățământ din oraș, un bloc ANL, instituții culturale precum Centrul Cultural „Ion Besoiu” sau Palatul Copiilor, Stadionul Municipal, Aeroportul Internațional, Sala Transilvania și Hotel Parc. Mai exact, au fost realizate 17 picturi murale, care completează galeria de artă stradală a Sibiului, ajunsă acum la 84 de lucrări și peste 8.100 metri pătrați. Majoritatea lucrărilor sunt finalizate deja, iar la 5 dintre ele artiștii lucrează în continuare pentru definitivare.
O parte dintre murale sunt găzduite de instituții de învățământ din Sibiu: Grădinița nr. 15 din cartierul Terezian este acoperită de o lucrare semnată de W3SR, un artist din Peru stabilit în Germania, Școlile Gimnaziale nr. 13 și 18 beneficiază de câte un mural realizat de artistul belgian Mehsos și românca Andreea Toma, iar un zid al Colegiului Economic „George Barițiu” este realizat de grupul Kaps Crew.

Mehsos

Prin urmare, începând cu anul acesta, circuitul de street art este completat, în premieră, cu lucrări de mari dimensiuni pe unele dintre cele mai importante instituții culturale și sportive din oraș. Fațada Stadionului Municipal este îmbrăcată de artistul Kitră într-o lucrare impresionantă de 300 metri pătrați, compusă din forme geometrice inspirate din terenul de fotbal și o coloristică ce se îmbină armonios cu spațiul și întrebuințarea sa.

Centrul Cultural “Ion Besoiu” beneficiază și el de un aspect nou. Recis & Cage, respectiv Pandele, unii dintre cei mai cunoscuți și bine cotați artiști de stradă din România, și-au pus semnătura pe două lucrări de mari dimensiuni, vizibile pe partea laterală și în spatele instituției.

Pandele

De asemenea, fațada tocmai construită a noului sediu al Palatului Copiilor – o cauză care a unit și mobilizat comunitatea sibiană, are de acum 2 murale tematice: artistul Takerone din Ungaria, cunoscut pentru lucrările sale suprarealiste, a realizat o pictură murală ce promovează cititul ca forță de deschidere a minții, iar tinerii artiști Andrei Felea și Maria Borțoi propun o reinterpretare modernă a Coloanei Infinitului de Brâncuși.

Takerone
Andrei Felea și Maria Borțoi

Turiștii sunt vizați direct și ei prin două lucrări: artistul John.S a readus la viață o clădire ce face parte din Aeroportul Internațional Sibiu, printr-o pictură murală ce se întinde pe doi pereți, iar Lost Optics lucrează în continuare la realizarea celei mai mari lucrări de la SISAF 2019, pe zidul lateral al Hotelului Parc, ce însumează 440 metri pătrați.

John S

Sala Transilvania este transformată pentru al doilea an la rând, de data aceasta prin măiestria artistului Bogdan Cazacincu, aducând mai aproape de sibieni acest curent de artă. Un perete lung din partea de jos a locației este acum animat cu o lucrare în tema acestui an în care Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană.

Robert Obert
Harcea Parcea

În completarea acestora, artistul Robert Obert a realizat un mural pe fațada sediului secundar al Bibliotecii Astra de pe strada Bâlea, ILUC urmează să finalizeze zidul frontal al dispensarului din cartierul Cedonia, artistul Harcea Pacea și-a adus arta în zona industrială, pe hala Print Center de pe strada Ștefan cel Mare, Cristian Scutaru pune culoare pe fațada unui bloc ANL de pe Șoseaua Alba Iulia, iar Mihail Alin a primit o porțiune de gard din noul Skate Park din Sibiu.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Detalii despre turul de street art din Sibiu, aici.

Arhiva noastră de street art e plină de minunății. Le-ați văzut?

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *