Cat te costa o vacanta in Japonia

Desi Japonia e una dintre cele mai scumpe tari din lume, nu e nevoie sa iti vinzi un rinichi ca sa ajungi acolo, bilete de avion se gasesc si la 500 de euro cu Aeroflot, daca sunt luate din timp, iar cazare cu 40 de euro camera dubla la hoteluri de 2-3 stele nu e o raritate. Daca nu ai prea multe pretentii, la hosteluri sau hoteluri-capsula gasesti mult mai ieftin de atat. De exemplu, pentru o camera tip capsula poti plati si 110 euro pentru 7 nopti. M-am uitat pentru pret la hotelul Asakusa Hotel Wasou din Tokyo.

Cum iti cumperi biletul de avion?

Verifica preturile la bilete pentru diverse perioade, cel mai la indemana e cu airtickets24.com. Daca vrei o vacanta linistita, nu cumpara bilete de avion cand au japonezii zile libere, intereseaza-te cand au ei sarbatorile si evita perioadele astea, o sa te calci in picioare prin trenuri, metrouri, parcuri si prin toate locurile cu potential turistic. Plus de asta, preturile la cazare sunt mult mai mari. Eu am nimerit la inceputul lui mai cand este Golden Week, una dintre cele mai mari sarbatori japoneze. Peste tot era foarte aglomerat, iar cazare am gasit cu greu cu 55 de euro pe noapte camera dubla.

DSC03347

DSC03351
Festivitati pe strada de Golden Week in Tokyo

Cum calatoresti pe acolo?

Cel mai simplu e sa iti cumperi un Japan Rail Pass din Bucuresti de la Exact Travel Club (eu de la ei am luat) sau de pe jrpass.com, un abonament cu care ai calatorii nelimitate cu trenul. Pentru 7 zile JR Pass-ul costa in jur de 200 de euro pentru clasa a 2-a, pret care poate varia pana la 250 de euro. Eu am verificat azi pretul si era de 195 de euro pentru 7 zile si de 311 euro pentru 14 zile.

Acest permis se activeaza la anumite ghisee, cel mai convenabil e la ghiseul de la aeroportul din Tokyo. Permisul este valabil pentru toate trenurile, mai putin pe trenurile super rapide Nozomi. De asemenea, el este valabil si pentru anumite rute cu metroul, de exemplu cea de la aeroport pana in oras, dar si pentru cateva rute cu autocarul si feribotul. Oricum, o sa primesti odata cu permisul si un pliant cu toate informatiile de care ai nevoie.

Permisul nu se poate cumpara din Japonia, asa ca daca ai ratat sa il cumperi, te va astepta intr-adevar o vacanta costisitoare, asta in caz ca nu vrei sa stai intr-un singur loc.

Ca sa iti faci o idee cat de avantajos e sa iti cumperi JR Pass-ul, biletul de tren dus-intors din Tokyo pana in Kyoto costa in jur de 250 de euro, ceva mai mult decat JR Pass-ul de 7 zile.

DSC03454

DSC03452
Peron in Tokyo

Asadar, avionul din Bucuresti pana in Tokyo te costa in jur de 500 de euro, JR Pass-ul 2-3 sute de euro si sa zicem vreo 50 de euro alte calatorii cu metroul pe acolo. Asta inseamna 750-850 de euro doar transportul, in functie de cat stai. Daca mai adaugi si cazarea, mancarea (nu in restaurante), intrarile la diverse obiective turistice plus suvenirurile, ajungi sa cheltuiesti intre 1500 si 1700 de euro pentru 2 saptamani. Daca nu esti o fire prea cheltuitoare poti sa iesi chiar mai ieftin, cu 1400 de euro pentru 2 saptamani, ai povestea detaliata aici. Partea buna este ca nu dai toti banii astia o data, ci in mai multe transe, odata cand cumperi biletul, odata cand iei abonamentul si dup-aia ce cheltuiesti in calatoria propriu-zisa. Parca nu e asa mult, nu?

In ceea ce priveste shoppingul, gasesti diverse magazine de tip 100 Yen Shop de unde iti poti lua suveniruri si tot felul de alte maruntisuri. Daca vrei sake si ciocolata cu ceai verde Matcha, gasesti la un pret destul de mic prin supermarketuri. In general, magazinele cu haine sunt destul de scumpe, asa ca mai bine le eviti :).

DSC03490
Daca ai prieteni tristi, ia-le Happy Face Trainer :)

DSC03593

DSC03294

DSC03292

DSC03286

DSC03284

DSC03336

DSC03282

Restaurantele sunt, de asemenea, foarte scumpe in Japonia, eu am preferat sa mananc de la supermarket si de pe la diverse mancatorii coreene de pe strada. De asemenea, am mai gasit un fel de restaurante coreene de tip All You Can Eat, la care pretul era destul de mic si mancarea foarte buna. Despre mancarea din Japonia, gasesti mai multe informatii aici.

DSC03658
Restaurant coreean ieftin
DSC03439
Mic dejun la hotel
DSC03390
Mancare reprodusa perfect din plastic ca sa stii cum arata ce comanzi :)

Bancomatele se gasesc destul de rar prin oras, asa ca cel mai bine scoti niste bani de la ATM-urile din aeroport.

Daca ai o vacanta de 7-8 zile in Japonia, cel mai bine e sa te limitezi la Tokyo si Kyoto, ai o gramada de vazut si nu are niciun sens sa te grabesti. Chiar si daca mergi doar in aceste doua orase, tot este convenabil sa cumper JR Pass-ul.

DSC03528
Kyoto
DSC03589
Kyoto
DSC03512
Kyoto

DSC03590

DSC03525

DSC03509
Kyoto
DSC03594
Kyoto
DSC03511
Kyoto
DSC03743
Kyoto
DSC03631
Padurea de bambus din Kyoto
DSC03410
Tokyo
DSC03389
Fata cu coada in Tokyo
DSC03288
Tokyo

DSC03309

DSC03581

DSC03331

Despre templele din Kyoto gasesti mai multe informatii aici si impresii din Tokyo aici.

Citește și:

Cât costă o vacanță pe cont propriu în Columbia

Machu Picchu- cât costă distracția

Ghid de supraviețuire în Cuba

About Livia

14 comments

  1. Informatii foarte utile! O singura adaugare..JR pass ul nu e neaparat mai ieftin. Mai sunt 2 variante cu care poti sa iesi mai ieftin, dar nu neapar mai convenabil cu timpul. Prima varianta e sa zbori Tokyo-Osaka, undeva la 100€ dus-intors cu peach airlines sau jetstar (de unde mai costa trenul 400yen pana in Kyoto). A doua varianta e sa iei night bus-ul care costa cam 50€ dus intors daca e luat din timp (nu mai mult de 2 saptamani). A doua varianta are avantajul ca e si mai ieftin, nu pierzi nici cateva ore in timpul zilei pe drum si economisesti si o noapte de cazare. Totusi drumul dureaza 8 ore dar japonezii au super conditii in bus-uri.

  2. @ai dreptate. eu am luat nightbusul pana in Osaka si a fost foarte ok…dar daca vrei sa acoperi cat mai mult din tara intr-un timp cat mai scurt, cred ca JR passul e mai convenabil.

  3. Din ce am vazut momentan, imi pare ca sunteti printre cele mai bune bloguri de calatorii din Romania. Am sa ravacesc toate topicurile caci am o curiozitate debordanta. Imi place ca aveti foarte multe poze, e un lucru bun. Dar, sincer daca ati putea sa folositi [spoiler] bb code impreuna cu o descriere minuscula inainte de spoiler ar fi grozav, pentru ca pagina ar arata mult mai ingrijita si nu ar trebui sa dai scroll ca un nebun. Sincer mi-as dori o descriere putin mai amanuntita, informatia pentru mine este cheia. Voi continua sa las comentarii si sa va astept cu placere noile postar pe viitor. Bafta multa!

  4. Buna ziua,

    Cum este cu schimbul valutar? Pe unde sunt amplasate in Kyoto case de schimb valutar ca sigur trebuie sa existe macar cateva in afara de banci sau oficii postale? La anul in aug 2017 voi merge cu familia 14 zile si nu as prea vrea sa stau sa schimb aici in Romania la curs neconvenabil. Voi schimba ceva in Narita dar restul pe traseu. Multumesc

  5. Nu am vazut case de schimb, doar la banci si la posta, atat
    In Japonia viata e ffff scumpa, prefera sa cumperi sejur cu cazare si masa incluse, nu te aventura pe cont propriu pt ca sunt f scumpi , nivel de viata ridicat.
    Totul e scump, bine sunt si acolo magazine cu 1$ (115 ¥) insa cu nimicuri, gen ..ceas de perete, palarie plastic, etc..
    O Cola la cutie costa 5$ !!
    1 kg de carne vita 18$
    Nu prea ai ce face cu bani putini, sunt satui si ei de “turistii” saraci din Philipine, Oceania…., asa ca daca nu dispui de un buget de minim 2500 € nu are rost sa-i cheltui la ei.
    Gasesti Indonezia, Malaezia sau Tailanda ceva mai aproape, mai frumos, mai ieftin si vii si cu bani acasa.

    1. andd, nu prea sunt de acord cu ce spui. Japonia o vizitezi daca esti fascinat de ea, de cultura lor, de tot ce inseamna Japonia. Nu mergi acolo doar ca sa cheltui banii undeva, dupa cum sugerezi tu. Daca spui ca mai bine mergi in alte tari pentru ca sunt mai ieftine, inseamna ca tie iti e chiar indiferent unde mergi, iar principalul tau criteriu sunt banii, nu locurile interesante si cultura din tara respectiva. Eu am vrut sa merg in Japonia pentru ca am fost atras de Japonia, nu ca sa am unde merge in concediu.

      Japonia se poate face si ieftin si recomand cu incredere aventurarea pe cont propriu. Dar trebuie sa mai cobori standardele si sa te documentezi inainte. Nu poti avea aceleasi standarde ca acasa. Daca n-ai prea multi bani, atunci stai la hoteluri capsula, iei autobuzul, nu bei alcool si cola, mananci la “button” restaurants si o sa vezi ca se poate.

      1. Andrei, cred ca ai inteles articolul exact pe dos. Livia tocmai asta spunea ca poti vizita Japonia si cu putini bani si ca merita s-o faci. Amandoua am fost acolo,ne-a placut, e pe lista noastra de locuri pe care le-am revedea, deci nu zice nimeni sa te duci sa cheltuiesti banii aiurea ci dimpotriva, avem cel putin 10 articole cu recomandari despre Japonia, atat de mult ne-a placut.. imi pare rau ca ne-ai inteles gresit.

        1. Oana, nu la articol ma refeream :) Articolul e foarte bun, mi-a placut mult. Eu am dat reply la comentariul de mai sus al lui “andd” care spune ca n-are rost sa cheltuiesti banii in Japonia daca nu ai buget mare, fiindca ei sunt satui de turisti saraci, sa nu te duci pe cont propriu si ca mai bine mergi in alte tari. Citeste putin ce a scris. Eu lui m-am adresat.

          Ps Daca nu apare clar in pagina ca i-am dat lui reply, mai bine sterge-mi comentariul, ca nu vreau sa se inteleaga gresit ca m-am adresat autoarei articolului.

  6. Buna foarte interesant, si eu imi doresc sa vizitez Japonia. Cum ai calatorit? Singura sau cu un grup?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *