Golful Ha Long, vedeta Vietnamului

Aflat la sud de Hanoi, simbolul turistic numărul 1 al Vietnamului ți se dezvăluie sub forma unui golf larg cu 2000 de insulițe de calcar, de diverse forme și dimensiuni. Un golf pentru care mulți turiștilor bat cale lungă să-l admire. Eu am fost aici în luna ianuarie când  golful era acoperit de ceață, ascuns sub o perdea de culori triste.

Golful Ha Long a fost multă vreme invizibil pe hărțile marinarilor. Abia în secolul XIX acesta și-a făcut apariția în calea unui marinar francez. După spusele acestuia, în timpul expediției sale prin acest golf a întâlnit un șarpe uriaș. Și uite așa s-au născut și legendele cu dragonii asiatici.

In traducere, Ha Long  înseamnă Golful unde au coborât dragonii, astfel mitul s-a împământenit în istoria locului. Se spune Insulele Halong Bay au fost create de un dragon vanjos care trăia în munți. Plictisit de decorul zilnic, acesta a decis se scufunde în ape. În drumul sau de pe uscat către golf, coadă a izbit cam tot ce a întâlnit în cale, creânduse astfel văi și crevase.

DSC01895-1024x768

Golful este localizat în nord-estul Vietnamului, în provincia Quang Ninh, cea mai vizitată zona din aceste părți, de altfel. Este împresurat cu insulițe ce se bucură de plaje micuțe și grote, toate create de mâinile dibace ale naturii. Are o suprafață de 1.553 km2 și găzduiește peste 1900 de insulițe, majoritatea din calcar. Dacă acest calcar ar putea vorbi, v-ar putea povești istorioare vechi de 500 de milioane de ani.
Inima golfului are aproximativ 334 km2, cuprinzând 775 insulițe. Climatul este tropical, umed, cu temperaturi între 15oC și 25oC, dând naștere unei flore și faune deosebite. Au fost identificate cel puțin 14 specii de plante și 60 de specii de animale. În apele golfului se găsesc peste 200 de specii de animale și 450 de tipuri de moluște.

DSC02431-1024x768

În zilele noastre, golful este populat de aproximativ 1.600 de suflete, care trăiesc în patru sate pescărești ale căror nume probabil că nu le veți reține- Cửa Vạn, Ba Hang, Cống Tàu and Vông Viêng. Cele mai mari insule ale zonei sunt Tuần Chau și Cât Ba, acestea fiind dotate cu hoteluri și bucurânduse de plaje mai mari. Pe insula Cât Ba se află și Parcul Național cu același nume.

DSC02366-1024x768

Turismul e în floare aici, așa că ai la dispoziție numeroase tururi organizate ceoferă plimbări cu barcă pe lângă peșteri și grote unele dintre ele datând din Epoca Pietrei, dar și pe lângă sate pescărești. Golful se află în Patromoniul Unesco din anul 2000.
Pentru a ajunge în golf, am optat și eu pentru o croazieră și am dormit la bordul ambarcațiunii.

DSC02264-1024x768

Cum ajungi aici: cu autobuzul sau microbuzul din stația Gia Lam, din Hanoi. O călătorie până în Ha Long durează aproximativ 4 ore. Nu este tocmai o prea experiență plăcută, iar dacă ați călătorit vreodata cu autocarul prin Vietnam, știti exact la ce mă refer.  Din câte am înțeles există și posibilitatea unei călătorii cu un shuttle-bus cu care poți face și 6 ore până la destinație, în funcție de numărul opririlor. Un bilet costă în jur de $10/persoana.
Croazierele sunt destul de bine organizate și confortabile, unele dintre ele oferind condiții de lux. Seară, golful își schimbă strălucirea sub îndrumarea răsăritului, apusului și razelor lunii.

DSC02358-1024x768

Ținând cont de climă locului, cel mai indicat ar fi vizitezi golful în lunile martie-iunie. Cea mai aglomerată perioadă este, de obicei, în lunile aprilie și mai. E bine eviți aceste luni dacă vrei te bucuri în liniște de frumusețea ireală a golfului. Lunile iunie-septembrie sunt extra-sezon, astfel prețurile sunt mult mai bune, însă și furtunile sunt mult mai dese. În lunile octombrie și noiembrie, cerul se înseninează, iar numărul vizitatorilor începe crească iar.

Cum spuneam, vremea nu a ținut cu mine, așa pozele sunt cețoase și destul de nereușite. La fel și impresiile mele despre acest loc.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *