Peru: Lima, Nasca, Paracas, Arequipa & mate de coca

In afara celor trei destinatii pe care orice calator normal la cap ar trebui sa le bifeze, Peru are si alte minunatii care merita descoperite.

Lima
Majoritatea turistilor care viziteaza Peru isi incep excursia din Lima, unde se afla principalul aeroport international al tarii, Aeropuerto Internacional Jorge Chávez.
Lima n-are nimic special dar merita sa petreci 2, fie 3, zile in aceasta metropola cu vreo 7 milioane de locuitori, pentru a te obisnui cu bucataria peruana, cu stilul de viata al oamenilor dar si pentru a vizita cateva muzee, biserici, cladiri coloniale si piete istorice.

IMG_7930

IMG_8265Eu am stat vreo 4 zile, timp in care am cascat gura prin Plaza des Armas (denumirea centrului in toate orasele peruane) unde misunau batranei cu masini de scris, gata sa-ti conceapa la comanda, o petitie, si am strabatut plaja in lung si-n lat in cautarea unei terase unde sa beau o bere.

Daca vrei turism ca la carte atunci alatura-te celor care se inghesuie sa vada Biserica San Pedro, Manastirea San Francisco, Muzeul de Arta din Lima, Piata Bolivar, Muzeul de Cultura Peruana, Catedrala si Palatul Guvernului. In afara de centrul vechi al Limei merita vizitate si cartierele elegante San Isidro, Miraflores si Baranco din apropierea plajei, la gura oceanului Pacific.

IMG_8196

355

In Miraflores ai impresia ca ai fost teleportat inapoi in Europa, fiind plin de malluri, blocuri inalte, terase, parcuri cu wifi si iarba tunsa la milimetru dari si un far. Daca privesti in jos se schimba peisajul, pentru ca te afli pe o coasta, la cativa zeci de metri deasupra oceanului unde poti cobari rapid daca te tenteaza o partida de paraglinding. Parque del Amor de aici pare copiat dupa Gaudi iar statuia indragostitilor apare in pozele tuturor turistilor care au fost pe aici.

036 033

Cele trei cartiere sunt pline de turisti si expati dar tot aici am mancat cel mai bun ceviche (fasii de peste marinat in zeama de lamaie cu ghimbir), asa ca n-am de ce sa ma plang. Un bar pe care vi-l recomand e Ayahuasca, din cartierul boem Barranco, scump rau, dar frumos aranjat.

021

IMG_8147

IMG_8127

IMG_8200

IMG_8154
Daca ai la dispozitie o singura zi, ia un autobuz turistic de tipul hop-on hop-off, care te poarta prin toate punctele de interes. Un tur clasic dureaza in jur de 3 ore si costa 25 de dolari pentru adulti si 13 dolari pentru copii.
Nasca
O alta oprire obligatorie este la Nasca, unde se afla misterioasele linii care nu au nici pana acum o explicatie logica sau pertinenta, majoritatea interpretarilor fiind speculatii sau legende.

228 Aceste linii au fost create acum 2000 de ani de catre poporul Nasca si se afla pe coasta sudica a Perului. Nu se stie insa cu exactitate care este semnificatia zecilor sau chiar sutelor de figuri simple sau complexe de la linii drepte pana la desene cu maimute, pasari, soparle sau chiar familii intregi. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca bastinasii au impins pietrele intunecate si au lasat la suprafata pamantul deschis la culoare, formand santuri de diverse forme geometrice. In zona aceasta nu ploua aproape niciodata asa ca nu e de mirare ca desenele s-au pastrat atata vreme.

241

242Cel mai bine se pot vedea din avion, asa ca daca iti permiti, nu ezita sa dai in jur de 50-90 de dolari (negociaza la sange!) si sa survolezi intreaga zona timp de 30 de minute. Daca nu, o poti face si pe jos, insotit, sa nu, de un ghid local. Sper ca nu ai probleme cu inaltimea pentru ca te vei cocoata pe diverse turnuri de observatie de 10-12 metri, de unde vei avea o priveliste buna a unor semne sau partiala asupra altora. Multi se duc si la muzeul matematicianei Maria Reiche, care si-a dedicat o buna parte din viata cercetarii acestui fenomen si care se afla ingropata in curtea muzeului.

Arequipa si Canionul Colca

393

392

376
Daca vrei sa te cocoti pe crestele muntilor, in compania condorilor, atunci cumpara o excursie la Valea Colca unde se afla un renumit canion Colca. Punctul de pornire este din Arequipa, numit si „Ciudad Blanca”, sau orasul alb, datorita numeroaselor cladiri vopsite in alb stralucitor. Soarele iubeste Arequipa si e prezent pe cerul ei 300 de zile pe an asa ca, daca te tine mana, ai face bine sa-ti rezveri cazarea la un hotel cu piscina. Daca tot ai ajuns aici, viziteaza centrul istoric din Arequipa aflat in patromoniul Unesco, Manastirea Santa Catalina de Siena si impresionanta Catedrala.

374

IMG_9175

Un tur simplu la Canionul Colca dureaza doua zile iar pretul, cu ghid si cazare, este in jur de 70 -100 de dolari de persoana. Spectaculosul canion Colca este cel mai adanc canion din lume, avand o adancime de 4,160 m si 100 metri lungime.
Canionul se afla la aproximativ 160 de km de Arequipa. Ghizi locali iti vor spune ca traseul are o dificultate medie, si ca poate fi parcurs fara probleme de oricine, dar daca nu esti obinusit cu muntele ai sa-l consideri dificil si foarte solicitant. Traseul consta in urcusuri si coborasuri pe multe poteci inguste printr-un peisaj desertic, pietros si plin de cactusi unde, din cand in cand, trebuie sa faci loc unor cirezi de alpaca sau lame. Partea buna este ca daca nu mai poti face fata urcusului sau coborasului, iti poti continua drumul pe un magar. Partea proasta e ca vei mai scoate din buzunar vreo 20-30 de dolari pentru acest „lux”.

422

400
Drumul spre canion este superb, dar solicitant, asa ca hidrateaza-te des cu ceai de coca si fa scurte opriri in diverse locuri precum La Calera, langa Chivay, unde se afla niste bai termale renumite dar si in satucele traditionale. Sus in varf, la Cruz del Condor (Crucea Condorului) oboseala iti trece ca prin minune si vei fi mai precupat sa gasesti aparatul foto ca sa pozezi condorii, decat sa constientiezi ca te afli printre nori. Pentru cei pasionati de alpinism exista si niste tururi mai complexe de 3-4 zile, care includ ghid, plus cazare si masa.

In acesta excursie ai sansa sa incerci o friptura de alpaca si sa hidrantantul ceai din frunze de coca (mate de coca) care te ajuta sa suporti mai usor problemele cauzate de altitudinea ridicata. Primesti ceai de coca peste tot, in avion, in restaurante, in hoteluri… nu te risca insa sa treci granita cu el, e absurd, dar pedepsele sunt serioase. Am incercat coca sub diverse forme – Berea de coca mi-a lasat un gust amar, prajiturelele la fel, singurele cat de cat ok au fost bomboabele.

DSC02298

Dsc_0970B

Excursia e epuizanta si iti lasa  ca suvenir o febra musculara de toata frumusetea dar si niste amintiri de neuitat.

Peninsula Paracas si Insulele Ballestas.
In Paracas am avut ghinion pentru ca am nimerit odata cu cei de la raliul Paris Dakar, asa ca toate locurile de cazare erau ocupate. Orasul e murdar si in afara de plaja amarata unde se plimba cativa pelicani cersetori nu prea are cu ce se lauda.

IMG_8399Paracas e punctul de pornire spre liniile Nasca sau spre insulele Ballestas.  In excursia cu barca cu motor spre insulele Ballestas  n-ai cum sa ratezi Candelabrul, un desen in piatra inalt de peste 128 de metri, care este inconjurat de mistere, adica nimeni nu stie cum a ajuns acolo si care e sesnul lui. Calatoria cu barca pana la insulele Balestas dureaza maxim 30 de minune, iar pe drum nu ai cum sa te plictisesti pentru ca poti admira pelicani, lei de mare, foci si delfini, care iti pozeaza lenesi.

IMG_8583

172

IMG_8830

158
Regretul meu e ca am ratat excursiile prin padurile amazoniene, a caror exploare o poti face din Puerto Maldonado sau in sud, la Iquitos. Aici poti face excursii cu barca dar poti vedea si cum traiesc triburile izolate din jungla. Multi turisti, in special cei europeni, calatoresc in acesta parte a lumii manati de dorinta de a avea o experienta spirituala inedita, cu ajutorul preotilor samani. In cateva orase existau o multime de pretinsi shamani, ba chiar si cataloage intregi cu poze, nume, abilitati si preturi. Nu m-am riscat, dar data viitoare n-o sa ratez ocazia!

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

2 comments

  1. Pentru peruani, strainii sunt gringo si au in mentalitate ca sunt plini de bani si au de unde….mereu incearca sa ii faca de bani, de aceea preturile pot parea scumpe pentru ca de multe ori nu sunt cele reale.
    Din Iquitos, Pucallpa si Puerto Maldonado se poate vizita doar selva baja (joasa) care este sub nivelul marii, dar exista si alt tip de selva, cea din zona de munte sau yungas, Tarapoto de exemplu. Sunt diferite si adevarul e ca merita vizitate amandoua tocmai pentru a vedea ce diferite sunt una de alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *