Ce e de vazut prin Hyderabad, India

Daca iti iei o vacanta special ca sa vizitezi sudul Indiei, atunci n-ar fi rau sa iti rezervi cateva zile si pentru Hyderabad, un oras renumit mai ales pentru orezul biryani, cel mai bun din India zic unii, pentru perle, desi nu se afla pe malul vreunei mari, pentru cea mai mare statuie cu Budha din India, o informatie pe care n-am verificat-o niciodata, si pentru Golconda Fort, un complex de moschei, morminte, gradini, palate, care a inceput sa se construiasca aici de prin anul 1100.

CIMG4835

CIMG5233

statuie pe lac

in parc

CIMG5238

CIMG5229

CIMG5248

Templul Birla

pe strada 1

Desi nu este un oras turistic, Hyderabad are multe de oferit, temple la tot pasul, arhitectura islamica, mancare si cazare ieftina, parcuri superbe, bazaruri, malluri, zgarie-nori, gradini zoologice, specialitati culinare pe care numai aici le poti gusta, lacuri, un centru vechi in care o sa gasesti tot felul de magazinase cu perle autentice si ieftine, si, cireasa de pe tort, Charminar-ul, un fel de Arc de Triumf cu o inaltime de vreo 20 de metri, cladire-monument pe care o gasesti pe toate ilustratele cu Hyderabad.

Fortul Golconda, de care pomeneam mai sus, a fost construit pe un deal la marginea orasului, asa ca vei putea privi intreg Hyderabadul de sus. Golconda Fort este intotdeauna plin de indieni care vin aici mai ales pentru un templu facut intre niste stanci, situat undeva in inima fortului. Se spune ca pe vremuri Golconda era o prospera piata de diamante.

golconda Fort

CIMG4876

CIMG4889

CIMG4870

CIMG4903

templu la golconda dep

CIMG4910

golconda fort2

Si daca tot ai batut drumul pana la Golconda Fort, nu rata pe drumul de intoarcere, templul Birla. Templele Birla sunt printre cele mai faimoase din India, Birla fiind numele familiei care le-a construit. Aceste temple, unele din marmura alba, altele colorate, sunt intesate de statui si sculpturi cu scene din Ramayana si Mahabharata.

Locurile interesante nu se opresc aici. Chiar langa templul Birla se afla cel mai mare lac din Hyderabad, Hussain Sagar, in mijlocul caruia este construita o imensa statuie a lui Budha, se spune ca este cea mai mare din India. La statuie poti ajunge cu vaporasul sau cu barca, insa, langa statuie nu e mare lucru de vazut. Lacul care m-a impresionat cel mai tare n-a fost insa Hussain Sagar, ci un lac obscur dintr-un parc, supranumit si The Secret Lake.

The Secret Lake este un fel de loc salbatic, plin de insulite si stanci, inconjurat de paduri si dealuri. Aici gasesti maimute si tot felul de pasari, care scot niste tipete infricosatoare, de copii in agonie, mai ales cand se lasa seara.

lords

the secret lake

gfdsa

Hyderabad nu e neaparat un loc de vacanta, este mai degraba un punct de tranzit spre alte locuri sau, mai bine, un oras in care sa te stabilesti vreo luna. De aici poti ajunge destul de repede in Goa, Kerala, Pondycherry sau statul Tamil Nadu, loc in care gasesti vreo 300 de temple. In jurul Hyderabadului se gasesc tot felul de rezervatii naturale cu cascade si animale salbatice, asa ca ai pe unde pleca daca vrei sa faci excursii de o zi.

Eu am mers in sudul Indiei fix in perioada de muson, adica vara. N-a plouat rau, doar ca simteam uneori, pe la amiaza, o caldura sufocanta si umeda care ma facea sa imi doresc sa dau repede drumul la un aer conditionat.

E bine de stiut ca Hyderabadul nu este nici mai curat si nici mai murdar ca alte orase indiene, asa ca e bine sa te pregatesti sufleteste si pentru peisaje cu slum-uri, corturi pe strada, mirosuri pestilentiale si munti de gunoaie.

CIMG4845

o strada

oameni saraci si corturi

Ce am uitat sa mai zic este ca Hyderabad este capitala statului Andhra Pradesh, este al saselea oras ca marime din India si al patrulea ca numar de locuitori, nu e putin lucru, nu?

About Livia

One comment

  1. Ce e de văzut prin Hyderabad ? TOTUL ! Fiind India, trebuie văzut şi admirat tot ce se poate sau nu se poate. India îţi arată… dar trebuie să şi poţi vedea. Dacă şti să vezi !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *