Supraapreciatele Grădini Majorelle din Marrakech

Marrakech, ca de altfel întregul Maroc, mi-a dat impresia unui bazar suprapopulat, imens și labirintic în care ai nevoie din când în când de un respiro, sau o iei razna. Am bifat toate atracțiile turistice printre care și mult-lăudatele grădini Majorelle, care mi s-au părut supraapreciate.

Prin urmare, după ce ai obosit ți testezi talentul de negociator prin bazare haoticului Marrakech, treci dincolo de zidurile Medinei, unde există o oază de liniște și culoare, unde îți poți pune gândurile în ordine pentru câteva ore la umbra unor plante de a căror existența nu știai până acum.

DSC03325

DSC03329

Yves Saint Laurent s-a îndrăgostit de cultura marocană dar în special de Marrakech și a cumpărat grădinile Majorelle, care urmau fie transformate într-un hotel, și le-a reamanajat într-un catwalk natural și loc de inspirație pentru când poposea pe aici. După moartea lui, cenușa i-a fost împrăștiată în această grădina, care este acum una dintre cele mai vizitate puncte turistice din Marakech, descrisă mai peste tot ca un adevărat paradis.

Ințial, această grădina botanică a fost construită de către pictorul francez Jacques Majorelle și conține un muzeu de artă islamică și o colecție de plante, în special cactuși de prin lumea întreagă.

DSC03334

DSC03367

DSC03368

DSC03364

Cromatic predomină electrizantul albastru- cobalt în combinații cu galben aprins, roz sau fuchsia. Grădina e decorată cu fântâni, în care plutesc flori de lotus și se zbenguiesc niște pești de culoare portocalie, din care beau apă nu știu câte specii de păsări, pe care nu le-am remarcat, dar am citit despre ele în broșură pe care am primită la intrare. Casa în care a locuit artistul este construita în stilul Art Deco, dar era în renovare când am trecut eu pe aici.  Am vizitat în schimb mica galerie de artă în care se află câteva opere ale artistului precum și picturile lui Majorelle.

Casa din Jardin Majorelle a devenit de curând parte din Muzeul YSL, proiectat de arhitecții Olivier Marty și Karl Fournier de la Studio KO.

DSC03338

DSC03339

DSC03341

DSC03343

DSC03347 DSC03349

DSC03354

DSC03366

Dacă iei în calcul faptul că poți mânca un prânz decent cu 2 euro, atunci intrarea în Grădinile Majorelle o să ti se pară destul de scumpă – 40 dh (4 euro) pentru grădini si 20 dh (2 euro) dacă vrei sa vizitezi și  casa.

În Maroc poți ajunge ușor și relativ ieftin dacă alegi compania BLUE AIR, care ofera zboruri incepând cu 110 euro.

Citește și :

9 zile de Maroc: Impresii si ponturi.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *