Nepal: Pokhara

Daca ajungi prin Nepal, atunci ar fi pacat sa nu faci un traseu prin Himalaya. Cea mai simpla varianta este o excursie din Katmandu in Pokhara, un orasel din care poti porni intr-o sumedenie de trasee care mai de care mai spectaculoase. Gradul de dificultate variaza, asa ca nu trebuie sa fii cine stie ce alpinist ca sa duci la bun sfarsit un trek.

pokhara9

Din Kathmandu pana in Pokhara faci, daca ai noroc, vreo 7-8 ore cu autobuzul. Drumul e plin de gropi, printre munti, si se inainteaza destul de greu. Nu trebuie sa-ti faci griji, o sa ajungi cu bine la destinatie, chiar daca o sa ti se para ca sansele sa te trezesti aruncat intr-o prapastie sunt destul de mari.

Pokhara este al doilea oras ca marime din Nepal, este mult mai curat decat Kathmandu si este o destinatie perfecta atat pentru iubitorii de trasee montane, cat si pentru cei care vor doar sa se relaxeze, sa fumeze, sa se plimbe cu bicicleta/motocicleta, si sa stea seara prin carciumi cu tot felul de hipioti. Atmosfera in Pokhara e destul de misto, lumea e relaxata si o sa ai surpriza sa te imprietenesti cu tot felul de calatori/turisti care stau p-acolo cu lunile.

pokhara10

pokhara11

pokhara12

In Pokhara centrul turistic se afla pe marginea unui lac si este practic o strada cu magazine si terase, unde diverse formatii de nepalezi canta coveruri dupa piese rock celebre. Cazarea costa cam 700-800 de rupii pe noapte (9-10 dolari), o camera decenta, cu apa calda, vedere la lac sau la munte. Sunt mai spectaculoase camerele cu vedere la munte.

Din Pokhara, dupa cum spuneam, poti sa faci o sumedenie de trasee, inclusiv celebrul Annapurna Base Camp (ABC), situat la 4.130 de metri care dureaza cam 8 zile cu ghid. ABC este un loc comun printre turistii din Pokhara, mai putin pentru mine care habar n-aveam ce inseamna ABC. Nimeni nu catadicsea sa explice.

In Pokhara e plin de agentii de turism care te trag de maneca sa iti vanda trek-uri, de la cele mai ieftine pana la cele mai scumpe, asa ca nu o sa duci lipsa de informatie.

Din cate am citit, pentru Annapurna Base Camp nu mai este nevoie de permis de trekking. Exista insa o taxa de intrare in zona Annapurna de 4000 de rupii, adica vreo 56 de dolari, insa daca este platita in Kathmandu sau Pokhara este de 2000 (28 de dolari). Eu am luat un traseu mai simplu si nu am platit nicio taxa, ghidul cu care am fost a ocolit locurile in care se cerea taxa asta.

Traseul pe care l-am facut eu a pornit din Sarangkot, un loc unde se facea paragliding, si a continuat prin paduri, orezarii, printre mici cascade si sate, spre Dhampus, Phedi si Astam Eco Village.

pokhara1

Pe drum gasesti tot felul de guesthouse-uri, cu preturi mici si mancare buna. In fiecare dimineata, cand e senin, ghidul te va trezi vrei-nu vrei sa vezi rasaritul, care e destul de spectaculos din spatele muntilor Fishtail, Annapurna, Dhaulagiri si care o mai fi p-acolo.

pokhara6

pokhara2

pokhara3

pokhara4

pokhara-cascada1

Pe traseul asta a fost pentru prima oara cand am mancat stand intr-un nor.

About Livia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *