12 locuri de vizitat în Mexic

Mexic are o faima negativă pentru poveștile terifiante despre luptele dintre cartelurile de droguri, dar nu lasa asta să te oprească din a îl vizita. De cealaltă parte a balanței se află diversitatea geografică și o cultură fabuloasă. Eu am vizitat Mexic de 2 ori, la o distanță de 7 ani, și nu m-am simțit niciodată în pericol, ba dimpotrivă, am întâlnit oameni simpatici și prietenoși. Iată 12 locuri care merită vizitate dacă te tentează o vacanță în Mexic.

Mexico City

Probabil că îți vei începe călătoria în capitală, așa cum am făcut și eu. Situată la o altitudine de 2240 metri, într-o depresiune unde pe vremuri erau doar lacuri, capitala țării e supraaglomerată, plină de muzee, arhitectură colonială și spații culturale. Dacă îți iei harta și o iei la picior prin centru probabil că nu te vei rătăci. Ai de bifat centru istoric – numit și zocalo- Piața Constituitei cu Catedrala metropolitană, Biserica El Sagrario, Palacio Național unde se află picturile lui Diego Rivera și Templu Mayor numit și marea piramidă a lui Teotichtitlan.

Un must-see e Muzeul de Artă Contemporană dar și Casa Azul, unde se află picturile murale ale Fridei Kahlo. Ziua te poți plimba prin Parque Chapultapec și poți lua prânzul în Casa de los Azulejos (Casa de mozaic) iar pe înserat îndreaptă-te spre Plaza de Garibali pentru a ascultă trupele de mariachi. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție îți recomandăm un tur de trei ore cu autobuzul supraetajat din care ai să vezi cele mai importante edificii ale capitalei.

Xochilmilco Din Mexico City poți face o excursie de câteva ore până în Xochilimco, un sat sudic aflat pe fostul lac, plin de grădini plutitoare unde cresc cele mai frumoase flori și plante. Aici te poți plimbă cu bărcuțe multicolore, iar dacă eșți mai curajos și-ti plac bizareriile te poți aventură până pe Isla de las Munecas, în care sunt o mulțime de păpuși vechi legate de copaci, aduse ofrandă unor copii care au murit pe aceea insulă.

Chichen Itza 

Una dintre cele 7 minuni noi ale lumii te așteaptă să-i descoperi misterele. Adânc în inima junglei din Yucatan, la aproximativ 200 de km de Cancun, se află cel mai impresionant loc al misterioasei civilizații Maya. Chichen Itza este cea mai mare atracție turistică a Mexicului, vizitată anual de 1,2 milioane de turiști din toate părțile lumii și totodată o destinație obligatorie pentru orice călător care se respectă. Situl arheologic este înscris în Patrimoniul Unesco. Ai nevoie de cel puțin jumătate de zi pentru a vizită întreagă regiune. Principalele atracții sunt Piramidă Kukulcan, înaltă de 30 de metri, Templul Războinicilor, Observatorul, Cele o Sută de Coloane și Tzompantli.

Oaxaca

Unul dintre cele mai colorate orașe ale Mexicului te invită să-i străbați străduțele încărcate de istorie și să-i descoperi cultura fascinantă. În Oaxaca ai numeroase obiective turistice, numai bune de adăugat în albumul tău de călătorii. Explorează la pas Zocalo, centrul istoric al orașului, plin de cafenele unde se află și biserica Santo Domingo sau Basilica de Nuestra Senora de la Soledad. Dacă ești pasionat de cultură ai de ales între muzee de artă veche (Museo de Arte Prehispanico Rufino Tamayo și Museo de las Culturas de Oaxaca) și contemporană (Museo de Arte Contemporaneo de Oaxaca, pe scurt MACO). Din Oaxaca îți recomandăm o excursie până în zona arheologică de la Monte Alban, orașul zapotec unde poți vizită mormintele în care au fost descoperite bijuterii prețioase.

Mitla și Hierve del Agua

Dacă vizitezi Oaxaca încerca și câteva excursii de o zi prin zonă. Două dintre cele mai interesante sunt la Mitla, unde se află arborele cu un diametru de 45 de metri, vechi de 2000 de ani, și Hierve del Agua, o superbă cascadă pietrificată de unde poți admira un peisaj abrupt sau te poți scaldă în râurile minerale.

Peninsula Yucatan 

Aflată în estul Mexicului, Peninsula Yucatan este cea mai vizitată zona a țării, în mare parte datorită zecilor de situri ascunse în junglă dar și pentru plajele superbe din Riviera Maya. Dacă vrei să fii cât mai aproape de plajă, cazează-te în Playa del Carmen, o stațiune plină de magazine și restaurante pentru toate buzunarele. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, ia feribotul spre insula Cozumel de unde poți face scufundări și poți admira reciful de corali.

Cancun

Faimoasa stațiune din sudul Mexicului reprezintă un magnet pentru turiștii din lumea întreagă care vin atrași de plajele cu nisip alb, culorile magnifice ale Marii Caraibe, de râurile subterane, de junglă dar mai ales de posibilitățile nelimitate de petrecere a timpului liber. Aici ai la dispoziție numeroase hoteluri cu acces direct la plajă, snkorkeling, surfing, pescuit și o viață de noapte de neuitat!

Campeche

Dacă ți-ai ales ca bază zona Yucatan, renunță măcar la o zi de plajă și vizitează Campeche. Acest oraș plin de ruine mayașe are un centru vechi, Viejo Campeche,  înconjurat de ziduri care protejau orașul de atacurile piraților și care se păstrează și acum în formă bună, fiind incluse din 1999 în Patrimoniul Unesco. Clădirile din centru sunt vopsite în nuanțe de galben, verde, roz și albastru iar la Poarta Pământului au loc în fiecare seară spectacole de dans, muzică și lumini.

Teotihuacan

Dacă vizitezi Mexico City, rezervă-ți cel puțin jumătate de zi pentru a admira templul aztec Teotihuacan, aflat la o distanță de aproximativ 50 km. Nu te lasă intimidat de cele 244 de trepte și urcă până în vârful Piramidei Soarelui, la 63 de metri, din vârful căreia poți avea o priveliște de nedescris. Continuă drumul pe Avenidas de los Muertos (Calea Morților) până la cea de-a două piramidă, Piramida Lunii.

Acapulco

Plajă poți face și la Acapulco, una dintre cele mai faimoase destinații turistice ale Mexicului, un paradis exotic cu un golf superb și munți acoperiți de o vegetație luxuriantă. Dacă ești mai temerar, și un bun înotător, atunci aventurează-te în La Quebrada, celebra stâncă de unde poți sări în ocean. Încearcă și o tură cu bărcuța până la Isla de la Roqueta unde se flă o plajă mai intimă, dotată cu tot ce trebuie. Orașul-port are și câteva comori arhitecturale și istorice precum catedrala Nuestra Senora de la Soledad, Fortul San Diego, Muzeul Istoric sau piața de antichități Mercado de Artesanias, unde găsești o mulțime de cadouri.

Canionul Copper

Dacă te aventurezi în nord-vestul Mexicului atunci explorează regiunea Sierra Tarahumara care cuprinde un lanț de canioane impresionante ce pot fi admirate din tren sau prin intermediul unor excursii fantastice prin mijlocul naturii sălbatice. Pacifico Railway face legătură dintre Chihuahua și Los Mochis, trecând prin 87 de tuneluri și peste 37 de poduri. Mulți călători fac trasee cu bicicleta.

Palenque

Dacă ai mai mult timp la dispoziție fă o oprire și în Palenque, nu neapărat pentru oraș, care nu are nimic spectaculos în sine, ci pentru situl arheologic aflat în mijlocul Parcului Național Palenque. Aici, în vârful unei deal înverzit  se află unul dintre cele mai mărețe situri mayașe. Un tur cuprinde atât vizită Palatului cât și cripta din piramidă Templul Inscripțiilor, unde se află sarcofagul unui conducător mayaș, dar și numeroase lăcașuri de cult.

San Cristobal de las Cassas

Un orășel de munte încântător din regiunea Chiapas de unde poți face excursii către satale mayașe din zona unde vei lua contact cu tradițiile locale. Orașul poate servi drept punct de plecare și pentru excursii în Parcul Național Lagună de Montebello, unde se află peste 10 lacuri colorate pe care le poți străbate cu pluta și poți arunca un ochi spre Guatemala.


Taxco “Florența Mexicului” seamănă cu un sat mediteranean cu străduțe înguste scăldate în lumina soarelui. Dacă vrei să cumperi argint aici e locul potrivit deoarece orașul e plin de magazine cu bijuterii din argint, care se întrec în oferte. Dacă vrei să afli cum este prelucrat argintul atunci vizitează Muzeul Argintului. Merită să intri și în Iglesia de Santa Prisca, o superbă biserica ornată cu piatră de rău de culoare roz și cu 12 altare din aur.

Un ghid alternativ de vizitat Mexicul găsești aici.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *