Ce am mâncat prin Japonia

Inainte de vizita în Japonia nu știam prea multe despre gastronomia niponă, de fapt nu știam nimic în afară de orez și sushi, de care am abuzat la maxim. Asta nu înseamnă că acum sunt mult mai inițiată în tainele bucătăriei japoneze, dar pot măcar va spun ce am încercat, ce mi-a plăcut și ce nu. Pregătește bețișoarele și să înceapă festinul!

Am observat japonezii acordă foarte multă atenție modului de prezentare, așa ca nu mire dacă veți vedea uneori își ornează mâncare în formă de animale sau flori. Când intri într-un restaurant tradițional ți întâmpinat de o hostesă, care așteaptă te descalți, ți pui pantofii în dulăpior și de-abia după aceea te conduce la masă. Toată lumea e politicoasă, dar nu poți nu remarci zgomotul provocat de sorbitul supei și al taiteilor. Și aici, în țară politeții exagerate, a sorbi zgomotos, este ceva natural. Înainte ti se servească mâncarea vei primi o batista umedă fierbinte cu care te ștergi pe mâini.

Nici nu e de mirare că mâncarea tradiţională japoneză (denumită și Washoku) este inclusă în Patrimoniul Cultural Intangibil UNESCO!

20140818_231729

20140818_231722

20140822_214208

DSC05181

DSC05224
Spre norocul nostru, al turiștilor, multe restaurante au expuse felurile de mâncare în vitrină, așa dacă nu știți ce cereți, arătați pur și simplu cu mâna spre felul dorit. Cele două imagini de mai jos sunt mostre din plastic:

DSC04311

20140822_221037
Dar nici măcar așa nu e prea simplu. De fiecare dată când comandăm sau cumpărăm ceva comestibil, știam așteaptă o nouă surpriză. Niciodată nu eram sigură dacă felul de mâncare pe care l-am cumpărat e dulce, sărat, sau ambele, dacă bucățile care pluteau în zeamă sunt bucăți de carne, fructe de mare, legume, tofu sau fructe. Într-o zi am cumpărat o prăjitură cu o glazură albă pe care o mâncăm din priviri, care s-a dovedit a fi o pastă de fasole.

Sushi – cel mai bine e să-l servești într-un local de tipul running sushi. E amuzant cum trec bucățele de sushi pe o bandă precum cea pe care vin bagajele la aeroport. Tot ce-ai de făcut este să plăteșți un preț fix. Vei primi automat sos de soia și wasabi (hrean japonez).

Am făcut o adevărată pasiune pentru o Ramen (tăiței) care sunt de două feluri – Sobă (subțiri) și Udon (groși). Ambele feluri pot conține carne de porc, vită sau fructe de mare într-o zeamă gustoasă cu legume și condimente.

DSC05133

DSC04656

DSC04354
Mi-au plăcut Shabu-shabu și Sukyiaki – felii subțiri de carne care se fierb în diverse sosuri și supe condimentate. Cele două fac parte din preparatele pregătite direct în fața ta, într-o oală mare aflată pe masă.

Mai exact, vei primi un platou cu felii subțiri de carne crudă, pe care le apuci delicat între două bețe și le scufunzi într-o oală plină cu supă condimentată, cu legume și ciuperci, până fierb. Le poti servi cu garnitură de salată, legume și orez.

DSC05204

DSC05205

Între mesele principale poți să mai guști câte un Onigiri, un preparat simplu, pe care îl poți cumpără și din magazine, ca pe un snack. Se prezintă sub forma unui triunghi din orez învelit într-o foaie de alge uscată. Orezul este amestecat cu pește uscat și susan și umplut cu diverse, apoi modelat în formă de triunghi.

Tepanyaki se prepara în fața consumatorului. De data asta carnea, fructele de mare și legumele sunt preparate în fața ta pe un grătar imens. Spectacolul în sine merită toți banii iar mâncarea este delicioasă!

Îmi lasă gura apă când îmi amintesc de Tempura (carne sau legume prăjite în ou, un fel de șnițel foarte pufos) înmuiat în sos de soia și amestecat cu ridichi și ghimbir.

Miso soup, un alt deliciu culinar japonez care se bucură de multă popularitate în întreaga lume, în special în rândul vegetarienilor. E vorba de este o supă tradiționala japoneză cu tofu, alge de mare și ceapă verde.

Bento Box

Dacă nu-ți permiți să mănânci zilnic la restaurant, poți cumpără din orice supermaket un bento box. Este vorba de o gustare tipic japoneză, portabilă, servită de obicei dintr-o cutie specială. Cutia conține un prânz cu orez, carne sau pește, legume și murături pe care îl poți încălzi direct în magazin.

DSC05135
Într-o zi, am mâncat și o salată de meduze, (evident, fără să știu ce era) pe care nu recomand decât celor care vor sa experimenteze cu orice preț.

DSC05222

La fiecare masă primești din partea casei ceai verde rece sau fierbinte.
Va recomand gustați și omeboshi, niște caise murate foarte gustoase sau un snack din peștiori uscați caramelizați.

20140822_135815
Nu mi-am permis Fugu, un peste care dacă nu e preparat cum trebuie, poate fi otrăvitor… Nu pentru îmi era frică, ci pentru era 100 de euro porția.

Frigărui din piele de pui

DSC05221

Daca ajungeți prin Kamakura, atunci încercați o porție de Shirasu-don, niște pești minusculi, aproape transparenți, care se servesc cruzi sau fierți.

DSC04297

DSC05134

20140822_214049

20140821_213854

IMG_20140820_200542
Dacă călătorești și în restul țării, vei observă fiecare zona are mâncărurile sale tradiționale. În Osaka spre exemplu poți savura faimoasa Okonomiyaki, un fel de omletă umplută cu de toate sau cum o mai numesc unii, o pizza japoneză. Tradus cuvânt cu cuvânt, “Okonomi” însemană “gust’ iar yaki “prăjit”. Nu-s rele nici faiomoasele Takoyaki, niște mingiuțe de coca umplute cu pui de caracatiță, care ti se topesc în gură.

DSC04474
Japonezii nu acceptă bacșiș, așa nu încerca le lași ceva în plus la nota de plata o vor consideră o mare jignire.
Dacă nu-ți permiți mănânci zilnic la restaurant, poți cumpără din orice supermarket un Benten box, o cutie ce conține un prânz decent gata preparat pe care îl poți încălzi direct în magazin.

20140818_230303
De băut se bea mult ceai, tradiționalul sake și sochu, o băutura distilata din orez sau cartof, dar și multă bere.

Itadakimasu!! (Pofta buna)

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *