Weekend in Bulgaria: Balcic

Cu o atmosfera linistita, aproape mediteraneana, oraselul Balcic e o idee buna cand vine vorba de plecat de acasa pentru un weekend. Cred ca cea mai frumoasa perioada de mers la Balcic este primavara cand gradinile de la Castelul Reginei Maria sunt pline de flori, turistii sunt rari, cazarea este ieftina, iar vremea este perfecta pentru plimbare.

Cred ca singurul lucru care ii lipseste Balcicului este o plaja mai mare si mai frumoasa, unde sa lenevesti la soare si in weekendurile de vara. Dar pentru ca Balcicul are niste plaje cu nisip atat de mici incat e imposibil sa ai loc pe ele, vara nu este o idee prea inspirata sa stai prea mult pe aici. Sa te plimbi pe aleea de beton de pe malul marii la 35 de grade, nu pare prea vesel.

balcic3

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ce imi place la Balcic

Orasul e situat pe un deal, ceea ce face ca o plimbare banala sa iti ofere panorame superbe asupra orasului. Multe stradute sunt pietruite, iar casele au o arhitectura simpla, unele in stil mediteranean, altele in stil bulgaresc, cu mult lemn si piatra.

La targul cu suveniruri de la intrarea de pe deal in gradinile Castelului Reginei Maria gasesti tot felul de chestii, mai mult sau mai putin kitschoase, de la bijuterii foarte dragute, pana la celebrele cosmetice din trandafiri. Mi-am pierdut de fiecare data minute bune pe la tarabele de aici uitandu-ma la bijuterii din argint.

Cazarea este destul de ieftina, in jur de 20 de euro camera pe noapte, iar conditiile sunt decente, ai tot ce iti trebuie. Am stat in multe locuri in Balcic, multe gasite pe Booking, altele la fata locului, si niciunul nu m-a dezamagit prea tare.

Nu cred ca are rost sa mai spun ca Palatul Reginei Maria si gradinile lui sunt cea mai importanta atractie turistica din Balcic. Indiferent ca le vizitezi primavara, vara sau toamna, ele sunt pline de flori si iti ofera peisaje spectaculoase asupra marii. De fiecare data imi gaseam un loc mai retras din gradina, undeva intr-un colt, de unde ma uitam minute in sir la mare.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ce nu-mi place

Oricat de tare ai incerca sa faci abstractie de silozul de cereale din partea stanga a plajei principale din Balcic, nu reusesti, iar retina ta va fi mereu deranjata de partea asta industriala a orasului.

O alta bila neagra pentru Balcic o reprezinta tepele pe care le poti lua la masa, la anumite restaurante de pe malul marii. Preturile trecute in meniurile scrise in romana sunt considerabil mai mari decat cele trecute in meniurile scrise in bulgara. Asta am constatat-o la unul din multele restaurante de pe malul marii si presupun ca metoda e practicata si pe la altele.

Restaurantele de la intrarea din Castel de pe deal iti ofera o mancare din ce in ce mai proasta, in special restaurantul Ariciul, unde poti sa primesti o reducere de 10% daca iti parchezi masina in parcarea lor. Avand in vedere ca mancarea nu e extraordinara la ei, mai bine iti parchezi masina la strada principala unde costa tot 2 leva.

De asemenea, un alt lucru care nu imi place la Balcic este, asa cum spuneam si mai sus, lipsa unei plaje mai mari. Plaja de langa silozul de cereale e oarecum deprimanta, iar pe langa mare, in zona Castelului Reginei Maria, este prea mult beton. Mai exista si o plaja minuscula, de cativa metri, mai aproape de Castel fata de cealalta, insa nu stiu daca are rost sa o numesc plaja.

DSCF1017

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Cat faci pana la Balcic?

Pentru a ajunge la Balcic ai trei variante de traseu, prin Vama Veche (~360km), prin Ruse(~330km) si prin Calarasi-Silistra (~280km), trecere cu bacul. Desi e cel mai lung, drumul prin Vama Veche e cel mai comod pentru ca mai bine de jumatate din traseu il parcurgi pe autostrada. De asemenea, drumul de la Vama Veche pana la Balcic e foarte bun si e o placere sa-l parcurgi. Te poti opri in drum sa mananci niste scoici la Dalboka sau sa faci o relaxanta plimbare la Kaliakra. Oricum ar fi, drumul pana la Balcic nu ar trebui sa iti ia mai mult de 4 ore.

balcic4

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

balcic1

balcic

SAMSUNG CAMERA PICTURES

DSC01141

balcic2

About Livia

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *