Coimbra, orasul studentilor

Am spus-o si ma tot repet: Daca ar fi sa aleg o singura tara din Europa unde m-as intoarce iar si iar, sau unde m-as muta chiar maine, aceea ar fi cu siguranta Portugalia, o tara cu clima blanda, oameni extrem de prietenosi, peisaje de tot felul, vinuri si mancare buna, si o viata de noapte fara egal.
Daca vizitezi Portuglia nu te limita doar la Lisabona si Porto! Mai exista atatea locuri speciale carora merita sa le dedici cateva zile din vacanta ta.

In drumul dinspre Porto spre Lisabona, sau invers, fa un popas in Coimbra, orasul universitar la Portugaliei si totodata cel de-al treilea ca marime din tara.

DSC03208

Coimbra se afla la 120 km sud de Porto si 190 km nord de Lisabona si are in jur de 150.000 de locuitori, dintre care 20.000 sunt studenti. Din Porto am ajuns foarte rapid, cu trenul, in aproximativ o ora iar un bilet dus costa in jur de 20-25 de euro, in functie de clasa aleasa.

Daca te nimeresti in timpul anului universitar, vei intalni un oras agitat si plin de viata, “innegrit” de grupuri de studenti care se plimba mandri cu uniformele lor cu pelerina neagra. Daca vizitezi Coimbra in restul anului, cand studentii sunt prin vacante, terasele si barurile se golesc si vei avea parte de un tablou diferit, totul fiind mult mai linistit, mai calm.

Coimbra (3)

Coimbra (60)

Orasul, care a fost candva prima capitala a tarii, este strabatut de cel mai lung raul al Portugaliei, raul Mondego, iar daca vrei sa-l vizitezi la picior, ai nevoie de conditie fizica buna pentru ca principalele atractii, printre care si celebra universitate, sunt asezate pe un deal, plin de stradute inguste si intorocheate care urca sau coboara. Cea mai buna dovada este chiar straduta care duce spre universitate, ce poarta numele de Quebra Costas („cea care iti rupe spatele”). Efortul merita insa din plin. In plus, straduta e impanzita de cafenele, baruri si galerii de arta cu suvenire simpatice.

DSC03211

DSC03215

Coimbra (7)

DSC03216

Coimbra (8)

Coimbra (9)

Coimbra (11)

Universitatea din Coimbra, aflata in Patrimoniul Unesco, este cu adevarat deosebita, ba chiar pot spune ca este cea mai frumoasa universitate pe care am vazut-o pana acum.

La prima vedere, Universitatea din Coimbra arata ca o fortareata impresionanata aflata in varf de deal, care troneaza majestuos deasupra orasului. Este una dintre cele mai vechi si mai mari universitati din Portugalia, asa ca nu e de mirare ca orasul Coimbra este supranumit si “orasul studentilor”. Universitatea dateaza din 1537, dupa ce Universitatea din Lisabona, fondata in 1290, a fost fortata sa-si mute sediul la Coimbra. In centrul universitatii cladirile se unesc in forma de U chiar pe locul unde se afla candva o fortareata maura.

Universitatea din Coimbra are 5 campusuri iar fiecare facultate are culoarea ei oficiala, asa ca poti recunoaste usor studentii in functie de panglica pe care o poarta (facultatea de drept- rosu, medicina- galben, stiinte umane- albastru inchis, stiinta si tehnologie – albastru deschis si alb, farmacie- violet, economie- rosu si alb, educatie – portocaliu, educatie fizica- maro). La finalul fiecarui an universitar, aceste panglici colorate sunt arse, intr-o ceremonie simbolica intitulata Queima das Fitas (arderea panglicilor). In interiorul unversitatii se afla o multime de cladiri de importanta istorica ce merita descoperite: Biblioteca Joanina, Capela de Sao Miguel si cateva biserici: Se Nova, Sao Salvador si Se Velha de Coimbra (Catedrala veche din Coimbra) o catedrala in stil romantic, a carei constructie a fost inceputa imediat dupa batalia de la Qurique, din anul 1139.

Coimbra (19)

Coimbra (20)

Coimbra (24)

Coimbra (25)

Coimbra (26)

Coimbra (28)

Coimbra (33)

Coimbra (37)

Coimbra (45)

Coimbra (48)

Coimbra (51)

??????????

Coimbra (64)

Coimbra (68)

Dincolo de raul Montega se afla manastirea franciscana Santa Clara a Nova care dateaza din anul 1649. Le poti vedea pe toate, intr-o singura zi, pe jos sau din yellow bus, care ofera tururi ghidate de tipul hop on hop off, pentru pretul de 10 euro.

Daca vrei sa te simti ca-n anii copilariei da o tura prin Portugalia dos Pequenitos (Portugalia celor mici), un parc miniaturalcu expozitii tematice despre istoria Portugaliei. Intrarea costa de 5.50 euro pentru copiii intre 3 si 13 ani si 8,95 euro pentru adulti. Locuitorii din Coimbra iubesc natura si spatiile verzi, asa ca daca te simti mai bine in mijlocul naturii, ai de ales intre cateva parcuri si gradini racoroase.

Coimbra (30)

Coimbra (44)

In ultima zi am facut o plimbare luunga prin parcul de la marginea raului Mondego, unde sunt o gramada de cafenele dar si o Gradina Botanica, unde intrarea costa 2 euro.

Iti recomandam si:

Excursii de o zi din Lisabona: Cascais

Destinatii de vara: Coasta Algarve – Lagos

Excursii de o zi din Porto: Guimaraes

Lisabona, orasul in care mi-as dori sa traiesc

Ce poti vizita prin Porto in 3 zile

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

One comment

  1. Te inteleg perfect…ma cuprinde asa o nostalgie cand vad pozele tale. Si eu m-as intoarce in Portugalia mereu. Am vazut Coimbra, dar din pacate nu am ajuns si la universitatea lor. Un motiv in plus sa ma intorc :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *