St. Ives, probabil cel mai frumos orășel de coastă din Anglia

A trecut ceva vreme de la călătoria mea prin sudul Angliei dar a fost de ajuns o simplă accesare a fișierelor cu poze să-mi readucă aminte de atmosfera plăcută de aici. Iar primul oraș care îmi vine în amintire este St. Ives.

Cu toate că sunt urbană până în vârful degetelor, îmi place să mă imaginez locuind la un moment dat într-o regiune liniștită, departe de haosul lumii moderne. Iar St. Ives pare exact genul ăla de orășel, mai ales că are și un far, iar eu am slăbiciune pentru ele. Dar mă cunosc mult prea bine ca să-mi dau seama că nu aș rezista aici mai mult de o vară, ok, poate cel mult un an.

Prin urmare, dacă ai drum prin Cornwall, și cauți un loc special, merită să dai o tură prin St. Ives, un orășel englez fermecător, ce se bucură de panorame de vis ale Marii Celtice, parte a Oceanului Atlantic. În toată regiunea de altfel ai peisaje dramatice, desprinse parcă din romanele gotice, în care oceanul se izbeşte sălbatic de coasta cu staţiuni chic care rivalizează cu cele din sudul Franţei, cu plaje unde poţi face surf sau faleze stâncoase decorate cu faruri.

DSC03220-1024x576

St. Ives este probabil cel mai renumit dintre orașele de coasta Cornwall, de-a lungul timpului câștigând numeroase premii datorită farmecului sau. Orașul păstrează prospețimea de demult, întreagă să frumusețe plutind în jurul portului unde sunt ancorate bărci și năvoade.

O paletă de culori se răsfrânge asupra locului, de la verdele proaspăt al colinelor, la albul caselor, cărămiziul acoperișurilor și azurul mării, toate amestecate sublim de răsărituri și apusuri de soare.

Denumirea sa i se datorează Sfântului irlandez Ives din Cornwall care se spune că a sosit aici în secolul V. Este de ajuns să rătăcești pe străduțele sale înguste și pietruite, pe care se înghesuiesc căsuțele localnicilor pentru a te îndrăgosti de acest petic de frumusețe.

stives50

stives4

stives22

Plaje ideale pentru surf

Plajele din St. Ives sunt acoperite de nisip fin, fiind ideale pentru un sejur petrecut sub mângâierea soarelui blând al coastei. Din păcate apa este rece și nu prea poți face baie. Locația se bucură însă de o vreme destul de plăcută de-a lungul anului, iernile fiind destul de blânde, fără îngheț. Vegetația rămâne vie și în perioada mai rece, fiind asemănătoare celei existente în locurile semi-tropicale situate mai în sud.

Plaja Porthmeor a primit statutul de Blue Flag Atlantic Ocean family and surfing beach. Este acoperită de nisip fin, auriu, și dotată cu o școală de surf, restaurante și cafenele. O plajă mai izolată este Porthgwidden, ascunsă într-un mic golfuleț, dar prevăzută cu căsuțe ce pot fi închiriate și toalete. O mare calmă și o porțiune de aproape 1 km de plajă aurie vei găsi și în Porthminster.

stives5

stives9

stives8

IMG_7416-1024x682

Un oraș cultural

Datorita farmecului sau boem, St. Ives a atras de-a lungul vremii numeroși artiști, fiind și în prezent un loc în care artă își face simțită prezența. Orașul găzduiește o ramură a renumitei Galerii Tate din Londra, inaugurată în anul 1993, de Prințul Charles. Aceasta este situată deasupra plajei Porthmeor, încântând prin arhitectură să premiată și prin vitraliul spectaculos, creație a pictorului Patrick Heron. Din acest loc, în anul 1887, pictoriță finlandeză Helene Scherfbeck a surprins priveliștea pe care o poți admira în tabloul Panorama a St. Ives-ului.

stives444

In anul 1920, Bernard Leach și Hamada au decis să își pune bazele unui atelier de olărie în St. Ives. Hamada s-a reîntors în Japonia în anul 1928, însă a mai vizitat de câteva ori fermecătorul orășel de la marginea marii. În prezent, puteți admira multe lucrări din ceramică ale celor doi artiști în muzeul Pottery Cottage, situat chiar lângă atelier.

Muzeul Barbara Hepworth este dedicat artistei al cărui nume îl poartă, aici fiind expuse sculpturi ale acesteia. Artista a locuit în St. Ives, atelierul sau fiind cunoscut sub numele de Trewyn Studio. Cei curioși pot vizita și atelierul, grădinile și casă găzduind, de asemenea, câteva dintre lucrările ei.

O altă atracție a orașului este The Sloop Inn, un pub al pescarilor ce veghează de pe cheiul din St. Ives de foarte multe secole, fiind datat în jurul anului de 1312. Acesta este unul dintre cele mai renumite și vechi pub-uri din Cornwall așa că ar fi păcat să nu te oprești să bei măcar un pint.

stives1

stivesorasel

Cum ajungi aici:

St. Ives se află la o distanță de 6 ore cu mașină de Londra. Poți ajunge aici cu trenul sau autocarul. Cu trenul, va trebui să alegi un tren ce merge în direcția Penzance și să cobori la gara Erth. De aici poți lua un tren local timp de 10 minute de-a lungul coastei, care oprește chiar în St. Ives. Autocarele sunt și ele o varianta, acestea circulând din Londra via Bristol, Exeter și Plymouth.

Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Newquay Cornwall. Din Newquay se poate ajunge ușor în St. Ives folosindu-se mijloacele de transport în comun.

stiv

stives3

stives33

stivesaltepoze

stivesalta2

portstives

stives55

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *