Cu masina spre Cirali, Turcia

Daca iti place sa inoti, sa faci snorkeling, iubesti traseele montane si urasti statiunile clasice cu hoteluri blocuri, atunci Cirali o sa ti se potriveasca. Aflat la vreo 80 de kilometri de Antalya, Cirali este un satuc plin de bungalouri si pensiuni, mici restaurante si terase, livezi de rodii, avocado si portocali. Mancarea este buna, marea este limpede si curata, iar plaja este cu adevarat superba, desi nu este din nisip, ci din pietricele. Are si nisip, insa nu chiar pe malul marii.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Cirali si muntele Olympos in departare
17
Plaja Cirali
18
Cirali
DSC01829
Cirali
15
Cirali

In Cirali, cel mai bine este de mers in septembrie-octombrie, nu este nici foarte cald si nici foarte aglomerat.

Din Cirali poti sa faci tot felul de trasee prin munti, care mai de care mai spectaculoase. Un traseu mai simplu este cel pana la Tekirova, pe malul marii, pe munte, care dureaza cam 8-9 ore. Tekirova nu este o statiune foarte interesanta, asa ca nu are rost sa zabovesti prea mult pe aici. De asemenea, in Kemer, o statiune aflata la vreo 40 de kilometri de Cirali, mi s-a parut destul de urat, zgomotos si turistic intr-un sens kitchos, nu as recomanda sa te aventurezi pe acolo. Mai bine urci pe muntele Tahtali cu telefericul sau vizitezi satul Olympos, plin de hipioti, aflat chiar langa Cirali.

Un alt traseu pe care il poti face din Cirali este o bucata din celebrul drum lycian. Pe drum o sa gasesti tot felul de ruine antice, unele pastrate chiar foarte bine. Crede-ma, chiar merita sa faci un traseu daca tot ajungi pe aici. Daca nu te pasioneaza traseele prin munti, iti poti inchiria o bicicleta si te poti plimba printre livezile de rodii.

Cazare am gasit la fata locului, nu am rezervat nimic inainte si a fost mult mai bine. In Cirali gasesti bungalou cu 40 de euro, cu mic dejun inclus. Noi am stat la Hayat Pansiyon.

36
Traseul spre Tekirova
40
Traseul spre Tekirova, presarat cu plaje
26
Cirali vazut de sus, in drum spre Tekirova

Cum ajungi in Cirali?

Varianta cu avionul: avion Bucuresti-Antalya cu escala la Istanbul, autobuz de la aeroport pana in centrul orasului Antalya, dupa care un microbuz care te lasa la 7 km de sat. Ca sa ajungi in sat trebuie sa iei o alta masina, de obicei o gasesti unde te lasa microbuzul. Cirali e undeva printre munti, iar ca sa ajungi la el trebuie sa cobori pe niste serpentine. Drumul nu este foarte bun si e destul de abrupt. Mai simplu de ajuns este sa iti inchiriezi masina din aeroport din Antalya, asa poti sa explorezi mai mult zona.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Istanbul
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Antalya
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Antalya

Varianta cu masina este mult mai interesanta decat cea cu avionul pentru ca apuci sa vezi mai multe pe drum. Eu am ajuns in Cirali de 3 ori, o data cu avionul si de 2 ori cu masina. Cu masina am mers pe 2 trasee diferite.

Traseul 1:
Bucuresti – Edirne (dormit o noapte la Edirne).
Edirne – Pamukkale – Izmir (vizitat Pamukkale si dormit o noapte in Izmir)
Izmir – Antalya (dormit o noapte in Antalya)
Antalya – Cirali

La intoarcere am mers direct Cirali-Antalya-Istanbul, insa drumul e foarte lung, recomand o oprire pe undeva la jumatatea drumului.

3
Pamukkale
6
Pamukkale
12
Pamukkale

Traseul 2:
Bucuresti – Istanbul (stat 2 nopti in Istanbul)
Istanbul – Afyonkarahisar (dormit o noapte aici si, bineinteles, vizitat orasul)
Afyonkarahisar – Cirali

Intoarcere:
Antalya – Cesme
Cesme – insula Chios (cu feribotul aproape o ora, dormit o noapte in Chios)
Insula Chios – portul Piraeus din Atena (dormit 3 nopti in Atena)
Atena – Salonic (dormit o noapte in Salonic)
Salonic – Bucuresti

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Afyonkarahisar
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Afyonkarahisar
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Cetatea din Afyon
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Afyonkarahisar
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Afyonkarahisar
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Afyonkarahisar
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Afyonkarahisar

Un alt traseu de intoarcere, mult mai interesant, dar pe care inca nu am apucat sa il fac este Cirali – Capadoccia (stat cateva zile pe aici) – Ankara- Istanbul – Sofia -Bucuresti.

N-are rost sa mai spun ca drumurile in Turcia sunt foarte bune si calatoria cu masina este o placere.

About Livia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *