Cat te costa o vacanta in Vietnam

Cand te gandesti la o vacanta in Vietnam, primul lucru care iti vine in minte este pretul biletului de avion, care, intr-adevar, este destul de mare, cam 800 de euro dus-intors din Bucuresti. Daca ai rabdare si cauti oferte, poti sa gasesti bilete in Vietnam si la 500-600 de euro cu tot felul de combinatii de zboruri. De exemplu, daca pleci din Istanbul, sansele sa gasesti biletul mai ieftin sunt mai mari, deoarece de acolo opereaza mai multe companii aeriene zboruri spre Vietnam.

Pretul biletului de avion este cea mai costisitoare parte a vacantei, restul de cheltuieli pe acolo sunt, oarecum, minore.

Sa le luam pe rand:

1. Cazarea

Cazarea in Vietnam trebuie luata musai la fata locului. Daca te aventurezi sa iti rezervi de pe Booking sau de pe orice alt site, pretul este aproape dublu de cat o sa gasesti aceeasi camera fara rezervare. Eu mi-am luat teapa asta cu o rezervare pentru o camera in Vung Tau si m-am grabit sa o rezerv pe Booking, asta pentru ca era seara tarziu si ma panicasem ca o sa dormim pe strazi. Am platit pentru ea 500.000 VND (22$), iar daca as fi luat camera direct de la hotel, as fi platit 300.000 VND. Cel mai bine e sa folosesti Booking doar pentru a cauta hotelurile, fara sa faci rezervarea. Hoteluri in Vietnam gasesti foarte multe la 10-15 $ pe noapte. Noi am stat si cu 7$ in niste orasele si sate mai putin turistice. Pentru persoanele mai putin pretentioase se pot gasi variante chiar mai ieftine de atat, la hostel patul costa 2-3$ pe noapte.

Camera de 12$ in Hoian
Camera de 10$

2. Mancarea

Daca mananci in restaurante mai fitoase, evident ca o sa platesti destul de mult, ca pe la noi, iar daca mergi la restaurante mai putin turistice, o sa platesti mult mai putin. Ca peste tot. Pe strada, la terase micute, gasesti sa mananci o supa cu 1$ si o portie de noodles tot cu 1$. Pentru restaurantele mai spalate, scoti din buzunar pentru o supa 2-3$, iar pentru o portie de mancare 4-5$. Cu 15 dolari pe zi se poate spune ca te descurci destul de lejer cu mancarea. Daca facem un calcul pentru 2 saptamani, ajungi sa cheltuiesti 200$ pe mancare. Adaugam si nucile de cocos (1$ una in baruri si o jumatate de dolar pe strada), sucurile (2$ in baruri si la terase), berea 1$, plus ceaiurile si rotunjim suma la 250$ pentru mancare si bauturi. In caz ca preferi low cost, nu e exclus sa te descurci si cu 10$ pe zi.

3. Transportul

Vietnamul iti ofera o varietate de moduri in care te poti plimba, de la trenuri, autocare si microbuze pana la scutere, motorete si ricse. Un bilet de autocar din Ho Chi Minh pana in Hanoi (sau invers) costa vreo 20$. Recomandat ar fi sa iti iei open tour bus ticket, valabil 3 luni de zile, la pretul de 30-35 de dolari, bilet care iti permite sa te dai jos din autobuz pe unde ai chef sa vizitezi, iar dupa cateva zile sa iei un alt autobuz cu acelasi bilet. Autocarele de genul asta opresc in locurile turistice: Mui Ne, Nha Thrang, Hoi An etc. Cu trenul costa intre 30 si 50 de dolari distanta intre Saigon si Hanoi si dureaza o zi intreaga sau o noapte, depinde cand preferi sa calatoresti. Trenul costa cam dublu cat autobuzul, de aceea multi turisti aleg varianta sleeper bus. Daca inchiriezi scuter sau motocicleta, platesti pentru o zi 3-4$, in functie de cum negociezi si cate zile inchiriezi scuterul. Pentru plimbari pe o perioada de 2-3 saptamani, sa mergi pe unde ai chef, iti ajung 100-150$. Cursele interne cu avionul costa destul de putin, 40-50 de dolari din Hue pana in Saigon, asa ca daca te preseaza timpul si ai un buget mai mare, alege varianta asta.

4. Excursiile

Excursiile luate de la agentiile din Vietnam au preturi destul de variate, de exemplu costa 5-6$ o excursie de o jumatate de zi, 25-30$ pentru snorkeling o zi intreaga, inclusa mancarea si calatoria cu barca, 3 zile si 2 nopti la Halong Bay costa 35-40$, cu tot cu mancare. Daca vrei o varianta mai low cost, iti poti inchiria un scuter si iti poti organiza o parte dintre excursii singur, Vietnamul e o tara safe, nu ai nevoie de ghid sau grup sa ajungi dintr-un loc in altul.

5. Suvenirurile

Cele mai misto suveniruri pe care ti le poti lua din Vietnam sunt hainele facute de croitorii si croitoresele vietnameze, gentile colorate, tablourile si ceaiurile. De asemenea, cafeaua vietnameza e foarte buna. Sigur o sa-ti faca cu ochiul ceva pe acolo, asa ca pune-ti deoparte macar 50 de dolari pentru cumparaturi.

Alte preturi din Vietnam:

Apa la sticla de 1,5 l – 60 centi
Berea locala – 1$
Durian – 3$ kg
Banane – 1$ kg
Portocale – 2$ kilogramul
1 pachet tigari – 1-2$
Taxi – 12.000 dong pe kilometru, aproximativ 60 centi

Citeste si:

O luna prin Vietnam

Cu motorul prin Vietnam

10 locuri pe care trebuie sa le vizitezi intr-o excursie in Vietnam

About Livia

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *