Planuri de calatorie – Doua luni in SUA

A devenit o traditie sa fug de iarna. N-am mai petrecut un revelion in tara de vreo 9 ani si nici anul asta nu am de gand sa ma abat de la regula.

In prima zi de Craciun incep aventura americana. In timp ce voi cititi aceste randuri, probabil ca am trecut deja de emotia controlului de la granita unde, mai mult ca sigur, un vames m-a chestionat timp de 20 de minute pana sa-mi ureze, “welcome to America”, m-am descurcat in paienjenisul de transport in comun din Los Angeles, sau am dat o suma colosala pe taxi, m-am cazat la hotelul rezervat pe booking, mi-am facut deja cateva prime impresii, insotite de zeci de poze.

Biletul de avion e luat prin Airfrance si m-a costat 800 de euro, Bucuresti – Paris – Los Angeles, iar intoarcerea (25 februarie) Miami – Paris – Bucuresti…

N-am mai fost pana acum in SUA, si recunosc ca nu a fost niciodata pe harta mea de preferinte, dar am considerat ca e momentul sa vad cu ochii mei ce se intampla pe acolo.

In cele doua luni de SUA imi propun sa merg din coasta de vest pana in cea de est, mai exact din Los Angeles pana in Florida. Las deoparte New Yorkul si alte locuri tentante (doar am zis sa fug de iarna!!) si ma concentrez pe zonele mai calduroase.

Vreau sa traiesc toate cliseele americane vazute prin filme, sa mananc in restaurantele de tip diner, sa merg pe route 66 (mi-ar placea sa conduc o masina americana ca cele din anii ’80), sa ma cazez in moteluri obscure, sa ma pozez cu semnul de la Hollywood si cu Golden Gate Bridge, sa fac jogging pe plaja din Miami, sa vad cel putin un amerindian in carne si oase, sa fac un roadtrip prin Texas, sa prind New Orleansul in plin dezmat (Mardi Gras) si cate si mai cate.

Vreau sa ma pierd in haosul marilor orase dar in acelasi timp caut linistea parcurilor nationale (Grand Canyon, Monument Valley, Yosemite), vreau sa vad peisaje fabuloase si sa descopar locuri mai putin umblate, ciudatenii, bizarerii, orase-fantome, locuri abandonate. Vreau sa impac calatorul si turistul din mine, sa bifez obiectivele celebre dar si sa iau pulsul strazii, sa ma imprietenesc cu localnicii si s-o ard pe unde umbla ei. Din acest motiv am sa contactez oameni de pe couchsurfing, care sa-mi arate din cand in cand orasul, din perspectiva unui localnic.

Sunt si lucruri pe care mi le propun sa le evit cum ar fi sa pun 5-10 kg in plus de la mancarea fast-food, sa-mi incerc norocul prin cazinourile din Las Vegas, sa platesc sume colosale pentru distractii infantile gen Disney Land sau sa ma enervez de fiecare care data cand o sa fiu intrebata: “where is Romania?”

Primele trei saptamani le voi petrece in California. Aterizez in Los Angeles, unde mi-am rezervat deja o cazare si unde n-am de gand sa ratez Hollywood Walk of Fame, sa caut cladirile concepute de Frank Gehry (mai ales Walt Disney Concert Hall), sa fiu servita de chelneri care spera sa devina candva actori celebri, sa ma plimb pe Santa Monica Pier, sa fac o vizita in Palm Springs, unde sper sa mai prind luminile de Craciun RoboLights, si sa pierd ce putin o noapte intr-un club cool.

Dupa 4-5 zile de L.A, ma urc in autocar si o iau frumos spre San Francisco, unde probabil ca am sa petrec revelionul.
Pentru San Francisco mi-am rezervat vreo saptamana, plus doua zile in Yosemite Park, tineti-mi pumnii sa fie deschis. Aici ne vom intalni (vorbesc la plural pentru ca am sa calatoresc insotita de sora mea) cu un prieten care a inchiriat deja o masina, asa ca urmeaza un road-trip in toata regula, pe care l-am stabilit doar in linii mari. Stiu doar ca include mii de kilometri si vom strabate statele Arizona, New Mexico, apoi adanc in inima Texasului, unde ne vom opri vreo 2 zile in Austin, 2 in San Antonio si unde sper sa vizitez un cowboy-town abandonat unde am sa fac sute de poze.

In Louisiana vom face o oprire de cateva zile in New Orleans, unde sper sa ajungem chiar in perioada sarbatorii Mardi Gras (anul asta, spectacolele incep in jur de 6 februarie) si unde vreau sa prind cel putin un concert live. Dupa aia urmam linia de coasta spre Florida + imprejurimi, unde vom petrece in jur de 10 zile.

Daca iese totul conform planului, ne mai ramane aproximativ o saptamana pentru a lua avionul (sau vaporul) pana in Puerto Rico, la plaja.

Cam astea-s planurile dar ca de obicei, las mult loc pentru neprevazut. Doua luni trec rapid iar bugetul meu nu este unul extrem de generos, asa ca ma voi adapta in functie de posibilitati.

Revin cu prima ocazie cu povesti si muuulte poze.

Astept recomandari de la cei care au fost pe acolo…

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *