Ce vizităm în Italia

Natura a fost generoasă cu Italia, în fiecare părticică găsești câte ceva de explorat. Îți poți face zeci de planuri și poți ascultă o mulțime de sfaturi despre locurile care merită vizitate în această țară, și tot nu e de ajuns. Cel mai bine e să ajungi acolo și să rătăcești pe străduțe și doar așa vei descoperi farmecul autentic al Italiei.

Am ajuns în Italia de numeroase ori, și am încercat, pe cât posibil, să explorez  de fiecare dată altă regiune. Iata câteva recomandări, pe regiuni, în funcție de ce vrei să descoperi.

Dacă îți place o vacanță în mijlocul naturii, atunci află că Italia are peisaje foarte diverse, cele mai frumoase stațiuni de coasta, lacuri alpine, lanțuri muntoase și vulcani. “Cizma Europei” se află în sudul Europei și este formată dintr-o peninula plus două insule: Sardinia și Sicilia. Nu ai cum să vezi toată țară într-o singură vacanță, așa că e mai bine să te concentrezi pe o singură zona, pe care să o explorezi triptil.

Italia de sud, destinația perfectă pentru o vacanță de vara, te îmbie cu plajele de vis de la Marea Mediterana, dar și cu vestigii istorice. Bonus – Sicilia. Din motive economice, Sardinia este recunoscută de sud, dar aparține geografic și Italiei centrale.

În nordul Italiei vei avea parte de peisaje wow cu munți impresionanti și cu stațiuni de schi pentru buzunarul oricui. Această zona cuprinde regiunea Alpilor italieni, Valea Padului și partea nordică a Apeninilor până la Toscana și Marche, fiind împărțită în nord-vest, unde se află Riviera Italiană, Portofina, Cinque Terre și partea de nord-est ce cuprinde regiunile: Friuli-Veneția Giulia, Veneto, Trentino-Tirolul de Sud, Emilia-Romagna.

Italia centrală respiră istorie și artă și se întinde de la lanțul Apeninilor între orașele La Spezia și Rimini până la granița istorică marcată de Regatul Neapolelui. În această zona sunt cuprinse regiunile Toscana, Umbria, Marche și Lazio. Aici poti vizita cele frumoase orașe din țară, printre care Roma cu ale sale minuni sau Florența, leagănul renascentist.

Top 10 locuri de vizitat in Italia

Roma, capitala Italiei, și orașul celor 7 coline, trebuie vizitată obligatoriu cel puțin o dată-n viață. Roma este un muzeu în aer liber, așa că cel mai bine îl vizitezi la picior sau pe un scuter explorând străduțele înguste pline de balcoane cu rufe la uscat sau savurând un pahar de vin și niște paște într-o piazeta romantică. Fie că încerci o vacanță de o săptămâna, sau doar un week-end de shopping, pune pe lista Colosseumul, simbolul Romei și al trecutului su glorios considerat una din cele 7 minuni ale lumii moderne, minunată Piazza di Spagna, Panteonul, cel mai bine conservat dintre toate templele antice, Columna lui Traian, Castelul Sant Angelo sau Fontana di Trevi, locul unde s-a bălăcit Anita Eckberg in filmul lui Fellini La dolce Vita.

Vatican. O vacanță la Roma include oligatoriu o vizită a Vaticanului, probabil cel mai bogat stat independent din lume dar și cel mai mic, care adăpostește o impresionantă colecție de artă, de la Capela Sixtină la celebra piață construită de Bernini. Acest oraș-stat este căminul papalității, al celui mai mare muzeu din lume și al celei mai mari biserici, cu uimitoarea să capodoperă – plafonul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo.

Toscana este o superbă zona din centrul Italiei, considerată una dintre cele mai frumoase părți ale acestei țări. O vacanță în însorită Toscana îți schimbă starea de spirit și te molipsește cu optimismul italienilor galagiosi. Cele mai spectaculoase peisaje le întâlnești în Cortona, Florența, Montepulcino, Positano sau Siena. Dacă ajungi vreodată prin această zona merită să faci o vizită și la Pisa sau Lucca și mai ales să te delectezi cu vinurile aromate și cu renumită bucătărie toscană.

Veneția Dacă ești genul romantic, n-ai vrea să ratezi o plimbare cu gondola pe canale Veneției. Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume este amplasat în laguna sărată a Marii Adriatice și se întinde pe mai mult de 100 de insulițe. Milioane de turiști se înghesuie anual să facă o plimbare cu gondola sau vaporetto pe Canal Grande, care șerpuiește din PiațaSan Marco spre marginea orașului. De-a lungul Marelui Canal poți admira cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogații neguțători venețieni. Principalele atracții ale orașului sunt Piața și Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumăratele comori arhitectonice, artistice și culturale.

Milano și Lacul Como: Vizitează și Milano, centru economic al Italiei, și totodată locul de unde iei pulsul modei. Orașul beneficiază de o impresionantă moștenire culturală, așa că e împânzit de galerii de artă și biserici vechi. Cea mai impresionantă construcție este Domul din Milano, cea mai mare catedrală gotică din lume a cărui construcție a durat peste 400 de ani. Dacă petreci mai mult timp în această zona, fă o excursie de o zi în mijlocul naturii până la superbul Lacul Como, al treilea cel mai mare lac din Italia, înconjurat de orașe pitorești.

Cinque Terre Explorează nordul Italiei dar în special regiunea Cinque Terre, cea mai dramatică așezare de pe coasta Italiei care impresionează prin autenticitate și peisaje spectaculoase. Linia de coasta și cele 5 sate (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore) fac parte din Parcul Național Cinque Terre, una dintre cele mai populare atracții turistice. Toată această zona se află în patrimoniul Unesco iar o mare parte din vraja acestui loc este datorată lipsei modernismului. Satele sunt conectate cu ajutorul bărcilor, potecilor și trenurilor, spre deliciul turiștilor care caută o vacanță autentică.

Florența Lasă-te fascinat de magia Florenței, orașul care respiră măreție și cultură. Situat pe râul Arno, orașul este cunoscut pentru istoria și importanța să încă din Evul Mediu și Renaștere în special pentru artă și arhitectură să. Străbate-i străduțele labirintice și explorează-i muzeele, bisericile, palatele orașului, care sunt unele dintre cele mai mari comori artistice din lume. Dacă ai ales să vizitezi Florența, pune pe lista ta de priorități Catedrala sau Domul, principala atracții din acest oraș.

Pompei Pentru o vacanță completă include pe lista și niște locuri speciale precum orașul Pompei, aflat la 24 de kilometri de Napoli, una din cele mai faimoase ruine din lume. Aici, în urmă unei erupții a vulcanului Vezuziu, întreg orașul a fost acoperit cu un start gros de cenușă.

Bari este destinația perfectă pentru o vacanță departe de haosul marilor capitale în care vei găsi toate ingredientele unui concediu estival perfect: plajă, soare și obiective turistice de top.

Bari este un port și oraș universitar situat în regiunea Apulia, cu deschidere la Marea Adriatică. Aici te poți bucura de razele soarelui dar poți vizită și cele mai frumoase biserici romane precum biserica Sfântului Nicolae sau o poți face o plimbare pe zidurile unei cetăți de unde poți urmări activitatea portului. Mai multe detalii despre Bari, aici.

Sicilia si vulcanul Etna Vizitează nu în ultimul rând Sicilia, în top fiind orașele Palermo, Catania, Siracusa și Trapani. Începe cu orașul Catania, supranumit Perla Neagră a Marii Ionice, unde poți admira și câteva vestigii istorice și monumente religioase precum Catedrala Sfânta Agatha, Piață Universității, Castelul Ursino, Biserica Închisorii Sfintei Agatha, Abația Mare și Mică a Călugărițelor Benedictine. Dacă tot ai ajuns aici nu rata o vizită la cel mai mare vulcan activ din Europa, muntele Etna dar și Siracusa, orașul „grecesc” al Siciliei. Mai mult detalii despe Sicilia, aici.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *