Excursii de o zi din Lisabona – Cascais

Locuitorii din Lisabona sunt foarte norocosi. Nu numai ca locuiesc in unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, dar se pot urca oricand intr-un tren, sau in masina, si in maxim 30 de minute vor ajunge la plaja.
Aflata printre cele mai recomandate excursii de o zi din Lisabona, Cascais este o destinatie obligatoriu de bifat. Statiunea de pe malul Atlanticului se afla la o distanta de 30 de kilometri de capitala portugheza iar aici se ajunge foarte usor si ieftin cu trenul, autobuzul sau cu masina inchiriata.

Trenul pleaca din ora in ora din statia Cais do Sodré iar biletul dus-intors nu ajunge nici macar la 5 euro. Cele 30-40 de minute vor trece rapid pentru ca mai bine de jumatate din drum vei fi paralel cu oceanul iar privelistea este frumoasa.

Cascais este o statiune mica si cocheta, cu aproximativ 35.000 de locuitori, care isi tripleaza numarul in timpul verii. N-ai nevoie nici de ghid si nici de harta, o poti explora in maxim 2 ore, pe jos sau cu bicicleta inchirata, dar daca ai mai mult timp la dispozitie poti petrece linistit si cateva zile.

Cascais (3)

Cascais (14) - Copy

Cascais (20)

Cascais (22)

Cascais (29)

Istoria oraselului o poti afla din tot felul de brosuri turistice: Cascais era intital un sat de pescari dar si-a schimbat total menirea atunci cand a inceput sa fie vizitat de familia regala spre sfarsitul secolului al 19-lea. Orasul a avut si perioade nefaste cum ar fi cutremurul din 1755, cand a fost distrus aproape in totalitate. De o perioada buna de vreme insa, a devenit un loc popular, dar elegant de vacanta ce atrage turisti din toata Europa si care isi pastreaza aerul semet de altadata. Multi compara Cascaisul cu statiunile de pe Coasta de Azur, asa ca nu e de mirare ca veti intalni numeroase vile luxoase, hoteluri elegante, restaurante de 5 stele si baruri pentru toate gusturile.

Centrul vechi este plin de restaurante si terase care te invita sa le treci pragul, chiar daca preturile sunt uneori cam exagerate.

Cascais (32)

DSC03295

DSC03302

DSC03303

DSC03310

DSC03314

DSC03325

Ca si obiective turistice sunt faimoase Farul Santa Maria, Parque Palmera, Museu do Mar, Marina sau Muzeul Castro Guimaraes.

Pentru cel mai vizitat punct turistic al statiunii nu este responsabil omul, ci natura. Pentru ca cei mai multi vizitatori se inghesuie la Boca del Inferno, (Gura Iadului), o grota formata in stanca de la malul marii unde poti vedea si auzi valurile puternice care se sparg de stanca cu un zgomot asurzitor.

DSC03328

DSC03339

Daca iti place sa lenevesti la cafea, o poti face in modernul port pentru yachturi, dotat cu cateva terase elegante si o priveliste placuta. In spate Marinei se afla zidul impresionant al citadelei din Cascais, in interiorul caruia se afla un hotel si un restaurant modern. O plimbare de-a lungul Marinei te va duce in apropierea Casei Santa Marina unde se afla un far cu acelasi nume.

Vizitabil e si Museu dos Condes Castro Guimaraes (Muzeul Castro Guimaraes) aflat aproape de ocean, care este un conac tipic din secolul al 19-lea ce contine o colectie privata de arta si o bibiloteca cu peste 25.000 de volume. Muzeul este deschis de luni pana vineri intre orele 10-17, sambata si duminica cu o pauza intre 13.00 si 14.00.

DSC03340

DSC03346

DSC03363

In Cascais ai de ales intre o multime de plaje frumoase, cele mai cunoscute fiind Praia da Riberra Azarujinha, Praia da Bafureira, Praia da Conceição, Praia da Duquesa, Praia da Grota si Praia da Parede, majoritatea fiind dotate cu dusuri si cateva terase sau restaurante. Din pacate oceanul este destul de rece, chiar si in luna august, si nu prea te incumeti sa te balacesti in voie. Poti face insa o multime de sporturi de apa precum surfing, sailing, windsurfing sau kitesurfing.

Lagos (10)

Lagos (23) - Copy

Daca stai mai multe zile prin zona da o tura si pana in Estoril, statiunea vecina unde poti admira celebrul Cazinou und s-a turnat filmul cu James Bond – “In slujba majestatii sale” (1969). Merita si o excursie pana la palatul Queluz, denumit si “Versailles-ul portughez”, sau una pana la Cabo de Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale unde se afla un far care lumineaza si ghideaza traficul marin inca din 1846.

Iti recomandam si:

Ce poti vizita prin Porto in 3 zile

Despre Porto

Lisabona, orasul in care mi-as dori sa traiesc

Destinatii de vara: Coasta Algarve – Lagos

Coimbra, orasul studentilor

Excursii de o zi din Porto: Guimaraes

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *