Ce vizităm prin Porto

Daca ar fi sa aleg tara preferata din Europa probabil ca n-as sta mult pe ganduri inainte sa raspund Portugalia. Dupa ce am vizitat de 3 ori Lisabona m-am hotarat sa ma aventurez si-n restul tarii sa vad ce mai are de oferit. Iar surprizele placute nu s-au lasat asteptate.

Merita din plin sa vizitezi cel putin o data-n viata Porto, cel de-al doilea oras ca marime al Portugaliei. Si cand zic vizita, nu ma refer la o excursie de weekend, ci cel putin 4-5 zile. In Porto se poate ajunge direct cu avionul, pe aeroportul Francisco Sa Carneiro Airport, aflat la aproximativ 11 kilometeri distanta de centrul, sau din Lisabona, cu masina, trenul sau autocarul. Din Lisabona se ajunge relativ usor cu trenul, in maxim 4 ore iar o calatorie, doar dus, la clasa a doua costa 24 de euro. O varianta mai ieftina ar fi cea cu autocarul, exista mai multe companii, care costa in jur de 16 euro.

Daca vii cu trenul din Lisabona poti sa cobori in una din cele doua gari: Gara Sao Bento (Saint Benedict), aflata mai aproape de centru sau gara principala, Campanha. Odata ajuns aici, poti gasi nenumarate oferte de cazare, pentru toate bugetele si pretentiile.

Porto (84)

Porto (80)

Porto (47)

Porto (56)

Porto (53)

Porto (19)

Porto (18)

Porto (21)

Porto e un oras plin de viata in care nu ai cum sa te plictisesti. Locuitorii sunt foarte deschisi si prietenosi, gata mereu sa-ti sara in ajutor, asa ca sa nu te mire cu nimic daca vei vedea oameni dansand si cantand pe strada. Ai grija totusi la cei care isi ofera ajutorul prea insistent, pentru ca se pare ca si aici, ca in orice oras turistic, s-au pripasit tot felul de sarlatani si hoti de buzunare.

Fie ca vizitezi totul sistematic, ca la carte, si bifezi toate atractiile turistice din ghidurile de calatorie sau ca il descoperi relaxat, la picior, ratacindu-te pe stradutele inguste ale orasului, te vei lasa cucerit de farmecul sau. Orasul ofera o multime de atractii pe gustul tuturor de la parcuri si gradini la edificii religioase pana la monumente istorice, cladiri cu stiluri arhitecturale diverse muzee, galerii, crame si plaja. O plimbare pe stradutele din centrul istoric al orasului, inclus pe lista UNESCO, te va ajuta sa iei mai bine pulsul orasului si sa vezi cum traiesc localnicii.

Porto (1)

DSC02838

DSC02860

DSC02855

DSC03020

DSC03044

Dupa ce ai explorat tot orasul, pe o parte si de alta a raului,  iti recomand si o plimbare cu vaporul sau cu barca traditionala cu panze, pe raul Douro. Agentiile de turism ofera o excursie numita si „6 poduri” de la cele 6 poduri pe sub care treci, care costa doar 10 euro si merita din plin.

Porto (110)

Daca ai la dispozitie macar  3 zile, atunci nu rata urmatoarele: Zona Ribiera, Libraria Lello e Irmao, Mercado de Bolhado, Catedrala Se, Podul Dom Louis, Casa de Musica sau Fundatia Serralves. Revin cu informatii detaliate despre fiecare obiectiv turistic in parte.

Casa de Musica

DSC02958

Daca nu-ti place sa umbli prea mult pe jos, atunci ai de ales intre numeroasele tururi de oras cu autocarul hop on, hop of, cel mai popular fiind Yellow Bus Tour care te plimba prin toate zone de interes turistic. Exista doua linii: linia rosie care ofera un circuit de 1 ora si 40 de minute si pleaca din zona Riberira si ajunge pana in zona plajei, la Castelo de Queijo, si linia albastra care pleaca din Torre dos Clergios si care exploreaza si zona de peste rau, Vila Nova de Gaia. Un bilet pentru ambele linii, valabil timp de doua zile, costa 13 euro.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *