O luna în Mexic

¡Que viva México!

Mariachi, machete, Lucha Libre, Dia de los Muertos, mezcal, mayași – o țară viu colorata, plină de curiozități, în care m-aș întoarce iar și iar…

Mexicul nu-i faimos doar pentru poveștile terifiante despre luptele dintre cartelurile de droguri ci și pentru diversitatea geografică tradusă prin lanțuri muntoase, deșert, vai, linie de coasta cu plaje cu nisip alb, Marea Caraibe și Oceanul Pacific, insule cu palmieri, recife de corali sau situri arheologice fabuloase. La concurență cu natura este cultura mexicană care poate fi descoperită prin urmele lăsate de vechile civilizații Maya, Olmec și Aztecă dar mai ales cultură urbană, obiceiurile și tradițiile curioase.

În Mexic se află 31 de locuri aflate în Patrimoniul Unesco și toate merită vizitate, explorate și fotografiate.

DSCN2125

Înainte mi fac planuri de călătorie în Mexic am citit și auzit o mulțime de avertizări: Mexicul este o țară periculoasă, nu umbla noaptea pe străzi, ascunde-ți bine banii, nu te urcă în taxiuri neautorizate, mergi doar în locurile turistice, blabla… Nu intimidez ușor dar nici nu-mi place -mi transform vacanță într-un stres așa , cu toate voiam ajung și-n Acapulco, l-am scos total din program și m-am axat pe centrul țării, în special pe capitală, apoi încet spre est până în Peninsula Yucatan. În total vreo 2000 de kilometri. Traseul exact a cuprins orașele Ciudad de Mexico -Taxco – Oaxaca – San Cristobal de las Cassas- Palenque – Campeche – Merida – Cancun.

Mexicul are un sistem de transport foarte bine pus la punct, cu autocare ce leaga convenabil toate orașele principale.
Am călătorit mult cu autocarele companiei ADO, accesibile și destul de confortabile. Ai grijă când cumperi bilete nu nimerești pe scaunele din apropierea toaletei pentru e cam neplăcut..DSC08887

DSCN1526

DSC08472

DSC08608

DSC08747

DSCN1037

P1060313

Mexic e împărțit în 31 de state și un district federal. Orașele cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Toluca, Puebla, Tijuana, Chihuahua, Ciudad Juárez.

Majoritatea turiștilor (români) se duc în Mexic la plajă, în Pensinula Yucatan și fac cel mult o excursie de 0 zi până la Chichen Itza. Sfatul meu e stați cel puțin 5 zile Mexico City, unde trebuie bifată o partida de Lucha libre, și vreo 2 zile pentru împrejurimiXochimico și  Teotihuacan, apoi obligatoriu în Oaxaca, orașul meu favorit din Mexic, de unde se pot face excursii la cascada pietrificată Hierve del Agua, 2 zile în San Cristobal de las Casas, un orășel de munte încântător, alte câteva zile în Campeche, orașul cu case colorate iar apoi o săptămâna în Peninsula Yucatan în care se pot alterna zilele de plajă cu o excursie le Chichen Itza.

Peninsula Yucatan este cea mai vizitată regiune a țării, plină de jungle ce ascund situri arheologice, orașe coloniale precum și unele dintre cele mai bune plaje din Mexic. În plus aici se află Chichen Itza, cel mai fascinant sit arheologic din Mexic, considerat una dintre cele 7 minuni noi ale lumii.

DSCN0652

DSCN2301

DSC08918

DSCN0369

DSCN0515

DSCN0657

Dacă te tentează doar Cancun, orașul cu cel mai aglomerat aeroport din Mexic, află este un fel de Mamaia glamour, plin de malluri și hoteluri all-inclusive cu acces direct la plajă, snkorkeling, surfing, pescuit, nu doar pești ci și pipițe. Dacă alegi Mexic doar pentru mare și soare, mai bine rămâi în Europa, dar dacă totuși o faci și vrei un loc mai boem și liniștit nu te opri în Cancun ci ia taxiul vreo 35 de kilometri până la Puerto Morelos, un stațiune mică, cochetă și cu un aer boem, un fel de Vama Veche mai cosmopolită.
Am dat o tură și prin Playa del Carmen care e o stațiune plină de magazine supermarkete și restaurante pentru toate buzunarele. Din păcate nu am avut timp iau feribotul spre insula Cozumel de unde am înțeles se poate admira reciful.

DSCN1033

DSCN1089

DSCN1165

DSCN1463

DSCN1505

DSCN2115

DSCN1307

DSCN1192

DSCN0380

Când vizitezi Mexicul: Dacă ar fi vizitez iar Mexicul face-o în noiembrie, când are loc cea mai cool sărbătoare din lume- Dia de los Muertos. Dacă vizitezi partea de nord-vest a țării atunci vei avea parte de climă temperată, cu ierni mai reci, în vreme ce în partea de sud-est ai climă tropicală cu temperaturi destul de constante pe tot parcursul anului. Din iunie până în octombrie este cea mai umedă perioada a anului, așa te poți aștepta la ploi. În Cancun vremea este frumoasă și bună pentru plajă pe tot parcursul anului, cu temperaturi situate între 23- 35 de grade.

Revin cu povești cât de cât detaliate despre zonele care mi-au plăcut cel mai mult.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

4 comments

 1. M-ai facut curios cu poza aceea cu terasele cu apa! Are si Mexic un Pamukkale? Acum imi ramane doar sa astept pana postezi despre…

 2. Dupa vizionarea filmului cu Elvis in care este infatisat Acapulco mi-am dorit sa vizitez acest oras..Au trecut multi ani de atunci …..acum am posibilitatea de a realiza acest vis…….m-am inscris intr-o excursie organizata circuit in Mexic.Dar,parerile sunt impartite referitor la alegerea mea….o tara periculoasa ce nu sigura siguranta turistilor……spun unii altii tac,altii ma incurajeaza…iar eu am intrat in deruta decizionala tinand cont si de varsta mea.Am fost si sunt un sagetator iubitor de calatorii,ferma in hotarari dar…..Te rog mult sa-mi spulberi aceste temeri prin cateva sfaturi utile de care sigur am sa tin cont.Cu multumirele de rigoare o bunicuta noncomformista iubitoare de calatorii si de asi incarca sufletul cu lucruri frumoase si interesante din locurile vizitate

 3. Doamna Irina,
  si eu citisem o multime de avertizari inainte, dar asta nu m-a oprit..
  Mi-a placut Mexicul la nebunie, nu m-am simtiti niciun moment in pericol, si planuiesc sa ma intorc cat de curand.
  n-am ajuns insa prin Acapulco si nici spre granita cu America, unde se zvoneste ca e mai periculos.
  sincer, cred ca nu trebuie sa ratati aceasta sansa…
  asteptam impresii si povesti.
  calatorie placuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *