Cele mai frumoase locuri din Insulele Canare

Principalele Insule Canare sunt 7 la număr, toate de orgine vulcanică, frumoase, și bine ancorate în Oceanul Atlantic. Mai mult ca sigur că ai auzit măcar de câteva dintre ele – Tenerife, Gran Canaria, La Palma, La Gomera, El Hiero, Lanzarote și Fuerteventura, la care se mai adaugă alte câteva insulițe mai mici.

Insulele Canare chiar au de toate! Plaje, munți vulcanici, dune de nisip, peisaje selenare dar și orașe pline de evenimente. Multe regiuni sunt Rezervații ale Biosferei din Patrimoniul UNESCO, peisajul perfect pentru cei care vor să se bucure de natura nealterată de intervenția omului.

Capitala Insulelor Canare este împărțită între două orașe importante: Santa Cruz de Tenerife și Las Palmas de Gran Canaria. Cele 7 insule se întrec în locuri pentru drumeții, care vor satisface și cel mai pretențios aventurier. Multi vin pentru muntele El Teide, cel de-al treilea vulcan ca înălțime din lume. Alții vin pentru Caldera del Taburiente din La Palma, cel mai mare crater din lume. În Parcul Timanfaya din Lanzarote ai impresia că te afli pe lună, lucru datorat peisajului creat de lava împietrită și plajele cu nisip vulcanic negru din împrejur. E greu de zis care e cea mai frumoasă insulă din Canare, dar dacă îți e greu să te hotărăști unde să-ți petreci vacanța, iată câteva detalii care te pot ajuta.

TENERIFE – pentru călătorii activi și petrecăreți

Dacă ești genul activ și petrecăreț atunci probabil că ți se potrivește Tenerife, cea mai populară insulă din Arhipelagul Canare. În “Insula primăverii eterne” găsești munte și mare, muzee și monumente, istorie bogată precum și o viață de noapte de notă 10, culminând cu cel mai mare carnaval din lume, Carnavalul Santa Cruz de Tenerife. Insula este scutită de taxe, ceea ce o transformă într-un paradis al shoppingului. Aici se află cel mai mare vârf din Spania, dar și plaje de top, păduri, vulcani și zone deșertice. Despre Tenerife ti-am povestit mai multe aici.

GRAN CANARIA

O idee bună e și Gran Canaria, care stă bine la capitolul diversitate. Mai exact, zici că vizitezi mai multe țări deodată: ai mare, munte, dune de nisip și canioane. O treime din suprafața insulei este considerată rezervație biosferica aflată în patrimoniul UNESCO, ceea ce reprezintă un stimulent puternic pentru turiștii care caută zone naturale nealterate de intervenția omului. În top se află capitala Las Palmas, dunele Maspalomas, parcurile tematice și încearcă drumeții prin munți înalți de aproape 2000 de metri.

Gran Canaria este o insulă de formă rotundă,de origine vulcanică, cu o suprafață de 1,560 km². Majoritatea plajelor se află în sudul insulei, în vreme ce vestul e muntos, stâncos și mult mai răcoros, preferat în special de iubitorii de drumeții. Capitala insulei e renumită pentru găzduirea lui Columb în anul 1492, în drumul lui spre America. Aici te poți plimba pe străduțele pietruite ale orașului care datează din secolul al XV-lea, unde poți admira arhitectura specială, sau poți vizita muzeele istorice. Alte puncte de interes – Catedrala de Santa Ana, Casa de Colon, casa unde a stat Cristofor Columb înainte să pornească spre Lumea Nouă, parcul Santa Catarina unde are loc și Carnavalul din februarie sau plaja Las Canteras, o plajă de 4 km considerată simbolul orașului. O altă atracție de neratat este stațiunea Puerto de Mogan, denumită și “Mică Venetie” pentru că are multe canale, pe care te poți plimba cu barca ore întregi.

FUERTEVENTURA – pentru pasionații de sporturi extreme

Fuerteventura, care se traduce prin “vânturi puternice”, estecea de-a doua ca mărime din Arhipleagul Canar, dar și cea mai aridă dintre toate. Aici se află cea mai mare plajă din arhipelag dar și locuri neexplorate, vulcani și regiuni deșertice și diversitate culturală. Pe lângă plaje vulcanice și dune de nisip ai să găsești și spații naturale protejate precum Malpais Grande și Chico, acoperite cu lavă, Saladar de Jandia sau monumentul natural Muntele Tindaya.

Cât despre plaje, află că Fuerteventura are 152 de plaje dintre care 50 km de plaje cu nisip alb și fin, iar 25 km de plaje cu nisip vulcanic de culoare neagră. Cele mai bune populare sunt Caleta de Fuste, Sotavento, Corralejo, Cofete, Esmeralda, Gran Tarajal, Esquinzo. În top se află plajele din peninsula Jandia, în speciale cele din stațiunea Morro Jable, iar cei care vor să încerce windsurfingul au la dispoziție plaja Sotavento, unde vântul suflă aproape necontenit.

Dacă tot ai ajuns aici, vizitează și Insula Lupilor, o zonă protejată care aparține de administrația din Fuerteventura și are doar 4,6 km². Aici ai la dispoziție plaje frumoase și drumeții în care poți să admiri flora și fauna specială a insulei. Vizitează și farul Punto Martino sau laguna Paya de concha.

LA PALMA

Iubitorii de natură ar putea alege La Palma, numită și La Isla Bonita sau Insula Verde. Cea mai frumoasă insula din Arhipelag vine cu avantajul de a nu fi atât de aglomerată. Poți străbate această insula verde de la un capăt în altul, făcând slalom printre plantații bananieri, plaje cu dune de nisip, saline strălucitoare și poți privi în interiorul celui mai mare crater vulcanic din lume.

O vacanță într-o grădina imensă plină de verdeață unde nu riști să te calci pe picior cu ceilalți turiști. Insula are 45 km în lungime și 25 km în lățime, ceea ce înseamnă că o poți vizită pe toată într-o singură vacanță, dacă închiriezi o mașină. In mijlocul insulei se afla Caldera de Taburiente, unul dintre cele mai mari cratere din lume, responsabil pentru o mare parte din peisajul unic de aici, pricinuit de lava care s-a scurs in ocean, si a creat multe golfulete ascunse. Tot aici se afla si cel mai inalt varf al insulei, Roque de los Muchachos (2.426 m), precum si un Observator Astronomic care merita o vizita.

EL HIERRO

Cei care caută liniștea în mijlocul naturii pot vizita El Hierro, poreclită Insula de la capătul lumii. El Hierro, cea mai mică insulă din Arhipelag, a fost declarată în anul 2000 Rezervație biosferica UNESCO. Aici, pe cea mai liniștită insula, poți lua contact cu natură și poți experimenta o mulțime de sporturi precum scufundări, windsurfing, drumeții sau zborul cu parapanta.

LANZAROTE

Pe insula Lanzarote ai peisaje selenare, cu cratere și conuri vulcanice, și cu cel mai mare tunel vulcanic subacvatic din lume. Lanzarote se află lângă continentul african și are 213 km de coastă unde găsești plaje stâncoase și sălbatice cu nisip vulcanic. Datorita acestui peisaj ciudat, plin de cratere și conuri vulcanice, insula a trezit nu doar interesul turiștilor ci și pe cel al cineastilor din lumea întreagă, fiind folosită adesea drept platou de filmare pentru diverse producții de succes.

Cel mai înalt munte al insulei este Peñas del Chache care se află la 670 metri deasupra mării iar cea mai impresionantă atracție este “Tunelulul Atlantis,” cel mai mare tunel vulcanic subacvatic din lume, aflat în peșterile Cueva de los Verdes. O mare parte din insulă a fost transformată într-un muzeu în aer liber de către artistul César Manrique. Acesta a conservat bogăția insulei, combinând-o cu o viziune artistică unică din care au rezultat creații originale precum Jameos del Agua sau Mirador del Rio. Tot el este responsabil și pentru Grădina de cactuși, unde poți admira peste 10.000 de cactuși, în mijlocul unei grădini impresionante construită pe o veche carieră de piatră.

LA GOMERA

Last but not least, La Gomera, un paradis al celor care iubesc plimbările în mijlocul naturii. Pe insulă se află masivul muntos Alto de Garajonay, cu 1487 m, dar și păduri de lauri sau păduri tropicale, văi terasate sau cascade învolburate. Plus unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din întreg arhipelagul: Parcul Național Garajonay.

Care e insula ta preferată?

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *