Ce vizităm prin Ungaria (în afară de Budapesta)

Cu toate că Budapesta este orașul-vedetă al Ungariei, țara vecină are o mulțime de locuri care merită descoperite. Ungaria este o țară relativ mică dar adăpostește zone viticole cu vinuri de calitate, orașe istorice, băi termale și peisaje pitorești. Ai minuni naturale precum lacul Balaton, cel mai mare lac cu apă dulce din Europa, lacul  Hévíz, al doilea lac termal ca mărime din lume dar și peste 10 parcuri naționale și sute de zone protejate.
Dacă îți place la munte te poți îndrepta spre lanțurile muntoase Zemplen, Bukk și Matra aflate la nord-est de Budapesta pe care le pot străbate în trasee cu diverse grade de dificultate.
Ungaria este faimoasă pentru izvoarele și băile termale cu numeroase stațiuni balneoclimaterice, unele datând de pe vremea romanilor. După ce le-ai dat gata pe cele din Budapesta, denumit și “orașul SPA al Europei”, treci la cele de la Gyula sau Heviz.
Concluzia? Ai nevoie de câteva săptămâni să explorezi întreagă țară și să te bucuri de tot ce-ți oferă. Noroc că se află la o aruncătură de bat de noi! Iată ce merită explorat pe aici.

Lacul Balaton

IMG_0496
Dacă îți place bălăceala ia-ți costumul de baie și vizitează Balaton, transformat într-un adevărat refugiu estival. Aflat la aproximativ 150 de km de Budapesta, în regiunea Somogy și Veszprem din Bazinul Panonic, lacul Balaton este cel mai mare din Europa Centrală și totodată atracția de vară numărul 1 a țării. Poți înota, pescui sau încerca sporturi nautice sau pur și simplu te poți relaxa pe mal. Nu de alta dar lacul a devenit o adevărată stațiune estivală cu resorturi, plaje cu nisip și o mulțime de baruri.

Peșterile Aggtelek

DaqTpvdW0AEYx3T
Aflate în patrimoniul Unesco, peșterile din parcul național Aggtelek sunt celebre pentru flora și fauna dar mai ales pentru formațiunile stâncoase bizare, râurile și lacurile subterane. Poți vizita atât peștera Baradla cu o lungime de 22 de km dar și peștera Dobschau cu o cascadă înghețată de 13 metri.

Parcul Național Hortobagy

0-copertina-1
Celebra Puszta ungurească, o preerie ce pare fără sfârșit, poate fi admirată în formă ei inițială în acest parc național de 30.000 de hectare din apropierea Debrecenului, înscris în patrimoniul Unesco din 1999.

Holloko

holloko2
Un sătuc aflat în partea nordică a regiunii centrale unde poți admira case medievale cu ornamente din lemn în formă de frunză. Un loc neatins de timp, care atrage o mulțime de turiști. Aici se află și ruinele unei vechi cetăți, care datează din secolul al XIII-lea, construită pe o stâncă abruptă.

Szeged

kecskemet-kossuth_ter
Cel mai însorit oraș al Ungariei are o istorie bogată și una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din țară. De aici poți face o excursie până la Kecskemet, un prețios obiectiv reprezentativ pentru arhitectură Art Nouveau.

Debrecen

debrecen-reformed-church
Al doilea oraș ca mărime al Ungariei are un centrul cultural impresionant și atracții turistice precum Marea Biserica Reformată, Colegiul Reformat Calvinist, fântână din centrul orașului, moara de vânt sau grădina botanică. Una din comorile orașului este baia termală din Debrecen, unde temperatura apei atinge 69 de grade C.

Visegrád

visegrad-1
Impresionantele ruine ale castelului din sec.13 sunt cea mai mare atracție a călătoriei spre Visegrád. Superbul castel din care s-a mai păstrat doar zidul exterior este amplasat pe vârful colinei de lângă oraș.

Szentendre

Szentendre_Fő_tér
Aflat la nord de Budapesta, satul baroc artiștilor de la Szentendre, poate fi vizitat în maxim o oră. Asta dacă nu cumva te pierzi în gânduri în una din cafenelele drăguțe de aici, sau nu iei la rând toate mazaginele cu suvenire.

Palatul Brunswick

4803773705_3504f1178a_b
Palatul Brunswick din Martonvásár datează din secolul al 19-lea și este una dintre cele mai impunătoare clădiri din Ungaria. Această construcție este, de fapt, o copie a palatului baroc construit pentru familia Brunswick în sec.18.

Citește și

Weekend prelungit în Budapesta

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *