Tot ce trebuie să știi pentru o vacanță în Mexic

Am ajuns in Mexic de două ori, și aș mai face-o ori de câte ori se ivește vreo ocazie. Dincolo de clișee si stereotipuri gen mariachi, sombrero, tequila si carteluri de droguri, am descoperit o țară fabuloasă, bogată din punct de vedere cultural, cu oameni surpinzător de prietenoși. Țara asta e atât de uimitoare încât n-ai nicio șansă să te plictiseșți! Și n-o spun doar eu, ci mai toți călătorii care i-au călcat vreodată teritoriul și care au plecat de acolo cu gândul să revină cel puțin încă o dată. Ideal ar fi să-ți iei o vacanță luuungă… de 3000 de km. Chiar și așa, n-o să poți să-l explorezi din extremitatea nord-vestică până in cea sud-estică. Asta dacă nu cumva îți iei o vacanță de 3 luni. Dacă nu dispui de prea mult timp poți vizita capitala, Ciudad de Mexico, Oaxaca, iar la final să-ti păstrezi o săptămână pentru Peninsula Yucatan, unde poți să lenevești la soare pe plajele din Cancun.

Peninsula Yucatan este cea mai vizitată regiune a țării, cu jungle ce ascund situri arheologice, orașe coloniale precum și unele dintre cele mai bune plaje din Mexic. O vizită la Chichen Itza, cel mai fascinant sit arheologic din Mexic, considerat una dintre cele 7 minuni noi ale lumii, este absolut obligatorie! În Mexic,  ai plaje cu nisip alb scăldate de Marea Caraibe dar și de Oceanul Pacific, palmieri, recifuri de corali, munți, văi dar și situri arheologice fabuloase. La concurență cu natură este și cultura mexicană care poate fi descoperită prin urmele lăsate de vechile civilizații Maya, Olmec și Aztecă.

Mexic are un sistem de transport foarte bine pus la punct, iar autocarele leagă convenabil toate orașele principale. Poți folosi și UBER dar mai ales DIDI, un app recent intrat pe piață, cu prețuri foarte avantajoase. Încercă totuși si o călătorie cu mijloacele publice de transport, să iei pulsul vieții autentice. Să nu te surprindă dacă la fiecare nouă stație se urcă un vânzător ambulant. E concurență mare așa că fiecare își promovează marfă cât mai original, facând demonstrații publice, cântând… ce mai,  adevărate showuri!

Dacă vrei să bifezi cât mai multe zone într-un timp scurt, încearcă autobuzul turistic cu etaj, de tipul hop on hop off, din care apuci să vezi  cele mai importante edificii ale capitalei. Turul durează aproape 4 ore!

Dacă ești mai comod și vrei relaxare de tipul “All inclusive”, atunci poți să-ți petreci vacanță la plajă, în exotică Riviera Maya, coasta de peste 130 de metri, plină de bazine naturale, peșteri și golfulețe. Plaje frumoase sunt însă în toate lumea așa că rezervă-ți timp pentru a explora și alte orașe din țară și pentru a te familiariza cu tradițiile și istoria fascinantă a Mexicului. Sfatul nostru e să începi cu vizitarea Capitalei, locul unde se află și aeroportul principal al țării. Ciudad de Mexico este enorm, cu peste 20 milioane de locuitori, fiind una dintre cele mai aglomerate zone urbane din lume. Alte orașe cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Toluca, Puebla, Tijuana, Chihuahua sau Ciudad Juárez.

Mexicul e împărțit în 31 de state și un district federal și e presărat cu 32 de locuri aflate în Patrimoniul Unesco iar toate merită vizitate, explorate și fotografiate.

Siguranță. Nu te lasă intimidat de zvonurile legate de rată mare de violență care domnește în această țară. În principiu, e bine să-ți iei măsuri de precauție și să eviți zonele de granița precum Tijuana și să stai cât mai mult prin locurile turistice. E bine să nu călătoreșți noaptea și să eviți taxiurile neautorizate.

Când vizităm Mexicul. Poți vizita Mexicul pe tot parcursul anului, dar cea mai potrivită perioada este cuprinsă între luna octombrie și mai, când este totodată cea mai aglomerată. Dacă vizitezi partea din nord-vest atunci vei avea parte de climă temperată, cu ierni mai reci, în vreme ce în partea de sud-est ai climă tropicală cu temperaturi relativ constante pe tot parcursul anului. Din iunie până în octombrie este cea mai umedă perioada a anului, așa că te poți aștepta la ploi. În Cancun vremea este frumoasă și bună pentru plajă pe tot parcursul anului, cu temperaturi situate între 23- 35 de grade.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *