Irlanda – 40 de nuante de verde

Verde crud, verde smarald, verde inchis, verde pal… Cate nuante de verde crezi ca exista pe lume? Daca pleci urechea la Johnny Cash atunci ai zice ca Irlanda are 40 de nuante de verde, dar daca esti mai sceptic ii poti calca pamantul si vei numara singur paleta de irish green in care e pictata aceasta tara.
“Insula de Smarald” este o minune pe care trebuie s-o vezi cu ochii tai, sa-i simti sub picioare iarba pufoasa, sa-i tragi in piept aerul tare si curat si sa-i cunosti locuitorii petrecareti.
Irlanda este o tara mica cu o populatie de aproximativ 6 milioane de locuitori, dar nu-ti face iluzii ca o poti vizita intr-un singur city-break. Din punct de vedere politic lucrurile sunt destul de complicate, tara fiind divizata in Republica Irlanda, cu capitala la Dublin si Irlanda de Nord, care apartine de Marea Britanie, cu capitala la Belfast. Ambele merita o vizita dar nu transforma excursia intr-un maraton ci alege-ti o zona si exploreza-i teritoriul, descopera-i istoria, traditia si mostenirea spirituala. Turistii vin in numar mare in Irlanda si-si gasesc cel putin un motiv pentru a se mai intoarce macar inca o data in aceasta tara cu personalitate in care miturile, traditiile si legendele se impletesc in viata de zi cu zi.

DSC02433-1024x768

green_ireland

Eu zic ca merita sa vizitezi atat coasta irlandeza cu stanci abrupte care umbresc plajele aurii, marginite de Oceanul Atlantic si Marea Irlandei cat si satele irlandeze cu peisaje pastoresti unde iei contact cu viata rurala autentica. Strabate cararile ce duc spre ruinele castelelor medievale si exploreaza partea nordica, faimoasa pentru natura salbatica si apreciata de pasionatii sporturilor extreme. Tinutul Kerry e plin de situri arheologice celtice in vreme ce portul Galway si insulele Aran pastreaza peisajul caracteristic al satelor pescaresti.

46-1024x680

pirates

Circula zvonul cum ca in Irlanda ar fi un pub la fiecare 300 de locuitori, dar asta nu trebuie sa te ingrijoreze. Irlandezii sunt prietenosi, educati si totodata niste povestitori de neintrecut. Doar vorbim de descendentii lui Bram Stoker, James Joyce, Oscar Wilde, Jonathan Swift, Samuel Beckett sau George Bernard Shaw!

Daca nu te dai in vant dupa peisaje rurale si vrei sa faci un city break ca la carte in care sa iei pulsul citadin si stilul de viata al marilor orase irlandeze atunci alege Dublin, Cork, Galway, Limerick, Belfast sau Waterfort, cele mai importante din tara. Acestea te asteapta cu obiective turistice de top precum Castelul Bunratty, Stancile Moher, Stanca lui Blarney, Castelul Cashel, Poulnabrone Dolmen, insula Achile sau insula Skellig Michael, aflata in Patrimoniul Unesco.

DSC02228-e1418667147968

Singurul repros pe care-l poti face Irlandei e legat de vreme, dar ploile dese sunt responsabile pentru vegetatia luxurianta si pentru zecile de nuante de verde, asa ca nu poti sa te superi pe ele! Nu-ti uita pelerina de ploaie pentru ca in unele parti ale tarii ploua pana la 275 de zile pe an. In timpul verii nu ploua chiar atat des cu toate ca umiditatea ramane crescuta. Clima Irlandei este insa destul de blanda. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile nu-s prea geroase. Iarna nu prea ninge iar temperaturile sunt situate intre 3 grade Celsius si 8 grade Celsius. Majoritatea turistilor viziteaza Irlanda intre mai si august.

Revenim cu un top al obiectivelor must-see din Irlanda.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *