Excursii de o zi din Porto – Guimarães

Daca vizitezi Porto, si noi te sfatuim s-o faci, rezerva-ti timp si pentru cateva excursii de o zi prin zona. Cele mai vizitate sunt orasul medieval Guimarães (aflat la 50 km de Porto), Aveiro (55km) numit si „Venetia Portugaliei”, Braga (75 km), sau orasul universitar Coimbra (120 km), iar vestea buna e ca in toate poti ajunge usor si confortabil in maxim o ora, o ora si jumate.

Daca esti genul de turist comod poti alege excursii organizate, dar poti merge lejer si pe cont propriu cu trenul, autocarul sau cu masina inchiriata. Din Porto pana in Guimaraes, cu trenul (Comboios de Portugal) faci cam o ora si 15 minute iar un bilet dus intors costa in jur de 6 euro. Poti lua si un tren mai rapid care te duce la destinatie cu 15 minute mai devreme dar costa de 4 ori mai mult. Autocarul este ceva mai scump, o calatorie de o ora ajungand la 6 -8 euro, doar dus. Atat trenurile cat si autocarele pleaca foarte des, cam din ora in ora, asa ca iti poti incepe calatoria in orice moment al zilei iti doresti.

Guimarães se afla la aproximativ 50 de kilometri de Porto iar motivele pentru merita vizitat sunt atat de numeroase incat nici nu stiu cu ce sa incep. Asa cum cei care viziteaza Lisabona ar trebui neaparat sa faca o excursie de o zi in Sintra, la fel cei care stau mai multe zile in Porto nu au justificare daca nu dau o tura prin Guimaraes.

Orasul are putin peste 52.000 de locuitori prietenosi care au cateva motive serioase cu care sa se mandreasca: in primul rand traiesc intr-un orasel frumos considerat din anul 2001, patrimoniu cultural mondial UNESCO. In anul 2012, orasul lor a fost desemenat Capitala Europeana a Culturii iar anul acesta a mai adaugat un titlu la colectie: Guimaraes a fost desemnat orasul european al sportului, fiind primul oras portughez care a primit acest titlul.

DSC03063

DSC03070

DSC03077

DSC03080
Guimaraes este un oras incarcat de istorie, care dateaza tocmai din secolul al 10-lea si despre care se spune ca este locul unde s-a nascut Portugalia. Acest lucru e inscriptionat pe un zid, fix in centrul orasului: Aqui nasceu Portugal (Portugalia s-a nascut aici). Nu se stie cu exactitate daca acest lucru provine de la faptul ca aici s-a nascut Alfonso I al Portugaliei, primul rege portughez, sau pentru ca orasul a avut un rol foarte important in batalia care a stat la baza fondarii regatului Portugaliei.
Dupa ce treci de zona moderna a orasului, cu cat te vei apropria mai mult de orasul vechi, vei avea impresia ca faci o calatori in timp, in vremuri medievale. Strabate la pas stadutele inguste pavate cu piatra cubica si surprinde spiritul viu al orasului.
Orasul vechi are un farmec aparte, culminand cu castelul si palatul din varful dealului. Aflat chiar in centrul orasului, Castelul din Guimaraes este indiscutabil simbolul orasului, care se arata sub forma unei cladiri medievale cu ziduri masive si cu 8 turnuri impunatoare. Castelul, care initial se numea “São Mamede Castle”, a fost ridicat in secolul al X-lea , la cererea contesei Dona Mumadona Dias si urma sa aiba ca scop apararea orasul de musulmani. In timp, zidurile au fost restaurate iar acum te poti cocota pe metereze de unde ai o privirea asupra orasului. Castelul poate fi vizitat de luni pana duminica intre orele 10.00 si 18.00, iar intrarea costa 1,50 euro.

Guimaraes (47)

Guimaraes (48)

DSC03117

DSC03116
In curtea castelului se afla turnul Torre de Menagem, despre care se crede ca ar fi adapostit in secolul XI o manastire benedicta. In apropie de castel se afla o mica biserica, Igreja de S.Miquel do Castelo, unde se presupune ca a fost botezat Alfonso Henrique. Tot aici se afla si statuie impunatoare a lui Alfonso Henrique, primul rege al Portugaliei.

DSC03111
Daca esti pasionat de istorie, merita sa dai o tura si prin Palatul ducilor de Braganza. Acest palat situat in centrul istoric al orasului Guimaraes pe varful muntelui Latito, a fost construit in secolul al cincisprezecelea de catre D. Afonso, in prezent fiind detinatorul unei impresionante colectii de arta. Palatul este deschis de marti pana sambata intre orele 9:30-12, 15-17. Intrarea este gratuita duminica intre orele 9:30-13.00.
Multi calca pragul Bisericii de Nossa Senhora da Oliveira, o biserica in stil gotic care a trecut prin numeroase transformari din care nu a mai ramas mare lucru. In interiorul ei insa se afla muzeul Alberto Sampaio, care contine o colectie de arta sacra.
Alte atractii turistice din oras sunt: Biserica Sao Miguel do Castelo, Convento do Carmo, Casa de Sezim.

Guimaraes (5)

Guimaraes (17)

Guimaraes (19)

Guimaraes (28)

DSC03104

DSC03091

DSC03071

Guimaraes (35)

Guimaraes (53)

Si acum vestea buna pentru iubitorii de natura: Pe langa manastiri si edificii culturale sau religioase cel mai mult mi-a placut excursia cu telefericul, care te duce pana in varful inverzit al muntelui Penha unde te poti relaxa la picnic si de unde ai o panorama excelenta asupra intregului oras. Ajungi in 10 minute si faci o calatorie minunata la finalul careia te vei afla 1700 de metri deasupra orasului, intr-o ambianta cu adevarat speciala. Pretul dus intors cu telefericul este de 4,10 euro. Sus pe deal se afla biserica Santuario da Penha, care aminteste de stilul art deco. In varf de munte poti ajunge si cu masina, sau daca ai conditie fizica buna, pe jos.

Guimaraes (55)

Guimaraes (57)

Guimaraes (56)

Guimaraes (62)

Guimaraes (65)

Guimaraes (70)

Guimaraes (71)

Guimaraes (78)

Guimaraes (79)

Guimaraes (80)

DSC03149

DSC03155

DSC03159

DSC03161

DSC03164

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *