Ce am mancat prin Japonia

iepuras

Prea multe despre mancarea japoneza nu stiam, de fapt nu stiam nimic in afara de orez si sushi, de care am abuzat la maxim. Sa nu credeti ca acum sunt mult mai initiata in tainele bucatariei japoneze, dar pot macar sa va spun ce am incercat, ce mi-a placut si ce nu. Am observat ca japonezii acorda foarte multa atentie modului de prezentare, asa ca sa nu va mire daca veti vedea ca uneori isi orneaza mancare in forma de animale sau flori. Cand intri intr-un restaurant traditional esti intampinat de o hostesa, care asteapta sa te descalti, sa-ti pui pantofii in dulapior si d-abia dupa aceea te conduce la masa. Toata lumea e politicoasa, dar nu poti sa nu remarci zgomotul provocat de sorbitul supei si al taiteilor. Si aici, in tara politetei exagerate, a sorbi zgomotos, este ceva natural. Inainte sa ti se serveasca mancarea vei primi o batista umeda fierbinte cu care te stergi pe maini.

20140818_231729

20140818_231722

20140822_214208

DSC05181

DSC05224
Spre norocul nostru, al turistilor, multe restaurante au expuse felurile de mancare in vitrina, asa ca daca nu stiti ce sa cereti, aratati pur si simplu cu mana spre felul dorit. Cele doua imagini de mai jos sunt mostre din plastic:

DSC04311

20140822_221037
Dar chiar si asa, nu e deloc simplu. De fiecare data cand comandam sau cumparam ceva comestibil, stiam ca ma asteapta o noua surpriza. Niciodata nu eram sigura daca felul de mancare pe care l-am cumparat e dulce, sarat, sau amandoua, daca bucatile care pluteau in zeama sunt bucati de carne, fructe de mare, legume sau fructe. Intr-o zi am cumparat o prajitura cu o glazura alba pe care o mancam din priviri, care s-a dovedit a fi o pasta de fasole.
Am mancat o gramada de Ramen (taitei) care sunt de doua feluri – Soba (subtiri) si Udon (grosi) care plutesc intr-o zeama gustoasa cu diverse legume si condimente.

DSC05133

DSC04656

DSC04354
Mi-au placut Shabu-shabu si Sukyiaki – felii subtiri de carne care se fierb in diverse sosuri si supe condimentate. Adica le apuci frumos intre doua bete si le scufunzi intr-o oala plina cu o zeama fierbinte si le servesti cu garnitura de salata, legume si orez.

DSC05204

DSC05205
Imi lasa gura apa cand imi amintesc de Tempura (carne sau legume prajite in ou, un fel de snitel foarte pufos) inmuiat in sos de soia si amestecat cu ridichi si ghimbir.

DSC05135
Am mancat si o salata de meduze, (fara sa stiu ce era) pe care nu recomand decat celor care vor sa experimenteze cu orice pret.

DSC05222

La fiecare masa primesti din partea casei ceai verde rece sau fierbinte.
Va recomand sa gustati si omeboshi, niste caise murate foarte gustoase sau pestiori uscati caramelizati.

20140822_135815
Nu mi-am permis Fugu, un peste care daca nu e preparat cum trebuie, poate fi otravitor…Nu pentru ca imi era frica, ci pentru ca era 100 de euro portia.

Frigarui din piele de pui

DSC05221

Daca ajungeti prin Kamakura, atunci incercati o portie de Shirasu-don, niste pesti minusculi si aproape transparenti care se servesc cruzi sau fierti.

DSC04297

DSC05134

20140822_214049

20140821_213854

IMG_20140820_200542
Daca calatoresti si in restul tarii, vei observa ca fiecare zona are mancarurile sale traditionale. In Osaka spre exemplu poti savura faimoasa Okonomiyaki, un fel de omleta umpluta cu de toate sau cum o mai numesc unii, o pizza japoneza. Tradus cuvant cu cuvant, “Okonomi” insemana “gust’ iar yaki “prajit”. Nu-s rele nici faiomoasele Takoyaki, niste mingute de coca umplute cu pui de caracatita, care ti se topesc in gura.

DSC04474
Japonezii nu accepta bacsis, asa ca nu incerca sa le lasi ceva in plus la nota de plata ca o vor considera o mare jignire.
Daca nu-ti permiti sa mananci zilnic la restaurant, poti cumpara din orice supermaket un benten box, o cutie ce contine un pranz decent gata preparat pe care il poti incalzi direct in magazin.

20140818_230303
De baut se bea mult ceai, traditionalul sake si sochu, o bautura distilata din orez sau cartof, dar si multe bere.

Itadakimasu!! (Pofta buna)

About Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *