12 locuri de vizitat în Polonia

In ultimii ani, turiștii au inceput sa ia cu asalt Polonia. Era si cazul! Vorbim de o destinatie accesibila cu peisaje spectaculoase și o bogata paleta de activitati care pot satisface cele mai diversificate gusturi.
Plus un popor ospitalier, format din aproximativ 39 de milioane de locuitori care pun încă mare preț pe tradiții și folclor dar totodata îmbrățisează modernitatea.

Farmecul Poloniei se reflectă atât în orașele vechi, pline de istorie, cât și în natură și peisajele cu păduri, munți și lacuri adânci. Ce poți face într-o vacanță în Polonia? Multe, în funcție de disponibilitate, preferințe și timp alocat. Poți vizita orașe, castele și bisericilor din lemn, poți explora locuri istorice sau drumeții prin parcurile naționale și rezervațiile naturale ale țării, precum Parcul Național Bieszczady sau Parcul Național Kampinos. Aici alpiniștii amatori se pot cățăra pe munții Tatra, pasionații de sporturi de iarnă pot schia la Zakopane, Szczyrk, Krynica-Zdrój, Ustroń, Wisła în Munții Beschizi sau Szczawnica și Krościenko în munți Pieniny în vreme ce iubitorii de soare se pot bronza pe plajele de pe Coasta Baltică.

Majoritatea turiștilor vizitează marile orașe ale Poloniei precum capitala Varșovia, Cracovia, Wroclaw, Katowice, Gdansk, Poznan, Lublin sau Torun. Cele mai căutate regiuni din mijlocul naturii sunt Lacurile Mazuriane, o zona cu peste 2000 de lacuri, ideală pentru plimbări cu barca, pescuit sau baie, coasta Marii Baltice, Munții Tatra cu cel mai înalt vârf din Polonia și Pădurea Białowieża.

Iată 12 motive pentru a lua în considerare o vacanță în Polonia.

Cracovia

Majoritatea turiștilor încep explorarea Poloniei cu Cracovia, considerat cel mai frumos oraș al țării, al cărui Centru Vechi se află înscris în Patrimoniul Mondial Unesco. Aici poți admira Halele de postavuri, Biserica Adalbert una din cele mai vechi biserici de piatră din Polonia, Turnul Primăriei, biserica Maria sau castelul Regal Wawel, aflat sus pe colină, în care sunt înmormântați regii polonezi. Iubitorii de cultură și istorie au la dispoziție 28 de muzee valoroase, printre care Muzeul Național, Muzeul de Arheologie, Muzeul Czartoryskis sau Galeria de Artă Modernă din Cracovia.

Varșovia

Orașul vechi din Varșovia datează din secolul al XII-lea și se află pe malul drept al râului Vistula. Aici poți vizita Palatul regal, Piață Castelului, Catedrala Sfântului Ioan, Biserica Sacramentelor și Biserica Sfantei Marii dar și Castelul Wilanow. Dacă îți mai rămâne timp atunci dă o fugă și până la Muzeul Revolta Varșoviei, Palatului Culturii și Științei sau Muzeul de Istorie.

Mina de Sare Wieliczka

Mina de sare Wieliczka este atât de frumoasă încât UNESCO a introdus-o în Patrimoniul Natural și Cultural al lumii încă din anul 1978. Într-un tur complet poți vizită 2100 de încăperi și puțuri cu o adâncime de până la 342 metri. La 130 de metri vei descoperi un Muzeu al Sării iar la 211 metri un centru de tratare a celor suferinzi de boli respiratorii.

Primăria în stil gotic din Breslau

Numit și “Veneția poloneză” datorită numeroaselor canale care străbat orașul, Wrocław (Breslau) a fost construit pe 12 insulițe, conectate prin 100 poduri. Vechiul centru a fost refăcută după bombardamente, la fel și primăria în stil gotic, începută în secolul XIII lea și terminată două secole mai târziu.

Orașul vechi din Zamosk

Orașul vechi din Zamosk este un important centru turistic aflat în sud-estul Poloniei, unul dintre cele mai bine conservate orașe ale țării. Zamosk este un oraș renascentist înscris în Patrimoniul Unesco unde poți vizita Piata Mare, Primăria, casele armene și ruinele cetăților medievale.

Auschwitz-Birkenau

Dacă te interesează istoria, explorează unul dintre siturile de tristă amintire pentru omenire, complexul lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, unde poți vizita unele dintre barăcile-închisori.

Orașul medieval din Torun

Farmecul orașului Toruń constă în faptul că a păstrat aproape intact aspectul său medieval și multe clădiri gotice, toate construite din cărămidă, inclusiv biserici monumentale și multe case burgheze. Poți vizita Turnul Înclinat, Primăria gotică astăzi muzeu, fortificația medievală a orașului, Bisericile Gotice, fostul palat episcopal și teatrul în stil neobaroc.

Castelul Malbork

Castelul Ordinului Teutonic din Malbork este înscris din anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Puternica fortificație din cărămidă s-a păstrat numai parțial celelalte părți fiind reconstruite după război: clădirea mănăstirii, turnul de apărare, castelul din mijloc și curtea exterioară a cetății. Alte castele ce merită vizitate Castelul regal Wawel, Castelul Książ, Castelul Chojnik, Castelul Czocha, Castelul Grodziec, Castelul Niesytno, Castelul Krzyżtopór, s.a.

Bisericile de lemn

Le găsești în satele Dębno Podhalanskie, Binarowa, Blizne, Haczów, Lipnica Murowana și Sękowa, fiind înscrise în Patrimoniul Unesco din 2003.

Gdansk

Îți recomand să dai o tură și prin Gdansk, orașul-port de pe coasta sud-vestică a Golfului Gdańsk, la gurile de vărsare ale râurilor Motława și Leniwka. Aici poți admira cea mai mare biserica gotică din lume – bazilica Sf Maria sau te poți bucura de razele soarelui în stațiunea de litoral din apropiere, Sopot, care are cel mai lung ponton din Europa (500m).

Drumeții prin parcul național Bialowieska

Situat în nordul Poloniei și în centrul Belarusului, Parcul Național a fost inclus în Patromoniul Unesco din 1992. Regiunea este mlăștinoasă pe suprafețe întinse și împădurită iar aici trăiesc bizoni, lupi și cai sălbatici.

Zakopane se află în sudul Poloniei și este un centru pentru alpinism și sporturi de iarnă, care te tratează prietenește cu atmosfera de basm, case din lemn și localnici care încă se mai îmbracă în port tradițional.

Gastronomia locală. Nu poți pleca din Polonia fără să încerci câteva bucate tradiționale. Bucătăria poloneză este consistentă și bogata in calorii, cu sosuri grele, smântană, carne de porc și multa varză.
Încearcă supa de castravete acru, supa de ciuperci, rulada cu varza, cotletul de porc pane sau Pierogi, un fel de găluște umplute cu varză, carne, cartofi sau ciuperci. La desert poți încerca Makowiec, o rulada cu mac sau nuci și cu stafide.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *