4 orașe frumoase din Belgia

Sute de sortimente de bere, cei mai buni cartofi prăjiți din lume, vafe care ți se topesc în gură, Magritte, Art Nouveau, TinTin, Atomium, Uniunea Europeană, multiculturalitate – Belgia are câte ceva pentru oricine.

Gurmanzii vin atrași de mirosul cartofilor prăjiți, a vafelor fierbinți, a gustului dulce-amărui al ciocolatei sau aromele diverse ale celor mai bune beri din lume. Alții vin atrași de arhitectura Art Nouveau, de magia orașelor medievale sau de importanțăapolitică a sediului Uniunii Europene. Fashioniștii vizitează orașe care dau tonul modei europene și capitala diamantelor iar iubitorii de artă vin vadă locul unde s-au născut Magritte, Rubens, Brueghel sau van Dyke. Romanticii vin pentru plimbări printre canale pitorești, călătorii activi pentru drumeții, iar tinerii, pentru cultură benzilor desenate și pentru viață de noapte specială. Eu am ajuns prin Belgia de vreo 3 ori până acum, și nu pentru am făcut vreo pasiune pentru această țărișoara (ok, poate pentru berile de aici) ci pentru așa s-a nimerit fie.

Există o mulțime de zboruri low-cost către Belgia așa dacă ai ocazia, zic merită faci o excursie de maxim o săptămâna în care vizitezi cele mai importante orașe sau măcar un city-break în Bruxelles.
Iată cele 4 orașe care mi-au atras atenția:

BRUGES

Bruges nu cred mai are nevoie de vreo reclamă, în special dacă ai văzut comedia neagră nominalizată la Oscar, care are acțiunea plasată în acest superb orășel medieval din provincia Flandra de Vest. În Bruges te simit într-o poveste în care totul miroase a caramel și ciocolată, dar totul are un preț pe măsură: oricât de frumos e ceea ce vezi în jur ai fi în permanentă agasat de aglomerația de aici. Evident,  centru vechi istoric este inclus, pe bună dreptate, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Această “Venetie a Nordului” merită descoperită pe jos, pe bicicletă sau cu bărcuța de-a lungul canalelor de basm. N-ai cum ratezi Piață Grote Markt, aflată chiar în buricul târgului și înconjurată de muzee și monumente medievale iar dacă apreciezi artă atunci o vizită și la Onze Lieve Vrouwekerk (Biserica Doamnei Noastre), o biserică construită în secolul XIII unde se află una dintre cele mai faimoase sculpturi ale lui Michelangelo „Madonna și pruncul”

DSC01713

brug

Bruge

ANTWERP

Am stat doar câteva ore în Antwerp, al doilea oraș mărime al Belgiei, și o spun fără exagerez am văzut cei mai bine îmbrăcați oameni. Nu degeaba e supranumit “Orașul Modei” dar șiCapitală diamantelor”, aici fiind sediul celor mai sofisticate buticuri de designeri. Nu mi-am permis -mi cumpăr nimic dar mi-am lipit nasul de vitrinele magazinelor, într-o partida de “windows-shopping”. Am apucat văd și Piața Grote Markt în care se află Primăria, Catedrala Maicii Domnului construită în stil gotic în secolul al XV-lea și fântână Brabo, ce comemorează legenda nașterii orașului, sau Groenplaats, cu statuia lui Rubens. De-a lungu râului este un muzeu de artă moderna Museum aan de Stroom, cu o arhitectură specială.

Gara din Antwerp e ireal de frumoasă

DSC01538

Fashion-City-–-Antwerp

GENT

Din ce în ce mai mulți turiști care vizitează Belgia fac o oprire și în Gent, care seamănă destul de bine cu Bruges, doar este ceva mai puțin aglomerat. Aici poți vizita Catedrala Sf. Bavo, al cărei altar a fost pictat de către frații Hubert și Jan van Eyck, primii reprezentați ai Renașterii, Primăria, Belfort – turnul cu clopotniță din Gent sau Castelul Contilor din Gent – Gravensteen, cea mai impunătoare fortificație din Gent.

DSC01178

DSC01185

DSC01188

ghent

ghrnt

BRUXELLES

Am lăsat la final capitala belgiană, pentru de obicei cu ea începe cam toată lumea. Orașul vechi te ispitește cu labirintul de străduțe înguste, în contrast cu modernul Cartier al Uniunii Europene. Grand Place are renumele uneia dintre cele mai frumoase piețe din Europa iar daca tot ai ajuns pe aici ar fi păcat nu vizitezi și Galeriile Saint Hubert, Cartierul European, Palatul Regal, Les Marolles (cartierul tradițional al orașului Bruxelles, dominat de Palatul Justiției, cu numeroase restaurante, baruri și magazine de antichități). Belgienii sunt destul de ciudăței, așa nu te mire cel mai prețios exponat al orașului, totodată și cea mai fotografiată atracție este statuia Manneken Pis, un baiețel care face pipi, aluzie la exuberanța vechiului Bruxelles. S-au vehiculat o mulțime de legende în jurul acestei statui, dar niciuna nu a fost demonstrată. Băiețelul a primit și o parteneră care a fost realizată de un artist modern. Ea se numește Janneke Pis și e localizată într-o cu totul altă parte a orașului. Evident, merită dai o tură și pe la Atomium.

DSC01580

DSC01438

1664136

citta-vecchia-bruxelles

DSC01824

Citește si:

Ce poti face intr-un weekend in Dublin

Top 5 porto

De vazut prin Oslo

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *