Wishlist # 1: Gunkanjima

Ma abat putin de la regula si povestesc despre un loc pe care inca nu l-am vizitat. Cu totii avem liste imaginare cu locuri unde am vrea la un moment dat sa ajungem. La mine sus de tot in fruntea listei se afla o insula. Nu-i insula idilica a carei imagine o pui pe desktop sa-ti clatesti din cand in cand ochii obositi de munca de birou,  ci e o insula ce pare desprinsa dintr-un cosmar apocaliptic: Insula Hashima numita si Gunkanjima sau mai simplu insula fantoma.

From_The_School_on_Gunkanjima

Insula cu pricina se afla in Japonia, la 15 kilometri de orasul Nagasaki si a fost redeschisa in 2009, dupa ce nu a mai calcat nici picior de om timp de 35 de ani. De fapt exagerez, n-au calcat turisti, pentru ca fantomatica insula a servit drept platou de filmare pentru cateva filme asiatice, printre care si Battle Royale II: Requiem. Gunkanjima este locatia perfecta pentru un film horror sau post-apocaliptic, si poate ati vazut-o reprodusa in filmul cu James Bond, Skyfall.

Povestea acestei insule suna cam asa: Intre 1887 si 1974 s-au descoperit nu stiu ce zacaminte naturale asa ca Mitsubishi a cumparat spatiul si a populat insula cu mineri + famiile acestora care au trait acolo, bine mersi. Pe suprafata de 480 de metri lungime si 160 latime au fost construite blocuri de locuinta, o scoala pentru copiii minerilor si probabil cateva cluburi de karaoke:). In 1959 populatia rezidenta era de 5.259 de suflete. Mina a fost inchisa in 1974, iar muncitorii & co trimiti inapoi in civilizatie, lasand in urma o insula fantoma. Natura si-a reluat locul napadind cladirile in paragina, iar atmosfera este una post-apocaliptica, numai buna de tras in poze.

Ca sa va faceti o idee am imprumutat cateva poze de pe wikipedia si independent.co.uk/travel pe care o sa le dau inapoi cand am sa reusesc sa le inlocuiesc cu ale mele. Candva, in viitorul cat mai apropiat.

Gunkanjima_Island

newhashima2

tr024-nagasaki-hashima-stairway-to-hell

Gunkanjima_Island_from_the_Sea

hashima1

hashima2

800px-Nagasaki_Hashima_Gunkanjima1

hashima

1024px-Hashima_Gunkan_jima_Nagasaki

Hashima_apartment_building_circa_1930

Poze superbe cu insula gasiti si aici. Detalii despre cum puteti ajunge acolo gasiti aici.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

2 comments

  1. @Anca- din pacate nu …doar cu un ghid insotitor.. si doar vreo 2-3 ore.. eu as vrea sa raman si peste nopate daca se poate :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *