Cele mai frumoase insule din Grecia

Întotdeauna am fost de părere că nu ai cum să dai greș dacă alegi Grecia. Vorbim de o destinație preferată de români, principalale atuuri fiind frumusețea naturii, prețurile accesibile, clima mediteraneană și gastronomia delicioasă.
Grecia are peste 6000 de insule dintre care 277 sunt locuite. Eu am ales 8 dintre ele și le-am ordonat într-un scurt ghid al celor mai frumoase insule grecești, care poate te ajută să te decizi unde să-ti faci următoarea vacanță de vară.

SANTORINI


Insula Santorini, una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din lume, atrage atât oameni obișnuiți, mulți în căutarea unui sejur romantic, cât și vedete și personalități de tot felul. Deși și-a dobândit renumele de insula scumpă, unde poți da nas în nas cu vedete internaționale de top, Santorini este primitoare și cu cei care au un buget mai limitat.

Există câteva sate pe insula care merită toată atenția ta. Oia este cel mai popular și oferă cele mai frumoase priveliști asupra vulcanului, precum și un apus de neuitat. Oia se află în nordul insulei, la 11 kilometri de capitală și e plin de turiști, vara. Coboară cele 235 de trepte până în portul Ammoudi, unde se află un golf spectaculos.

În Santorini poți vizita și Fira, capitala insulei. Cocoțată pe marginea unei stânci, la 260 de metri, aceasta oferă o panoramă extraordinară asupra vulcanului. Fira te va impresiona atât prin străzile înguste, tavernele tradiționale dar și prin plaje minunate cu ape limpezi precum cristalul. Vizitarea portului din oraș poate fi o aventură: Poți coborî cele peste 500 de trepte, poți alege telecabina sau…măgărușul.
În Santorini se află și Akrotiri, cunoscut și drept Pompeiul grecesc. Acest mic săt pescăresc reprezintă cea mai importantă descoperire din estul mediteranean. Erupția vulcanului a acoperit cu lavă orașul și l-a conservat într-o stare perfectă. Vulcanul este responsabil și pentru coloritul unora dintre cele mai căutate plajele de pe insula. Astfel plajele din Santorini au nisip alb, negru sau roșu. Plajele Kamari, Perissa și Monolithos, aflate pe partea de est a insulei, sunt singurele cu nisip negru. Plaja Roșie (Kokkini Paralia) din Akrotira este faimoasa pentru nisipul sau în nuanțe de roșu și negru. Plaja Albă (Aspri Paralia) este cea mai puțin aglomerată, fiind accesibilă doar de pe mare, cu barca.
Centrul atracției de pe insulă este cu siguranță vulcanul. Acum mii de ani o erupție vulcanică puternică a lăsat în urmă un relief interesant care a dus indirect, la dispariția civilizației Minoniene de pe insula Creta. Natura vulcanică a insulelor cu peisaje naturale extraordinare, și casele albe care răsar pe marginile vulcanului oferă una dintre cele mai frumoase priveliști din lume. Vulcanii au asigurat prezența unor izvoare termale care merită vizitate. Insula Palia Kameni și insula Nea Kameni sunt două insule din interiorul calderii vulcanice, cu peisaje incredibil de frumoase. Aici te poți îmbăia în izvoare termale sulfuroase care ating chiar și 33°C.

CORFU

Insula Corfu e invadată anual de turiști de pretutindeni, iar noi suntem norocoși pentru că această destinație este relativ aproape, și astfel, mult mai accesibilă. În Corfu poti alege între una din cele peste 30 de stațiuni turistice, cu peste 100 de plaje, capabile să satisfacă aproape orice pretentie. Dacă închiriezi un scuter, sau o mașina, te poti muta in fiecare zi pe alta plaja, pâna reusesti s-o gasesti cea potrivită.

Orașul Corfu este cel mai important oraș al insulei și beneficiază de un aeroport dar și de un port. În nordul insulei predomină piesajul pietros unde munții împăduriți coboară direct în marea limpede, golfulețe stâncoase și plaje sălbatice în vreme ce în sudul scăldat de soare, vei găsi plaje cu nisip fin.
Dintre cele aproape 100 de plaje cu iz exotic din Corfu, aproape jumatate dintre ele îndeplinesc standarele de calitate superioară și sunt cotate Blue Flag. Cele mai faimoase sunt Agios Georgios, Agios Gordios, Barbati, Roda, Almyros, Kersia s.a.

Tot aici se află și stațiunea Paleokastritsa,situată în jurul a trei golfuri și este încadrată de stânci abrupte, cu pante pline de chiparoși, lămâi și măslini. În zona Paleokastritsa sunt mai multe plaje cu nisip și pietriș mărunt. Un colț de rai cu stânci înalte, golfuleţe cu apă albastră şi plaje retrase. E locul perfect pentru o escapadă romantică, dar trebuie să ştii că ai nevoie să închiriezi o barcă cu care să explorezi peşterile şi golfurile superbe.

CRETA

Legendara insulă nu înseamnă doar soare, mare și plajă și ci lanțuri muntoase, văi înverzite, grote și lacuri dar și oameni ospitalieri, gastronomie sofisticată sau cultură interesantă. Localizată în sudul Marii Egee cea mai mare dintre insulele grecești, este și una dintre cele mai mari insule din Marea Mediterana.
Supranumit și “Veneția Cretei”, orașul Chania este cu siguranță cel mai elegant port al Cretei, care combină viață modernă cu farmecul de altădată, când era capitală insulei. Unul dintre cele mai frumoase locuri de aici este vechiul port venețian, care te îmbie la plimbări prelungite pe străduțe întortocheate și cu cafenele cochete de unde ai o priveliște spectaculoasă.

Plajele din Creta rămân una dintre marile atracții ale insulei, și motivul principal pentru turismul înfloritor. Aici poți alege plajele populare, dar și altele mai ascunse, perfecte pentru un picnic romantic precum și câteva plaje pentru nudișți. Dacă ai ales Chania că baza a vacanței tale, atunci ai de ales între plajele Kissamos, Elafonissi, Afratolakkoi, Sfinari, Falassarna, Ravdoucha, Menies, Afrata, Kolibari, Tavronitis, Maleme, Platanias, Agia Marina, Kalamaki, Agioi Apostoloi, Souda, Stavros, Marathi, Lissos, Sougia, Agia Roumeli, Agios Pavlos.

După ce ai vizitat Heraklion și Chania, include în sejurul tău și orașul Agios Nikolaos, unul dintre cele mai pitorești orașe ale Cretei. Orașul Agios Nikolaos te întâmpina cu un aer cosmopolit dar și minuni ale naturii precum Lacul Voulismeni cu o adâncime de 64 m sau o mulțime de plaje de top.

RODOS

O altă destinație turistică îndrăgită din Grecia este insula Rodos, numită și insula soarelui, a patra insulă a Greciei, ca mărime.
Aici te poți relaxa pe plaje faimoase, poți vizita orașul medieval, Mandraki – portul orașului vechi, Acropola, peștera nimfelor, vechiul stadion sau teatrul. Dacă ești prieten cu natura atunci nu rata Valea Fluturilor, parcul Șapte Izvoare sau Parcul acvatic Faliraki. Aici găsești vestigii antice din patrimonial mondial UNESCO și pășești pe locul unde s-a aflat una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Colosul din Rhodos. Pasionații de artă au la dispoziție câteva muzee interesante printre care Muzeul de arheologie, Muzeul Bizantin sau Muzeul de Artă Decorativă.

Închirează un scuter sau o mașină și fă un tur compet al insulei. Include pe listă orașele Afandou, Archangelos, Asklipio, Faliraki, Gennadi, Haraki, Ixia, Kalithea, Laerma, Lindos, Pefkos sau Theologos. Pasionații de istorie au la dispoziție numeroase situri arheologice, iar cei care caută distracția la soare, pot alege una din numeroasele plaje de pe insula.
Oricât de multe vestigii istorice s-ar găși aici, trebuie să recunoaștem că tot litoralul aste motivul principal pentru care turiștii aleg insula Rhodos. Această se bucură de o coasta extinsă care oferă foarte multe plaje pentru toate gusturile, multe din ele fiind cotate Blue Flag. Câteva dintre cele mai faimoase sunt: Plaja Prassonissi, paradisul surferilor, o plajă mare cu nisip fin, aflată la 92 km de orașul Rhodos; Plaja Faliraki, una dintre cele mai populare, aflată la 14 km de capitala Rhodos; Plaja Afandou, aflată lângă orașul cu același nume, ideală dacă pe lângă statul la soare și înot, preferi să joci și golf, dar și plajă Lindos cu minunatul golf Sf. Paul, Ixia, Tsambika și Lardos.

MYKONOS

Considerate simbolul insulei Mykonos, fermecatoarele mori de vânt sunt localizate în partea de sud a orașului, în cartierul Chora și în zona Alevkantra, și au fost fabricate pentru a produce energie pe insula. Astăzi au rămas doar 7 mori de vânt care constituie una din atracțiile principale ale insulei.
Dar probabil că și aici plajele sunt principalul motivul pentru care ai ales un sejur pe insula Mykonos! Explorează-le pe toate și alege-o pe cea potrivită stilului tău. Paranga este plajă preferată atât de cupluri cât și de familiști, Agrari este o plajă liniștită, Kalakatis este renumită pentru windsurfing, SuperParadise este sufletul petrecerilor unde poți întâlni personalități dar și persoane cu orientare homosexuală, Elia este o plajă de nudiști iar Ornos este plajă ideală pentru familii cu copii.

ZAKYNTHOS

Majoritatea turiștilor care petrec vacanța în Zakynthos, alternează zilele de stat la soare cu un tur al celor mai importante orașe ale insulei. Acestea sunt capitala Zakynthos sau Zante, Agios Nikolaos, Alykes și Alykanas, Argasi , Kalamaki,Laganas, Keri, Laganas, Tsilivi și Vasillikos.
Plajele din Zakynthos
Dacă ai decis să-ți petreci concediul pe o insula din Grecia, mai mult că sigur că ai luat în calcul ore întregi de lenevit la plajă. În Zakynthos vei găsi cele mai frumoase plaje, dintre care 7 îndeplinesc standarde de calitate superioară, fiind cotate blue flag. Aceste plaje de top sunt Aboula Psarou, Alikanas 1, Alikanas 2, Alykes 1, Alykes 2, Bouka și Tsilivi.
Nu doar pasionații de drumeții ci toți care apreciază frumustea naturii sunt invitați la drum, pentru a vedea cea mai impresionantă minune a insulei: Grotele albastre, denumite astfel de la albastrul intens al apei care se reflectă în pereții grotei. Peșterile albastre se află în nordul insulei și au fost descoperite în anul 1897 iar în ultimii ani ai devenit cea mai populară atracție ale insulei.

NAXOS

Cea mai mare și cea mai verde insulă din Grupul Cicladelor te impresionează cu munți înalți, văi fertile și vegetație luxuriantă, dar și cu sate pescărești cocotate pe dealuri unde localnicii încă mai poartă costume tradiționale.
Ai venit în Naxos atras de magia insulei, dar în special pentru plajă și mare! Absoarbe soarele prin toți porii, dar nu uită să te și hidratezi. Dacă ești în vacanță cu familia alege una din numeroasele plaje populare din sudul insulei precum Agios Prokopios, Agia Anna sau Plaka iar dacă ești într-un sejur romantic în Naxos, alege o plajă mai retrasă și sălbatică.

Drumeții În Naxos se află cel mai înalt vârf muntos din insulele Cicladelor, așa că e locul ideal pentru drumeții de tot felul. Escaladează cel mai înalt pisc muntos din regiune – vârful muntelui Zeus, care se oglindește în albastrul Marii Egee. Muntele e înconjurat de mituri și legende fascinante din care reiese că aici ar fi fost crescut Zeus.

PAROS

Să vorbim puțin și despre Paros, frumoasa insulă de pe țărmul Marii Egee, un loc preferat de turiștii de pretutindeni. Insula Paros face parte din grupul Cicladelor, alături de Santorini, Mykonos, Naxos.
În Paros ai la dispoziție o mulțime de plaje frumoase, cu facilități turistice pentru toate gusturile iar sfatul nostru e să le încerci pe toate, până îți vei alege favorită. Cele mai faimoase sunt Kolimbithres, potrivită pentru familii, Piso Livadi, Xifari, Lageri, Ampelas, Lymnes sau Santa Maria. Cei care preferă plajele liniștite se pot refugia pe Lageri, Filizi, Damouli, Isterni, Tsoukalia, Glifades, Kalogiros, Pirgaki, Krios, Kaminia, Kalamies sau Akti Tourkou.
Un sejur este incomplet fără o vizită în capitala Parikia, inima insulei Paros. Parikia te întâmpina cu case albe și străduțe înguste unde poți experimenta atât atmosfera cosmopolită cât și cea tradițională.

LEFKADA

Lekfada este invadată, vara, de turiști din toată Europa pentru că aici se găsesc plaje de top, care rivalizează cu cele exotice din continente îndepărtate. În Lefkada ai la dispoziție peste zeci de plaje minunate care îndeplinesc standarele de calitate superioară, cele mai faimoase fiind Egremni, Vassiliki, Gialos, Kathisma, Mylos și Agios Ioannis.

Cu toate că insula e destul de mică (lungimea de 35 de kilometri și lățimea de 15 km) iar populația nu depășește 23.000 de locuitori, vei găsi o mulțime de locuri și activități cu care să-ți umpli timpul și petreceri care te vor ține treaz până spre dimineață
Un sejur în Lefkada, zisă și Insula Albă, de la stâncile albe caracteristice acestei zone, este perfect pentru familii, cupluri dar și grupuri mari de prieteni. Lefkada face parte din grupul Insulelor Ionice, sau insulele din vestul Greciei, alături de Corfu, Paxi, Kefalonia, Ithaki, Zakinthos și Kythira.
Vestea bună e că insula este legată de Grecia continentală printr-un pod plutitor așa că poți ajunge aici cu mașină proprie, fără să apelezi la un feribot. Insula are un aeroport propriu, aflat lângă orașul Preveza, la 20 de minute de Lefkada, capitala regiunii, unde operează o mulțime de curse charter.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *