Dia de los Muertos, Mexico

Legat de călătoria în Mexic am două mari regrete: n-am ajuns la Isla de las Munecas, cea mai creepy locație a țării, aflată în Xochimilco, la câțiva km de Mexico City și n-am prins orașul în  sărbătoare- Sărbătoarea Morților.

DSC08630 - Copy

Mexicanii au un mod original de a-și celebra morții. Pentru ei moartea nu e ceva macabru și funest, ci au transformat-o într-un motiv de sărbătoare. Așa în perioada 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie oamenii se îmbracă în culorii vii sau se machiază de Halloween și invadează cimitirele unde își petrec toată noaptea. Mormintele sunt luminate și decorate cu scheleți de zahăr, cranii colorate, măști de tot felul și au loc procesiuni pentru care orice fotograf și-ar da și sufletul le imortalizeze. Se ascultă muzică, se râde, se bea făcând parcă în ciuda morții.

16

DSC08627

Ziua Morţilor este o sărbătoare de origine prehispanică, în care se cinsteşte memoria celor dispăruţi. Originile acestei sărbători sunt anterioare sosirii europenilor în Mexic, existând dovezi ale ceremoniilor la civilizaţii foarte străvechi.
Conform credinței populare, în aceste zile, morţii revin printre cei vii, ofrandele fiind a modalitate prin care li se urează “bine aţi (re)venit printre noi”. Ziua de 1 noiembrie este rezervată comemorării copiilor și bebelușilor decedați, fiind numită și  Día de los Inocentes” (Ziua Inocentilor). A doua zi de noiembrie este  dedicată adulților morți,  “Día de los Muertos” (Ziua morților).

DSC08827 - Copy

DSC09671

DSC09398

Mormintele sunt luminate şi decorate fabulos, cu scheleţi de zahăr, meniți să potolească foamea celor dispăruți, cranii din hârtie colorată și crizanteme mexicane numite si Flor de Muerto (florile morții). Se bea tequila, mezcal și pulque (o băutură alcoolică din agave) si se servește pan de muerto (pâinea morților).
Unii oameni se maschează iar procesiunile fabuloase se întind până în zorii zilei. Vedeta sărbătorii e scheletul La Calavera Catrina, soţia zeului lumii de dincolo, devenită, de-a lungul timpului, sinonimă cu Dia de Muertos.

DSC09482

DSC09397

DSC09484

Dacă vrei vizitezi Mexicul dar nu teai hotărât încă în ce perioada s-o faci, caută niște bilete de avion pentru finalul lunii octombrie și început de noiembrie. Bilete și cazările sunt mai ieftine și poți prinde țară în plină sărbătoare.

vedeți mai bine cum stă treaba am “împrumutatniște poze de ne net, mai exact de pe Instituto Cultural Oaxaca  și  Districtoglobal.

1407348770_1383144683_large_oaxaca-diadelosmuertoscelebrationspimoussepixhttpflic_krp4czg4g

Dia-de-los-Muertos-Oaxaca-3-850x566-650x432

ofrenda-de-dia-de-muertos-619x348

muertos

O multime de poze cool gasiti pe siteul asta.

About Oana
Turist & călător în peste 50 de ţări din lume, adică mai puţin de 50% din ceea ce-mi doresc să descopăr. Fac slalom printre amintiri şi–mi aleg cele mai frumoase locuri pe care le-am călcat în picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *