Destinații răcoroase pentru veri fierbinți

Ca orice om normal îmi cumpăr iarna sandale și vara bocanci. :) Ba mai mult, aplic această formula și în cazul călătoriilor, când vara profit de vremea calduroasă pentru a vizita locuri răcoroase, unde dacă aș merge iarna probabil ca aș ingheța de frig, și invers.
Atunci când temperatura o ia razna și sare bine de 36 de grade e indicat să ne luam tălpașița spre locuri mai răcoroase, unde umbra face legea, iar zăpușeala este un termen necunoscut.
Iată câteva destinații cool numai bune de o escapadă racoroasă, la noi, în batrânul continent.

Irlanda

Irlanda este o țară micuță cu o populație ce de-abia depășește 6 milioane de locuitori, dar nu-ți face iluzii că o poți vizita într-un singur city-break. Asta dacă nu cumva vrei să te limitezi doar la capitală, care poate fi bifată în două-trei zile, în funcție de câte puburi ți-ai propus să vizitezi.
Piesele de rezistență ale țarii: castele de legenda, 40 de nuanțe de verde și puburi cât sa-ți ajungă pentru tot anul.
Vestea proasta e ca în unele regiuni plouă în jur de 275 de zile pe an, în timpul verii mai rar, dar umiditatea rămâne crescută. Vestea buna e că sunt multe puburi și muzee, încât ai unde să te adăpostești.
Dacă îți stabilești sediul provizoriu în Dublin, află că majoritatea atracțiilor principale se adresează turistului insetat și se învârt în jurul licorilor fine, fie că e vorba de cartierele pline de puburi, catedralele transformate în baruri, distileriile de whiskey sau muzeele destinate celui mai popular brand de bere de aici. Lăsând băutura la o parte, sunt destule obiective turistice serioase. Vorbim totuși de un oraș cu rădacini istorice puternice unde se află, într-un perimetru restrâns, biserici medievale, vestigii vikinge, piețe, muzee, galerii și parcuri uriașe cu iarbă pufoasă.
Dacă te aventurezi prin restul țării, merită să calci în picioare și coasta irlandeză cu stânci abrupte, care umbresc plajele mărginite de Oceanul Atlantic și Marea Irlandei cât și satele irlandeze cu peisaje pastorești unde iei contact cu viata rurală, autentică. Străbate cărările ce duc spre ruinele castelelor medievale și explorează partea nordică, faimoasă pentru natura salbatică.

Norvegia

Precum majoritatea turiștilor certați cu frigul, mi-am planificat și eu aventura nordică în toiul verii, când, in funcție de regiune, temperaturile sunt mai decente, ajungând uneori chiar până la 25 de grade. Norvegia m-a întâmpinat cu curcubee, fjorduri, sate de pescari cu căsuțe din lemn, plaje cu faruri și “Midnight Sun”, cu soare în cea mai mare parte din zi, în sud, și aproape 24/24 în nord. În a doua jumătate din iulie și în august se aglomerează puțin, iar lunile din extra-sezon sunt mai și septembrie, în care vremea este încă bună pentru drumeții.
Trecând la chestiuni și mai practice, nu, nu este mit – Norvegia este o țară scumpă, așa că această excursie te poate lăsa cu o gaură serioasă în buget, dar eu zic că merită.
O idee buna ar fi să zbori până în Oslo, și de acolo să închirezi o mașină cu care să străbați țara în lung, pentru că în lat este exclus. Dacă nu ai mult timp la dispoziție, fentează capitala și fugi direct în mijlocul naturii, în Bergen, al doilea mare oraș din Norvegia și, totodată, cel mai frumos orășel de munte pe care l-am văzut până acum. Aici plouă des, dar chiar și așa, merită. În special cartierul Bryggen, aflat pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO 1702, care a ars de vreo șapte ori și de fiecare dată a fost reconstruit după modelul original.
Eu n-am reusit, dar îți doresc să te poti aventura până sus, în cel mai nordic punct din Europa, la Capul Nord, unde te așteaptă o experiență fabuloasă. Daca Aurora Boreala este motivul pentru care vrei să ajungi pana în nord, atunci ar trebui să-ți planifici vacanța în octombrie, februarie sau martie.

Districtul Lacurilor, Anglia

Anglia te întâmpină cu răceală pe tot parcursul anului, așa că-ți poti programa un city-break în orice lună vrei, dar lasă vara pentru traseele împădurite din regiunea Lake District, în nord-vest, spre granița cu Scoția, unde te așteaptă o vacanță ca la bunici. Asta dacă bunicii ar locui în Noua Zeelanda, ar avea mai puțin de un metru și urechi foarte lungi, pentru că prima impresie când am ajuns acolo era că am nimerit în inima Hobbit-land.
Vremea a fost de partea mea și n-am văzut strop de ploaie, așa că mi-am înmuiat picioarele prin toate lacurile și cascadele și am pozat pădurile, văile și câmpiile decorate cu oițe dolofane. În Parcul National Lake District își au sediul 16 lacuri naturale în care se reflectă cei mai înalți munti din Anglia, iar pitoreștile stațiuni din zonă poarta nume precum Windermere, Keswick, Hawkshead și Grasmere. Poeții romantismului englez, în frunte cu William Wordsworth, născut pe aceste meleaguri, s-au inspirat din acest peisaj pe care l-au întors pe toate părțile în versuri meșteșugite.
Astăzi este o regiune turistică, dar destul de liniștită, populată în special de pensionari, așa că nu te aștepta la cine stie ce viața de noapte, în afară de privit stelele noaptea.
Partea întunecată iți va fi satisfăcută dacă dai o tura prin Bodmin Moor și descoperi peisajul lugubru, dar deloc lipsit de farmec, al mlaștinilor din vestul Angliei, care stau sub semnul unor legende misterioase, cu fantome și pirati. Nu uita să saluți și Cheesewring, o bizară stâncă de granit de 10 metri, modelată de ploi, vânt și timp.

Tarile Baltice

Țarile Baltice se află în bucket list, deci vorbesc în necunoștință de cauză, când zic ca aerul e respirabil și un road trip de vreo 2 săptămâni e o alternativă plăcută la orice litoral supraaglomerat. M-am documentat însă și din Bucuresti până în Tallin (care ar fi destinația finală) sunt aproximativ 2.300 de kilometri de peisaj schimbător în care ai cu ce sa-ți clătești ochii. Se zvonește că Tarile Baltice, cu ale lor capitale înscrise în Patrimoniul Unesco, sunt adevărate bijuterii arhitecturale.
Inevitabil, prima oprire va fi în Lituania, unde faci slalom printre limane și lagune, păduri de tot felul și unde poți sta pe plaja Mării Baltice. Vilnius, capitala flancată de șapte dealuri, te ademenește cu temperaturi de 17 grade, terase și gradini, plus câteva muzee de talie internațională.
Urmatoarea oprire logică ar trebui sa fie Riga, care încă poartă numele pompos de “Parisul Nordului”, unde caști ochii la biserici și catedrale și la o mulțime de clădiri Art Nouveau. Obiectivele de neratat sunt: Domul din Riga, Monumentul Libertații, Muzeul Ocupației, Catedrala Luterană, Castelul Riga și Biserica Sf. Petru, cu al ei turn ei de 123 de metri.
Ultima oprire probabil ca va fi în Tallin, capitala Estoniei, care nu are mai mult de 400.000 de locuitori, dar al cărei centru vechi, aflat din 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, te va îndemnă să faci sute de poze.

Islanda

Dacă nu te împaci cu temperaturile scăzute, ai face bine să vizitezi Islanda în timpul verii, cu toate că vine la pachet cu un inconvenient: în luna iulie, în timpul “noptilor albe”, soarele nu apune aproape deloc, lucru care ar putea să te cam bulverseze.
Nu-ți da ochii peste cap, dar chiar nu aveam cum să sar peste Islanda. Nu de alta, dar toți care au avut șansa să o viziteze spun că ar trebui să facă parte din cele 7 minuni naturale ale lumii. Ok, parcuri, munți și lacuri găsești cam peste tot, dar Islanda a făurit forme unice de relief care îți dau uneori impresia că te afli într-un film SF apocaliptic sau pe altă planetă. Nimic nu se compară cu o cafea fierbinte, băută dimineața, lângă un lac glaciar, privind spre vulcanii care, din când în când, mai scuipă foc.
Încearcă să faci slalom printre gheizere și izvoare fierbinți, cascade, lagune cu apă termale și vindecătoare, și câte și mai câte.
Printre vedetele țării se remarcă ghețarul Vatnajokull, al treilea ca mărime din lume, cascada Svartifoss, din sud-estul țarii, dar și capitala Reykjavík, un oraș plin de viață, cu căsuțe viu colorate, în care petrecerile se țin lanț.
Pune bani la ciorap și fii cu ochii pe ofertele agențiilor, pentru că o excursie în Islanda nu este deloc ieftină, dar nici imposibilă.

Main photo copyright REUTERS/Bob Strong

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

2 comments

  1. Excelente recomandari! Vara e asociata automat cu o vacanta la plaja, dar dupa zile intregi de canicula ce placuta e o perioada de racoare…

    1. Mersi! Si pentru ca “practice what you preach” mi-am luat deja bilet spre Estonia, pentru luna iulie:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *