5 locuri pe care nu se înghesuie nimeni să le viziteze

Oamenii fug de frig, vor exotism, soare, experiențe noi, distracție, nebunii. Vor să petreacă vacanțele în locuri frumoase, înconjurați de prieteni, familie sau necunoscuți petrecăreți.
La polul opus sunt câteva locații pe care nu se prea înghesuie nimeni să le viziteze. Ba mai mult, în câteva nu te (mai) încumeți să pui piciorul niciodată în viață.

Pyongyang, Coreea de Nord

pyongyang

Coreea de Nord este în general ocolită de turiștii care vor să-şi petreacă vacanţele într-un loc frumos şi liniştit.Mai mult de atât, în Coreea de Nord, excursiile pe cont propriu nu sunt prea indicate. De fapt, sunt interzise cu desăvârșire. Orice călătorie trebuie rezervată ca pachet turistic, și nu este deloc ieftină.  Aici poți vedea doar ce vor ei să-ți arate: capitala Phenian, câteva  situri istorice, complexele mormintelor Goguryeo şi monumentele istorice din Kaesong. În afara faptului că nu  poți explora de capul tău orașele, trebuie să ai foarte mare grijă cum te comporți pentru a nu jigni cumva sistemul.
Cu siguranță, Pyongyang este un oraș interesant de vizitat, însă prea multă frumusețe nu ai să găsești pe aici. Blocuri și iar blocuri, bulevarde late, oameni destul de triști și lipsa completă de libertate în a vizita ce îți dorești.

Pripyat, Ucraina

314738_672340534030_200904176_36281662_92366417_n

Turismul de catastrofă, ăla extrem, are destui fani și aproape toți pun pe primul loc o vacanță în ”Zona morții”, cum mai este poreclit Cernobîlul. Anul acesta se împlinesc 32 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, soldată cu zeci de mii de morți. Și, cu toate că experţii estimează că abia în anul 2.525 emisiile radioactive vor ajunge la un nivel normal, regiunea colcăie de turiști curioși, inconștienți.  Majoritatea vizitează Pripyat, orașul-fantomă cel mai apropiat de centrala Cernobîl, aflat la 110 km de Kiev. Aici, atracția principala și totodată cel mai fotografiat punct este parcul de distracții abandonat. Se pare că un aventurier trebuie să scoată din buzunar cam 100 – 300 de dolari pentru un tur printre ruinele îmbibate în otravă.

Norilsk, Siberia

norilsk_09

Ceva îmi zice că nimeni nu se grăbește să-și rezerve un bilet de avion spre Siberia. Oricum, nu spre Norilsk, unul dintre cele mai poluate orașe din lume unde te minunezi că oamenii încă mai zâmbesc, se bălăcesc în lacurile poluate și înghețate de lângă blocurile gri, își construiesc aici o existența sub același cer mohorât. Peisajul cenușiu, blocurile decrepite, furnalele pe care iese în continuu un fum alb, betonul, norii de poluare, lipsa oricărei urme de verdeață (ce plantă să trăiască în asemenea condiții?), vremea oribilă (nouă luni de iarnă pe an), nu fac decât să îți dea un sentiment de bucurie că te-ai născut undeva unde, poate n-o fi cel mai frumos loc din lume, dar nu seamănă nici pe departe cu acest oraș.

Insulele Izu din Japonia

izu3-island

În Insulele Izu, poreclite Gas Mask Island, vei găsi niște peisaje spectaculoase, dar și foarte puțină lume, din cauza vulcanilor activi şi a taifunurilor care au gonit populaţia spre zone mai prietenoase. Un accesoriu indispensabil al locuitorilor de aici sunt măștile de gaze, pentru cazul în care concentraţia de sulf din aer creşte periculos de mult.
Cea mai turistică dintre insule este Oshima, unde ajungi fie cu avionul, fie cu feribotul din Tokyo. Oshima are o populaţie de vreo 8000 de persoane şi este o destinaţie căutată de japonezi, mai ales de cei care stau în Tokyo.
Poti alege și Hachijo-Jima şi Kozushima, două insule cu plaje cu nisip fin şi multă verdeaţă, unde poţi să faci tot felul de trasee pe marginea vulcanilor şi să admiri marea din vârful muntelui, dar şi să faci snorkeling şi să te porţi că şi când te-ai află pe o insula normală, unde nu te pasc cutremurele şi intoxicaţia cu sulf.

Damasc, Siria

damasc-1491246949

Mii de nefericiți fug zilnic din Siria pentru a avea șansa la viață. Ar fi absurd ca tu să iei avionul în direcția opusă față de a lor pentru a vacanță printre ruine, ultima poate din viața ta. Dacă ai apucat însă să vezi cu ochii tăi Siria, înainte de război, probabil că acum îți va părea de fapt un basm din 1001 de nopți și nu o experiență trăită aievea. Un basm cu moschee dantelate, bazare cu miros de mirodenii, ceaiuri, mătăsuri, bijuterii, covoare și oameni prietenoși. Cu toate că se încăpățânează să reziste, unul dintre cele mai vechi orașe din lume locuite permanent, și-a încetat practic existența.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

One comment

  1. Chiar că nu-ți vine să mergi prin locurile astea, decât dacă ți s-a urât cu binele … Ce era Damascul, și ce a ajuns – un morman de moloz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *